Zadnji komentari

Dvoznamenkasti skok cijena plina, evo koji su mogući razlozi…

Pin It

Provjerili smo koliko je građane EU-a pogodilo poskupljenje struje i plina,  Hrvati prošli kao da rata u Ukrajini nije ni bilo - tportal

Cijene plina u Europi snažno su porasle u ponedjeljak budući da su trgovce zabrinuli oružani sukob u Izraelu i zatvaranje cjevovoda na Baltiku zbog mogućeg curenja plina.

Na središnjoj europskoj platformi za trgovinu plinom u Nizozemskoj TTF cijene su u terminskim ugovorima s rokovima isporuke od mjesec dana porasle za 10 posto u odnosu na zatvaranje trgovine prošli petak, na 41,80 eura po megavat satu (MWh).

Unatoč dvoznamenkastom skoku još su uvijek znatno ispod prošlogodišnjeg vrhunca od više od 300 eura po mehavat satu koji je odražavao prekid isporuka iz Rusije i potragu za alternativnim izvorima nabave.

Trgovci objašnjavaju skok zatvaranjem finsko-estonskog plinovoda zbog pada tlaka tijekom vikenda. Finski operater ne isključuje mogućnost curenja plina, dodajući da još pokušava utvrditi uzrok pada tlaka.

Incident još ne predstavlja prijetnju europskoj opskrbi plinom, ali naglašava ranjivost opskrbne mreže.

Trgovci povezuju poskupljenje i s izglednom eskalacijom sukoba u Izraelu nakon napada palenstinske oružane skupine Hamas.

Cijene nafte snažnije su reagirale na sukob od cijena plina, budući da je regija ključan svjetski proizvođač i da ulagači strahuju od destabilizacije cijelog Bliskog istoka.

priznajem.hr