Zadnji komentari

SDP odlučio: Čovjek koji podržava promociju suicida među umirovljenicima kandidat za premijera

Pin It

Osvrnuo se i na promotivnu objavu namijenjenu umirovljenicima u kojoj, među ostalim, stoji "bolje je štrik oko vrata nego se mučiti", i rekao je da je Hrvatska zemlja u kojoj su starije osobe sklonije suicidu nego u drugim državama EU, i to zbog materijalnog statusa.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u subotu je na sjednici Glavnog odbora dobio jednoglasnu potporu da bude premijerski kandidat na sljedećim parlamentarnim izborima, iako se u stranci neslužbeno propitivalo treba li mijenjati kandidata zbog njegova niskoga osobnog rejtinga.

Nakon sjednice Glavnog odbora Grbin je izvijestio kako su raspravljali o SDP-ovoj mirovinskoj reformi kojom bi se prosječne mirovine u četiri godine podignule s 500 na 750 eura i umirovljenicima omogućio dostojanstven život.

"Građankama i građanima moramo ponuditi sustavno rješenje koje neće ovisiti o izborima i o nečijoj dobroj volji da u nekom trenutku da privremenu olakšicu, kao što se događalo tijekom Covid-krize ili prošle godine tijekom inflacije. Rješavanje mirovinskog sustava mora biti trajno, sustavno i na dobrobit umirovljenika", poručio je Grbin.

Predsjednica Glavnog odbora Marija Lugarić rekla je da jednoglasni zaključak Odbora kojim se daje potpora vodstvu i timu za pripremu stranke za izbore znači da je SDP izabrao svog predsjednika i da je Peđa Grbin SDP-ov kandidat za premijera. Za taj zaključak je glasao i Tihomir Jaić koji je predlagao da svi članovi stranke biraju premijerskog kandidata.

Nakon Puljkove izjave, nema predizborne suradnje s Centrom

Grbin se nije izjašnjavao o potencijalnima koalicijskim partnerima na izborima, ali se osvrnuo na izjavu predsjednika Centra Ivice Puljka da je "SDP stranka na zalasku", rekavši da će kvalifikaciju njegove izjave dati birači.

"U daljnje svađe s njim nemam se namjeru upuštati, a to što on svoj politički uspjeh planira graditi na personalnom sukobu umjesto da građanima ponudi nešto konkretno, to je njegova stvar", rekao je Grbin, otklonivši mogućnost predizborne suradnje s Centrom nakon ovakve izjave.

Upitan kako namjerava podignuti rejting stranke, naglasio je da će umjesto samohvale ponuditi građanima ono konkretno što za njih može napraviti.

"Imamo alternativu – stranku koja zna kako osigurati 50 posto veće mirovine, besplatne vrtiće i zna što napraviti za poboljšanje standarda radnica i radnika, a što da sustav javne uprave i lokalne samouprave funkcionira, a s druge strane imamo stranku koja zna prodati plin za cent, zna maznuti milijardu kuna iz INA-e i stranku koja zna sustavno krasti", rekao je, dodavši da će odluku u kojem će smjeru ići Hrvatska donijeti građani.

Promotivna objava

Osvrnuo se i na promotivnu objavu namijenjenu umirovljenicima u kojoj, među ostalim, stoji "bolje je štrik oko vrata nego se mučiti", i rekao je da je Hrvatska zemlja u kojoj su starije osobe sklonije suicidu nego u drugim državama EU, i to zbog materijalnog statusa.

"Mi smo prenijeli citat osobe koja se nalazi u takvoj životnoj situaciji i ako smo nekog povrijedili time, meni je doista žao, ali to ne znači da to nije činjenica i da se to oko nas ne događa. Pa nećemo živjeti pod staklenim zvonom nego ćemo o tome govoriti i nećemo zabijati glavu u pijesak pred problemima koji u Hrvatskoj doista postoje", poručio je. Dodao je i da je zadovoljan suradnjom s PR stručnjakom Alexom Braunom.

Grbinu je žao ako je nekog povrijedio sa 'štrikom', ali bitniji mu je odbijen prijedlog Jelića

Komentirao je i slučaj čelnika HEP-a Frane Barbarića, istaknuvši da on najmanje dva mjeseca, da se poštuje zakon i razboritost, ne bi bio na čelu HEP-a. "Hoće Plenković napokon smoći snage i hrabrosti i nešto poduzeti ili je u strahu od one prijetnje o desetogodišnjem kartanju u Remetincu, to je pitanje za njega", poručio je čelnik SDP-a. 

direktno.hr