Zadnji komentari

Nakon izbornog debakla Scholz ima samo jedan izlaz ako želi ostati kancelar

Pin It

Njemačka: Ceh energetske krize biće pad standarda – EroBA

Iz teksta njemačkog medija zapravo proizlazi da je Nijemcima već svega dosta. Zemlja je izgubila i svoj ugled u svijetu i, što je još važnije, svoj status gospodarske velesile i pokretača razvoja Europske unije, pretvorivši se skoro pa u „bolesnika Europe“. Sve se to onda odražava i na nagli pad životnog standarda građana, nenaviklih na ovako visoke cijene, politiku maksimalne štednje i bijeg kapitala iz vlastite zemlje. 

Nijemcima je već svega dosta. Zemlja je izgubila i svoj ugled u svijetu i, što je još važnije, status gospodarske velesile i pokretača razvoja Europske unije, pretvorivši se skoro pa u „bolesnika Europe“. Sve se to onda odražava i na nagli pad životnog standarda građana, nenaviklih na visoke cijene, maksimalnu štednju i bijeg kapitala iz vlastite zemlje. Uz to, Njemačka je bremenita migrantskim problemima koji dodatno usložnjavaju ionako sve lošije stanje uslijed kojeg ta zemlja, prema najnovijim istraživanjima, ubrzano skreće udesno

Nakon lokalnih izbora u Bavarskoj i Hessenu održanih prošlog vikenda, a koje se smatra i malim saveznim izborima, vladajuća „semafor koalicija“ i njezina prva violina SPD doživjeli su pravi fijasko. To je težak udarac za kancelara Olafa Scholza koji će morati dobro razmisliti o svojoj dosadašnjoj politici i u činiti nužni zaokret ako želi ostati na svojoj dužnosti. To je sukus teksta, jučer objavljenog u njemačkom mediju Focus, čiji se autor pita, ima li savezna vlada snage za novi početak, ili pak prevladava međusobno nepovjerenje?

Za vladajuću koaliciju ovo „nije bio poraz, nego katastrofa“. „Nisu to bili ni izbori za opomenu, jer opomena znači da će poslije biti sve po starom. Međutim, neće. Nakon ove nedjelje više ništa u Berlinu neće biti kao što je bilo.“ – navodi se u tekstu. 

Birači se nisu zadržali samo na lekciji, već su „semafor vladi izglasali nepovjerenje – bilo je to izglasavanje nepovjerenja, a ne prosvjedno glasovanje.“

Scholz ne razumije ljude

Ljudi „ne vjeruju socijaldemokratskom kancelaru, ne razumiju Zelenu vicekancelarku, misle da lideru liberala nije mjesto u ovoj koaliciji – ako i ne smatraju liberale potpuno nepotrebnim, navodi se dalje u tekstu.

Nijemce najviše od svega iritira razlika između riječi i stvarnih djela vlade.

“Olaf Scholz možda misli da je dobar šef vlade, ali nije. I što glasnije govori kako je dobar, to više sumnja stanovništvo. To je tako: nije narod bio taj koji nije razumio kancelara, nego kancelar koji nije razumio narod.”.

Štoviše, ako Scholz vjeruje u ono što govori o sebi, onda se može donijeti “samo jedna presuda”: on je “najveći iluzionist” koji je ikada sjedio u uredu saveznog kancelara, piše Focus i dodaje kako je, ako vladajuća koalicija želi nastaviti svoje djelovanje, njoj nužna „nemilosrdna inventura, a zatim “restart” bez ikakvih tabua.

Međutim, partneri u “semafor” koaliciji “odavno su iscrpili svoje povjerenje”.

“Nitko više ne vjeruje drugome, to je pravi razlog za beskrajne svađe. I nije ih manje, nego više,” — zaključuje njemački medij svoj ni malo optimističan tekst po koalicijsku vladu u Berlinu na čelu s kancelarom Olafom Scholzom.

Zaključak

Iz teksta njemačkog medija zapravo proizlazi da je Nijemcima već svega dosta. Zemlja je izgubila i svoj ugled u svijetu i, što je još važnije, svoj status gospodarske velesile i pokretača razvoja Europske unije, pretvorivši se skoro pa u „bolesnika Europe“. Sve se to onda odražava i na nagli pad životnog standarda građana, nenaviklih na ovako visoke cijene, politiku maksimalne štednje i bijeg kapitala iz vlastite zemlje. Uz to, Njemačka je bremenita migrantskim problemima koji dodatno usložnjavaju ionako sve lošije stanje uslijed kojeg ta zemlja, prema najnovijim istraživanjima, ubrzano skreće udesno.

Dovoljno je ukazati kako se krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku – AfD, popela na drugo mjesto prema popularnosti, odmah iza oporbenog stranačkog bloka CDU/CSU, a da je na spomenutim nedjeljnim lokalnim izborima ostvarila izvrsne rezultate – ispred svih članica  vladajuće „semafor koalicije“.

To najbolje ukazuje na ono o čemu se do jučer u njemačkim političkim krugovima i medijima nerado govorilo: ta stranka više nema popularnost samo na istoku Njemačke (u bivšem DDR-u) gdje joj je stranačka baza, već velikim koracima „grabi“ i „osvaja“ i do sada njoj nepoznati teritorij zapadne Njemačke, čiji su građani od njezine politike donedavno glavninom zazirali kao od rigidne, populističke, desničarske, ksenofobne, protumigrantske, proruske i td.

Nedavno su njemački mediji izvijestili kako je na supredsjednika AfDa-a Tina Chrupallu  na prošlotjednom predizbornom skupu u bavarskom gradu Ingolstadtu možda pokušan atentat (vidi poveznicu ispod teksta).

Bilo to točno ili ne, na rast popularnosti te stranke očito ništa ne može utjecati, skoro jednako kao i na pad popularnosti vladajuće „semafor koalicije“.

Kancelar Olaf Scholz, stoga, itekako mora biti zabrinut, ali je pitanje što više uopće može učiniti ako je ikada i mogao. Naime, njegove su mogućnosti krajnje limitirane stalnom potrebom za iznalaženjem kompromisa, prije svega sa strankom Zeleni, koju u vladi predvodi ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

A zelenih je, prije svega njihovih radikalnih aktivista koji sve češće rade smutnju i nered, pa čak i svojim tijelima zaustavljaju promet na gradskim ulicama i prometnicama u ime „zelene tranzicije“ i čistog okoliša što frustrira vozače – građanima puna kapa.

Njemačka vanjska politika ipak je tema za posebnu analizu, iako i ona itekako uzima svoj danak odnosno učešće u padu popularnosti vladajuće koalicije.

Zoran Meter/geopolitika.news