Zadnji komentari

Poljska skreće ulijevo? Vladajući PiS relativni pobjednik, ali likuje Donald Tusk

Pin It

ZASTAVA POLJSKE SA GRBOM - Kupindo.com (42549221)

Vruće je, jučer – u političkom smislu naravno, bilo u Poljskoj, gdje su održani parlamentarni izbori u rijetko kad tješnjoj predizbornoj utrci. A vrućina će se vjerojatno nastaviti, barem ako je suditi prema izjavama političara iz dvaju suprotstavljenih tabora: krajnje desnog i trenutačno vladajućeg, te onog lijevog, liberalnog.

Glasovanje na poljskim parlamentarnim izborima završilo je u nedjelju navečer. Prema rezultatima izlazne ankete Ipsos-a, vladajuća stranka Pravo i pravda – PiS dobila je 36,8 posto glasova, dok su oporbene Građanska koalicija, Treći put (konzervativna stranka), i Ljevica ostvarili 31,6 posto, 13 posto odnosno 8,6 posto glasova, što znači više od 50 posto u slučaju ulaska u koaliciju

“Stvarno smo uspjeli. U bliskoj budućnosti ćemo s našim partnerima stvoriti novu, dobru, demokratsku vlast. Pobijedila je Poljska, pobijedili ste vi, pobijedili su Poljaci. – rekao je Donald Tusk, vođa oporbe novinarima.

Međutim, teško da će se s tim složiti vladajuća stranka PiS, s obzirom kako će poljski predsjednik Andrzej Duda najvjerojatnije upravo njoj najprije dati priliku za formiranje vlade s obzirom da je dobila najviše glasova, što je najavila pomoćnica predsjednika Malgorzata Paprocka.

Upitana na privatnoj televiziji hoće li PiS dobiti zadatak sastaviti vladu,  Paprocka je kazala: “Tako to danas izgleda, gledajući članke ustava, gledajući tradiciju”.

Ali prema izlaznim anketama, poljski prouropski oporbeni blok osvojio je većinu.

Tri oporbene stranke centra, Građanska koalicija (KO), Treći put (kršćanski demokrati) te Ljevica osvojili su 248 mjesta, a PiS i njegova saveznica Konfederacija (krajnja desnica) imaju 212 mjesta, od ukupno 460 mjesta poljskog parlamenta.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki, poručio je na društvenoj mreži da je PiS pobjednik izbora.

Čelnik KO-a, bivši premijer Donald Tusk rekao je večeras da je demokracija pobijedila i da će PiS otići s vlasti.

– Nikad nisam bio toliko sretan kao što sam danas s drugim mjestom. Demokracija je pobijedila. Maknuli smo PiS s vlasti, rekao je Tusk.

U prvoj izjavi Slawomir Mentzen, čelnik Konfederacije rekao je da su rezultati njegove stranke ispod očekivanja, jer je dobila samo 6,2 posto.

“Nije jasno da će nedjelju rezultati izbora u Poljskoj završiti novim mandatom za vladajuću stranku Prava i pravde (PiS)”, rekao je njezin lider Jaroslaw Kaczynski.

Paralelno s izborima Poljaci su se izjašnjavali i o četiri referendumska pitanja: gradnji ograde na granici s Bjelorusijom, prihvaćanju migranata prema sporazumu Europske unije, podizanju dobne granice za umirovljenje te privatizaciji državnih tvrtki.

 Što kaže poljski ustav?

Prema poljskom ustavu, nakon objave rezultata izbora predsjednik imenuje premijera, koji pak imenuje ministre. Nakon toga Sejm (parlament) razmatra pitanje povjerenja predloženoj vladi. Povjerenje se donosi apsolutnom većinom glasova uz nazočnost najmanje polovice zastupnička.

U slučaju izglasavanja nepovjerenja vladi, Sejm u roku od 14 dana apsolutnom većinom glasova bira premijera i članove vijeća ministara koje on predlaže.

Ako ovoga puta nije moguće izabrati premijera, tada predsjednik imenuje novog mandatara. Nakon toga Sejm glasa o povjerenju. Ovoga puta za izglasavanje je dovoljna natpolovična većina glasova, pod uvjetom da je nazočna najmanje polovica zastupnika. Stoga izabrana vlada može biti manjinska vlada.

Ako se i taj put ne izglasa povjerenje premijeru, predsjednik, sukladno ustavu, raspušta parlament i raspisuje nove izbore.

 Anabela Jelenčić/geopolitika.news