Zadnji komentari

Odmazda se u ovim krajevima servira vruća!

Pin It

Napad na Izrael: Tel Aviv pod sirenama, broj žrtava sve veći, premijer  Izraela zapretio Hamasu

Cijelu noć i dan eksplozije širom Gaze, izraelske bombe ruše sjedišta Hamasa, upravne zgrade arapske administracije, Narodnu banku. No, najveće žrtve i opet su – civili, u pojasu naseljenom gusto kao New York – a Hamas po običaju računa na živi štit, piše Ivan Hrstić na Facebooku

IZRAELCI NAS NAPADAJU bez upozorenja, unisono ponavljaju u Gazi?!? Zvuči apsurdno, je li možda Hamas najavio svoj napad na Izrael, zar taj napad nije podrazumijevao da će odmah uslijediti odmazda i osveta? Hamasove rakete za to vrijeme i dalje pljušte po južnom Izraelu. Izraelska vojska evakuira Židove u širokom pojasu OKO Gaze.

Naravno, Arapi su u pojasu Gaze – ponovno – između čekića i nakovnja.

HAMASU JE UVIJEK PRVI CILJ u strahu i pod kontrolom držati 2 milijuna Arapa na površini veličine otoka Brača. Oni se upravo nadaju još divljačkijoj osveti Izraelaca, koja bi onemogućila svaku normalizaciju na mnogo širem prostoru, a koja bi njih pak učinila marginalnima čak i u očima vlastitih ljudi. Pogotovo u svjetlu neposredno im “prijeteće” uspostave odnosa Židova i Saudijaca. U pozadini su Katar i Iran, a posredno i Rusija, ništa nije slučajno. Paradoksalno ili ne, sve to paše Bibiju, izvlači ga iz političke krize, daje mu odriješene ruke za konačno rješenje, ali će ga (možda) istovremeno učiniti nešto suzdržanijim u (re)akciji.

O GAZI ČESTO GOVORE kao o najvećem konclogoru na svijetu, no činjenica je – tamošnji Arapi jednako su taoci i pod navodnike “svojeg” Hamasa, podržavali ga inače ili ne. Hamas ni za arapske žrtve ne mari, kamoli za židovske. Njihov napad na Izrael pohod je u srednjevjekovnom stilu, divljačko ubijanje i odvođenje talaca, među njima žene, starci, mala djeca. 260 mladih teroristi su bez milosti pobili na lokalnom rave koncertu! Ako nemaju milosti niti prema toj djeci cvijeća, onda je jasno o kakvim teroristima se radi.

IMA LI UOPĆE DVOJBE da iza Hamasa kao logistička podrška stoje Iran i Katar, a da to znači da prste ima i Rusija? Hamas se nakon napada Iranu javno zahvaljuje na isporučenom oružju. Tajming jest simboličan – 50 godina i jedan dan nakon isto tako iznenadnog Jom Kipurskog napada, ali sasvim izvjesno je da je među ciljevima i spriječiti najavljene skore diplomatske korake između Izraela i Saudijske Arabije.

OVO JE TREBAO BITI POLITIČKI SPAS, ali zapravo je političko, a možda i doslovno fizičko samoubojstvo Hamasa. Ovaj njihov zvjerski čin u potpunosti je kao političku činjenicu prebrisao uzlet židovskog ekstremizma posljednjih nekoliko mjeseci – nije da je bio na naslovnicama svjetskih medija, ali sad kao da se nije ni dogodio. Zapad nema izbora nego stati iza Izraela, jer jasno vidi što sve prijeti iza toga. S Hamasom nema i ne može biti nikakvog političkog dogovora, a sudbina Fataha ovisit će o tome hoće li ostati suzdržan.

IRANSKI PREDSJEDNIK RAISI poručuje – to je izraz otpora, ustajanje protiv cionističkog režima. Palestinskom narodu i vojnicima čestita na pobjedi! Raisi, onaj isti s kojim je hrvatski predsjednik razgovarao prije nekoliko dana u New Yorku, nabacivši mu da bi bilo pozitivno da Iran prizna Izrael. Hvalevrijedno, ali ponovno pokazatelj koliko i ovaj put bez veze s geopolitičkom realnošću. Kao kad mi je 5 dana prije invazije tvrdio da je Putin star čovjek, da će umrijeti sutra te da neće napasti Ukrajinu.

IZRAELSKI VELEPOSLANIK pri UN-u posebno je slikovit: “Razdoblje razumnog razgovora s tim divljacima je završeno. Sad je vrijeme da sravnimo sa zemljom Hamasovu infrastrukturu terora, da je potpuno izbrišemo tako da ovakvi zločini nikad više ne bi mogli biti ponovljeni. Pamtite moje riječi. Danas je možda napadnut Izrael, ali ovo više nije samo rat protiv Izraela. Ovo je rat protiv slobodnog svijeta.”

Koliko daleko će stvarno Izrael ići s odmazdom? Neke desne stranke suradnju s Netanjahuom već uvjetuju doslovno – konačnim rješenjem za Hamas. Bez obzira što se postavlja pitanje i njegove odgovornosti za obavještajnu i vojnu blamažu, Netanjahuu ovo dolazi kao politički spas. Razjedinjeni Izrael ponovno zbija redove pred zajedničkom smrtonosnom prijetnjom. Uz gotovo jednoglasnu podršku Zapada.

PORUKE SA ZAPADA Arapima već zvuče kao da Netanyahuu daju odriješene ruke. Palestinski veleposlanik pri UN-u upozorava da će Izrael to shvatiti akao – dozvolu za ubojstvo. Istina je, izraelska većina neće Netanjahuu oprostiti ako sa propusti povijesnu priliku staviti točku na Hamas. Donekle ga usporiti može samo pritisak obitelji otetih.

DA DO OVIH OTMICA nije došlo uz ovako divljačko nasilje, vjerojatno bi već do sada bili ostvareni prvi kontakti za razmjenu zarobljenika i zatvorenika. Poznato je da je Izrael svojedobno samo za jednog zarobljenog vojnika oslobodio tisuću arapskih zatvorenika. No, ovaj put, scenarij bi lako mogao biti potpuno drugačiji.

Ivan Hrstić/Facebook/kamenjar.com