Zadnji komentari

Snažne poruke iz Gospića: 'Lika je potvrdila da ostaje nesalomljiva kralježnica Hrvatske'

Pin It

Gospić je u subotu svečano obilježio 30. obljetnicu vojno-redarstvene operacije (VRO) Medački džep, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je sudionicima akcije i poručio da je ona bila pretpostavka za operaciju Oluja.

U operaciji, koja je trajala od 9. do 11. rujna 1993. godine, poginulo je 13 branitelja, a 53 ih je bilo ranjeno, podsjetio je Medved i poručio da nas te, kao i sve žrtve za domovinu trajno obvezuju na promicanje istine o Domovinskom ratu.

Sve okupljene pozvao je da budu ponosni na svoju pobjedu i da ostanu vjerni domovini.

Medved, koji je bio izaslanik premijera Andreja Plenkovića, u svom je govoru istaknuo važnost operacije Medački džep za sigurnost Gospića, skraćenje linije bojišnice i otklanjanje opasnosti da neprijatelj izbije na more i presiječe Hrvatsku na dva dijela.

Iako je bio najavljen, na svečanost nije došao predsjednik Republike, no njegov posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata general Marijan Mareković prenio je njegove čestitke sudionicima "proslave 30. obljetnice te izuzetno važne operacije, koja je oslobodila stanovnike Like svakodnevnog straha od topničkih neprijateljskih udara".

Objavljen program obilježavanja 30. obljetnice operacije Medački džep: Milanović odustao, nema objašnjenja

Mareković: Nakon Medačkog džepa Lika je ostala nesalomljiva kralježnica Hrvatske

"Nakon pobjedonosne akcije Medački džep, Lika je potvrdila da ostaje nesalomljiva kralježnica Hrvatske, te je dobivena bitka za Velebit i neprijatelj onemogućen u podjeli Hrvatske na dva djela", rekao je general Mareković.

Pozvao je na "prisezanje za čuvanje istine čistoćom i sjećanja na mrtve“, te na „čvrstoću u zajedništvu oko vrijednosti Domovinskog rata na čijoj stečevini počiva hrvatska država".  

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Ante Deur, poručio je kako je "ovo dan kada se sjećamo sve snage onog vremena, snage koja je nosila operaciju". Čestitao je svim pripadnicima Specijalne policije i Hrvatske vojske, a poginulima poželio vječni mir. 

Za VRO Medački džep, Ličko-senjska županija nagradila je svih 25 postrojbi koje su u njoj sudjelovale, te su njihovim predstavnicima ministar Medved i župan Ernest Petry uručili zahvalnice.

Uručene zahvalnice

To su pripadnici 9. gardijske brigade "Vukovi", dvije domobranske bojne, iz Lovinca i Gospića, 111. brigade HV, 71. bojne Vojne policije, 263. Izviđačko-diverzantske satnije Zapovjedništva Zbornog područja Gospić, Antiterorističke jedinice Lučko, te pripadnici postrojbi specijalnih jedinica policije iz svih krajeva Hrvatske. 

U ime svih, zahvalio je predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije Grom Josip Slačanin, koji se prisjetio akcije i svog trogodišnjeg boravka u Lici. Izrazio nadu da će današnja djeca biti upućena u žrtvu koju su za dali za domovinu u Domovinskom ratu, a dali su, kaže, "najviše što su mogli“.  naglasio je.

Na svečanosti u Gospiću bili su ministar obrane Mario Banožić,  glavni ravnatelj policije Nikola Milina, te ratni zapovjednici, generali, ratni ministar obrane Ivan Jarnjak, kao i brojni drugi gosti i uzvanici.

Iz helikoptera se s hrvatskom zastavom spustio padobranac

Akrobatska grupa Krila Oluje izvela je akrobatski let iznad Trga Stjepana Radića, te se iz helikoptera na Trg s hrvatskom zastavom spustio padobranac.

Od jutra svi okupljeni mogu razgledati izloženu vojnu i policijsku opremu i vozila, uključujući tešku borbenu mehanizaciju, a nakon središnje svečanosti dijelio se besplatno vojnički grah.

U sjećanje na žrtve, ranije su na tri mjesta: kod spomenika u središtu Gospića, u vojarni 9. Gardijske brigade Vukovi, te kod spomenika "Velebitskim junacima" na Rizvanuši položeni vijenci i zapaljene svijeće, a za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u gospićkoj katedrali služena je misa. 

direktno.hr