Zadnji komentari

Poljski predsjednik o migracijama: Pozivi EU-a na solidarnost su bajke!

Pin It

V. Starešina: Ilegalne migracije postale su pitanje na kojem se u Europi  gube ili dobivaju izbori - Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća

Poljski predsjednik Andrzej Duda komentirao je probleme s ilegalnim migrantima kao i postupke Europske unije. Istaknuo je da razliku između ukrajinskih i ilegalnih migranata, naglasivši da su ilegalni većinom ekonomski migranti.

Kazao je da se nada da će vlada koja bude izabrana na izborima 15. listopada poštivati interese zemlje, odnosno da će se “koncentrirati na uzroke problema migracije, a ne na simptome”. Dodao je, također, i da se nada da će “situacija na Bliskom istoku biti otrežnjujući element” za vlasti u EU-u.

Istaknuo je da će Poljska, ako još jedan val migracija zahvati Europu,morati ponoviti svoju tezu za obranu granica EU-a i pomoć zemljama u rješavanju problema koji dovode do migracije. Uvjeren je da je sadašnja vlast bila u pravu kada se suprotstavila preseljenju ilegalnih migranata po kvotama, jer time samo širi problem, a ne rješava ga, prenosi Remix.

“Postojala je velika razlika između izbjeglica iz Ukrajine i ilegalnih migranata”, kazao je Duda. Dodao je da su većina ilegalnih migranata ekonomski migranti koji traže bolji život, a ne prave izbjeglice.

Poljska i dalje protiv plana migrantskih kvota

Istaknuo je da je većina migranata koje su poljski graničari zaustavili nakon što su ilegalno prešli iz Bjelorusije, otvoreno priznali da žele ići u Njemačku ili druge zapadne zemlje te da nemaju namjeru zatražiti azil i ostati u Poljskoj.

Duda je naglasio i da je EU i ranije pokušavala prisiliti Poljsku da prihvati preseljene ilegalne migrante. Poljska konzervativna vlada, za razliku od liberalne prije nje, odbila je sudjelovati u shemi migrantskih kvota jer nije vidjela smisla u stvaranju kampova za migrante koji ne žele ostati u Poljskoj. Smatra da bi to bilo nehumano i protuzakonito.

Duda se požalio i na način na koji se EU odnosila prema Poljskoj zbog primanja ukrajinskih izbjeglica. Poljska je očekivala da će dobiti pomoć kakvu je dobila Turska zbog sirijskih izbjeglica. EU nije bila spremna financijski pomoći Poljskoj da primi ukrajinske izbjeglice. Duda ističe da zbog takvog tretmana Poljske “nema sumnje da su svi ti pozivi na europsku solidarnost bajke koje potječu iz institucija EU-a”.

Poljska se i dalje protivi EU migracijskom paktu koji je usvojen u Vijeću Europske unije, a pridružila joj se i Mađarska. Pakt će sada biti predmet pregovora s Europskim parlamentom o konačnoj verziji potrebnih propisa.

Aktualna poljska vlada odlučila je od poljskih birača zatražiti da odbace EU migracijski pakt na referendumu koji će se održati 15. listopada istovremeno s općim izborima.

narod.hr