Zadnji komentari

Njemačka mijenja politiku: Migranti će od sada teže do azila

Pin It

Neredi u Francuskoj van kontrole. Prosvjednici pale aute, pljačkaju dućane,  ozlijeđena 294 policajca | Telegram.hr

Uoči sastanka s kancelarom Olafom Scholzom na temu migracija u petak navečer, predstavnici saveznih pokrajina složili su se oko sveobuhvatnih mjera koje bi trebale doprinijeti smanjenju broja izbjeglica u Njemačkoj.

Nema više produživanja boravka na neodređeno

“Savezna vlada i savezne pokrajine imaju zajednički cilj, a to je drastično skraćenje postupka donošenja odluke o azilu na najviše tri mjeseca za podnositelje zahtjeva iz onih zemalja kod kojih je stopa pozitivno riješenih odluka o azilu niska”, stoji u dokumentu sa zahtjevima saveznih pokrajina po pitanju reguliranja migracije.

Do sada su podnositelji zahtjeva tužbama na odbijeni zahtjev svoj boravak u Njemačkoj mogli produljiti na neodređeno razdoblje. Nadalje se od savezne vlade traži da s dodatnim državama sklopi ugovore o povratku u zemlje porijekla za podnositelje zahtjeva za azilom kojima je zahtjev odbijen.

Brže protjerivanje iz zemlje

“Davanjem prioriteta obradi zahtjeva podnositelja koji dolaze iz zemalja s niskom stopom priznavanja će se ubrzati proces i omogućiti brže protjerivanje”, rekao je premijer savezne pokrajine Donja Saska Stephan Weil (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

On s premijerom savezne pokrajine Hessen, Borisom Rheinom (Kršćansko-demokratska unija CDU) sudjeluje na sastanku u kancelarskom uredu na kojem se u petak navečer raspravlja o mjerama koje bi trebale ublažiti pritisak zbog rastućeg broja izbjeglica od početka godine. Sastanku prisustvuje i predsjednik najveće oporbene stranke CDU Friedrich Merz kao i predstavnici vladine koalicije, stranke Zeleni i Liberalno-demokratske stranke (FDP).

Bonovi za hranu umjesto gotovine

Savezne pokrajine su se dogovorile i oko uvođenja tzv. novčane karte za izbjeglice kojima bi izbjeglice ali i podnositelji zahtjeva za azilom mogli nabaviti hranu i ostale potrepštine. Smatra se da bi se tima smanjila mogućnost da izbjeglice novac koji im država trenutno prebacuje na račun transferiraju u inozemstvo.

Također se smatra da bi smanjenjem socijalnih povlastica Njemačka postala manje atraktivna. Najveća većina izbjeglica koje stignu na tlo Europske unije kao konačni cilj odabiru upravo Njemačku. “Mi težimo harmonizaciji socijalnih standarda unutar Europske unije”, rekao je premijer Hessena Boris Rhein. On i Weil su zaključili kako očekuju da će savezna vlada prihvatiti zahtjeve saveznih pokrajina.

Brzo ukidanje zabrane rada za podnositelje zahtjeva za azilom

Neke savezne pokrajine su zatražile i brzo ukidanje zabrane rada za podnositelje zahtjeva za azilom kako bi se omogućila “brza integracija u tržište rada”. Mediji su proteklih dana pisali i o uvođenju radne obveze za podnositelje zahtjeva za azilom koji ne pronađu zaposlenje.

Današnji sastanak se doživljava kao priprema za sastanak ministara unutarnjih poslova saveznih pokrajina 6. studenog na kojem bi trebale biti konačno prihvaćene mjere za suzbijanje neregulirane migracije. Pozadina sastanka predstavnika vlade, oporbe i saveznih pokrajina je rastući broj podnositelja zahtjeva za azilom i pritisak zbog uspjeha desnih stranaka poput Alternative za Njemačku (AfD) na posljednjim pokrajinskim izborima.

AfD je druga stranka po snazi u državi

U ispitivanjima javnog mnijenja AfD, koji se profilirao kao najveći protivnik useljavanja ilegalnih migranata, se ustalio na drugom mjestu u državi s podrškom 23 posto birača. Temu migracija građani u ispitivanjima navode kao najveći problem njemačkog društva.

“Mi smo odlučni u namjeri da zajednički povratimo povjerenje građana”, rekao je premijer Donje Saske Weil uoči sastanka. Kancelar Olaf Scholz je rekao kako građanima treba pokazati da u važnim pitanjima poput migracija vlada i oporba djeluju u istom smjeru, piše N1.

narod.hr