Zadnji komentari

Zajednička deklaracija Grupe 20 bez osude Rusije za rat u Ukrajini

Pin It

Grupa 20 zemalja usvojila je na samitu u New Delhiju zajedničku deklaraciju koja poziva sve države da se suzdrže od uporabe sile za zauzimanje teritorija, no pritom nije izričito spomenuta Rusija.

Premijer Indije, zemlje domaćina, Narendra Modi objavio je da je Deklaracija čelnika usvojena prvog dana samita.

Konsenzus je bio iznenađenje jer je skupina duboko podijeljena oko rata u Ukrajini, pri čemu su se zapadne zemlje ranije zalagale za oštru osudu Rusije u Deklaraciji čelnika, dok su druge zemlje zahtijevale fokus na šira gospodarska pitanja.

“Pozivamo sve države da poštuju načela međunarodnog prava uključujući teritorijalni integritet i suverenitet, međunarodno humanitarno pravo i multilateralni sustav koji čuva mir i stabilnost”, stoji u deklaraciji.

“Pozdravljamo sve relevantne i konstruktivne inicijative koje podržavaju sveobuhvatan, pravedan i trajan mir u Ukrajini.”

“Kada je posrijedi rat u Ukrajini, sukladno Povelji UN-a sve se države moraju suzdržati od toga da pribjegavaju prijetnjama ili upotrebi sile da bi pokušale osvojiti određene teritorije, a na štetu teritorijalnog integriteta i političkog suvereniteta bilo koje države”, zaključili su predstavnici zemalja G20.

No u tekstu se eksplicitno ne spominje ruska “agresija” u Ukrajini, izraz koji je korišten 2022. za vrijeme održavanja prethodnog samita G20 na Baliju. Tada je u rezoluciji Vijeća sigurnosti stajalo da se “najoštrije osuđuje agresija koju je protiv Ukrajine počinila Ruska Federacija”.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan pozdravio je ovakvu formulaciju teksta deklaracije. “S našeg stajališta ovo je vrlo dobar posao”, rekao je novinarima.

U deklaraciji se također poziva na provedbu crnomorske inicijative za siguran protok žita, hrane i gnojiva iz Ukrajine i Rusije. Moskva se povukla iz sporazuma u srpnju zbog, kako je nazvala, neuspjeha u ispunjavanju zahtjeva za provedbom paralelnog sporazuma koji olakšava pravila za vlastiti izvoz hrane i gnojiva.

“Na temelju napornog rada svih timova, dobili smo konsenzus o Deklaraciji samita čelnika G20. Najavljujem usvajanje ove deklaracije”, rekao je Modi čelnicima u New Delhiju, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena i šefove vlada i države iz cijelog svijeta.

Različita stajališta o ratu ove su godine spriječila postizanje dogovora čak i o jednom priopćenju na ministarskim sastancima tijekom indijskog predsjedanja G20.

U deklaraciji se također navodi da se skupina složila riješiti ranjivost duga u zemljama s niskim i srednjim dohotkom “na učinkovit, sveobuhvatan i sustavan način”, ali nije izradila novi akcijski plan.

Navodi se da su se zemlje obvezale ojačati i reformirati multilateralne razvojne banke, dok se također prihvatio prijedlog za strožu regulaciju kriptovaluta.

Članovi grupe složili su se da svijetu treba ukupno 4 trilijuna dolara jeftinog financiranja godišnje za energetsku tranziciju, s visokim udjelom obnovljive energije u primarnoj energetskoj mješavini.

U priopćenju se poziva na ubrzanje napora prema “postupnom smanjenju energije iz ugljena”, ali navodi se da se to mora učiniti “u skladu s nacionalnim okolnostima i prepoznavanjem potrebe za potporom prema pravednim prijelazima”.

geopolitika.news