Zadnji komentari

Alexander Soros potvrdio: Ne odlazimo iz Europe, samo prebacujemo fokus na Mađarsku i Poljsku

Pin It

Plenković se prije nekoliko dana sastao sa Sorosevim sinom: Evo o čemu su  razgovarali – narod.hr

Unatoč stalnim izvješćima o prestanku djelovanja Zaklada Otvorenog Društva (OSF) milijarderskog oligarha Georgea Sorosa u Europi, njegov sin, Alexander Soros, kaže da ta izvješća nisu istinita te da će se fokus njihovog djelovanja prebaciti na istočnu Europu.

Usmjerenost na katoličke zemlje: Poljsku i Mađarsku

Prema Alexu Sorosu, koji bi trebao preuzeti zakladu od svog oca, ova promjena smjera odnosi se na veće usmjeravanje aktivnosti OSF-a u zemljama poput Poljske ili Mađarske. Osim nastavka brojnih programa, podržat će i Srednjoeuropsko sveučilište (CEU), čije je sjedište dijelom u Budimpešti.

”Vijesti da Open Society Foundations i Soros napuštaju Europu su obmanjujuće. Ne odlazimo”, izjavio je Alex Soros u svom autorskom tekstu za Politico.

EU preuzima financiranje OSF-ovih projekata

Mađarski medij Magyar Nemzet također izvještava da će Europska unija preuzeti financiranje inicijativa OSF-a, koje uglavnom imaju za cilj ukloniti konzervativce s vlasti diljem istočne i srednje Europe. Zapravo, mnogi projekti koje financira OSF od sada će biti financirani od strane europskih poreznih obveznika.

Mađarski ljevičarski tisak pokušava progurati narativ da se Soroseva mreža gasi u Europi. Mediji kao što su Népszava, Klubrádió i Alfahír, između ostalih, pisali su o toj temi ističući je na poseban način naslovima.

Oporbene novine pisale su o navodnom povlačenju Zaklada otvorenog društva (OSF) i izvještavale o osoblju koje se žalilo na ”smanjenje i povlačenje sredstava”. Međutim, glasine o potpunom povlačenju opovrgnuo je Alex, sin Georgea Sorosa, u nedavnom članku u Politicu.

Već godinama rade na razvoju novih kanala financiranja

Soroseva mreža već godinama radi na razvoju novih kanala financiranja. Ranije ove godine, Magyar Nemzet objavio je članke koji pokazuju kako se financiranje EU redovito pojavljuje u Sorosevim organizacijama u obliku raznih potpora.

Godine 2017. George Soros osobno je pregovarao s Jean-Claudeom Junckerom, tadašnjim predsjednikom Europske komisije, a Michael Roth, bivši državni tajnik za europska pitanja njemačke kancelarke Angele Merkel, pomogao im je izgladiti odnos.

Soroseva prisutnost u EU parlamentu

Prije mnogo godina pokazalo se da je Soros zapravo u džepu birokracije EU. U kolovozu 2016. portal DC Leaks objavio je oko 2500 dokumenata iz OSF-ove interne baze podataka, uključujući publikaciju pod naslovom ”Trusted Allies in the European Parliament 2014-2019”. Prema popisu, George Soros je tada imao određeni utjecaj na 226 političara u Europskom parlamentu, koji se sastojao od 751 zastupnika. S ovim brojem Soros je imao najveću skupinu u tijelu EU.

U ovom trenutku to također znači da Soros može ostvarivati svoje interese u Europi bez izravnog financiranja, budući da o fondovima EU odlučuju njegovi saveznici od povjerenja, koji velikodušno dijele eure nevladinim organizacijama i medijskim organizacijama koje se pridržavaju liberalne agende OSF-a, piše Remix News.

narod.hr