Zadnji komentari

Sad recite da ne slušate cajke!

Pin It

Cajke su zakon! - Studentski.hr

U većini anketa, gdje se postavlja pitanje: slušate li  cajke, oko 99 posto Hrvata odgovara – ne! Međutim, tko onda puni najveće dvorane u Hrvatskoj kad primjerice gostuju pjevači iz Srbije, koji izvode tzv. turbo-folk, pjesme u kojima se mogu čuti i ovakvi stihovi: „Uzela si žilet, da si režeš vene, s čim ću da se brijem, ne misliš na mene“.

Evo, sad se „svi“ čude što je jedna mlada pjevačica iz Srbije, Aleksandra Prijović, bez neke propagande, u tren oka rasprodala četiri zagrebačke Arene, a cijene ulaznica kretale su se od  27 do 130 eura! Prve su planule najskuplje karte!

A „nitko“ ne zna tko je ta pjevačica i što pjeva!?

Čak se i Tonči Huljić čudi ovom čudu, iako većina pjevača koje on „gura“ i za koje  sklada pjesme, već su godinama iznimno popularni i u Srbiji, jer i ovaj „majstor“ i te kako zna napisati pjesmu (da malo karikiramo) u kojoj se kaže: „Nemoj da plačeš na mom pragu da mi vrata ne povuku vlagu“ ili „Imam garažu i mercedesa tri, još mi samo fališ ti!“ ili „Otišo si sarmu probo nisi!“..

I u Koprivnici je ovih dana gostovala jedna srpska pjevačka zvijezda, koja je otprilike pjevala ovako: „Što na kafu zoveš mene, kada nemaš samlevene!“.

Gradska sportska dvorana bila je premala da primi sve zainteresirane, au susjednom Varaždinu također se teško dolazi do ulaznica dok gostuju, kako oni kažu, „zvijezde iz regiona“.

Uz to, nitko i ne pita za cijenu ulaznica, niti je nekome skupo slušati „Ja sam seljak veseljak, a u duši tugu skrivam, što ću jadan kraj Morave, kad ne znam da plivam!“

Ali, kad se organizira neki hrvatski domoljubni koncert i ako se naplaćuje skromna cijena ulaznica, organizatori jedva  dođu „na nulu“ i jedva se na ovakvom glazbenom događaju (ako nije na nekom trgu i besplatno) okupi najviše sto ili dvjesto posjetitelja!

Ili, u kojoj radijskoj ili tv emisiji danas gostuju pjevači koji izvode najljepše domoljubne pjesme?

Kad Rade Šerbedžija ili LepaBrena imaju koncerte u Zagrebu o tome se piše najmanje šest mjeseci, a kad negdje nastupaju domoljubni pjevači to se marginalizira i – prešućuje!

Od Beograda do Leskovca je nedavno gostovao Petar Grašo. Nije bilo glazbene ili zabavne tv emisije na HRT-u i drugdje, gdje se nije hvalio iznimnim dočekom i ljubaznim domaćinima. Čak je u Leskovac, veli, vodio i cijelu svoju rodbinu!

Nu, da se ne „farbamo“ jedan veliki dio Hrvata i dalje voli i sluša cajke, odnosno sve što dolazi iz Srbije, baš kao što i dalje vole crvenu zvijezdu petokraku i žale za Titom i Jugoslavijom.

O ukusima se ne raspravlja. 

Ali, kad čujemo i čitamo da „nitko“ ne zna tko je Aleksandra Prijović i slične beogradske cajke i „cajkani“ to je ipak malo pretjerano, tim prije što u Hrvatskoj nema (svaka čast iznimkama) zabave ili vjenčanja gdje se ne plešu „srpska kola“ i gdje se nogama ne cupka kad se rasteže „dugmetarka“.

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)