Zadnji komentari

Culeju i Rupiću uručeno priznanje za najbolju knjigu na temu Domovinskog rata

Pin It

U srijedu je pred ispunjenom dvoranom Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata RH u Zagrebu, svečano dodijeljena Velika zlatna plaketa prof. Mati Rupiću, autoru i Stevi Culeju, priređivaču knjige „Sjeme zla“, koja je ove godine, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, pobijedila na natječaju Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91 (UHBDR91.)

za najbolju književno-publicističku knjigu  na temu Domovinskog rata, odnosno stvaranja hrvatske države.

Na natječaj, koji se kontinuirano provodi od 2000.godine, pristiglo je 15 knjiga, a najbolju je odabrao Prosudbeni sud od sedam članova – hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata.

Knjiga „Sjeme zla“, naglasio je Mladen Pavković, predsjednik UHBDR91., koji je i predao priznanja, opisuje  okolnosti stradavanja  hrvatskih policajaca 2. svibnja 1991. u Borovu Selu te ratnu situaciju u istočnoj Slavoniji.

Na svečanosti su još govorili: Dinko Tandara u ime pokrovitelja, Josip Klemm, hrvatski branitelj, Josip Slačanin, predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata RH, Damir Dekanić, župan Vukovarsko-srijemske županije i Ivan Bosančić, gradonačelnik Grada Vinkovaca, dok su u glazbenom dijelu programa nastupali Mirko Švenda Žiga i Walter Neugebauer.

Nakon uručivanja priznanja, autori su istaknuli da su pokušalirasvijetliti stvarne okolnosti  koje su dovele do kobnog događaja 2. svibnja 1991. te da su gotovo u detalje opisali akciju, ali i samo zlostavljanje pripadnika hrvatske policije, koji su upali u zasjedu i koji su na kraju mučki ubijeni.

- Ovo je knjiga koja posve sigurno  opominje, ali na neki način i knjiga potjernica, jer ukazuje na sporost hrvatskog pravosuđa kad su u pitanju srpski i ini agresori. Iznimnu vrijednost nagrađene knjige daju i svjedočanstva preživjelih, ali i prikupljeni dokumenti koje je nemoguće oboriti- ćuli smo.

Svečanosti je bio nazočan i izaslanik Ministra obrane RH general bojnik Željko Živanović, Sandra Veber u ime Ravnateljstva hrvatske policije, legendarni general Mladen Markač, saborski zastupnik Nikola Mažar, Miro Kovač, bivši ministar vanjskih i europskih poslova i mnogi drugi.

Ovom prigodom bila je  postavljena i izložba i prikazan dokumentarni film o stradanju 12-torice hrvatskih policajaca – da se ne zaboravi!

Na slici: dio sudionika s nagrađenima nakon svečane dodjele.

Tekst i foto: Milan Pišković