Zadnji komentari

Masovni kvarovi ZET-ovih autobusa i tramvaja: Djeca kasne u školu, a građani na posao

Pin It

Posljednjih tjedan dana građani Zagreba se neprestano žale na kašnjenje autobusa i tramvaja ZET-a, a u srijedu i četvrtak prometni kolaps doživio je vrhunac kada je veliki broj vozila ostao u kvaru pa su djeca kasnila u školu, a građani na posao. 

Još u rujnu građani na području Črnomerca počeli su se žaliti kako određene linije autobusa kasne ili uopće ne dolaze, a gužve na stanicama bile su ogromne. Vozni red se nije poštivao, a građani su javni prijevoz na stanicama znali čekati i do sat vremena. Gradonačelnik Tomislav Tomašević je tada izjavio kako je to iznimka te najavio promjene na bolje. 

No, mjesec dana kasnije stanje u gradu je još gore. Tramvaju su stalno u kvaru, a zbog manjka vozača i autobusa neke linije konstantno kasne ili se uopće ne pojave. 

Kaos je svoj vrhunac doživio ovoga tjedna pogotovo u srijedu i četvrtak kada su kolone pokvarenih tramvaja osvanule u Novom Zagrebu, a zbog kvara tramvaja na stanici Držićeva građani su morali pješke na posao ili tražiti alternativni prijevoz poput taxija. 

Brojni građani svoja iskustva za ZET-om objavljivali su na društvenim mrežama, a njihova video dijelio je i bivši zastupnik u Saboru Ivan Pernar koji je osobno podijelio priču kako je čekao tramvaj na Trešnjevačkom placu i na kraju odlučio hodati pješke do Ljubljanice jer se predugo čekao javni prijevoz. 

Jedan građanin snimio je veliki broj svojih sugrađana uljučujući sebe kako u četvrtak ujutro pješače na posao jer tramvaji na Savskoj ulici nisu vozili zbog "oštećenja naponske mreže". 

Građani su frustrirani 

Gužve na stanicama su ogromne, a frustriranih građana je sve više u što smo se i sami uvjerili. U četvrtak oko 13 sati linija broj 11 koja inače vozi iz smjera Dubeca do Črnomerca pokvarila se nešto prije Kvatrenikova trga. 

Već vidno ljuta vozačica zamolila je sve putnike u tramvaju da napuste prijevozno sredstvo na Kvatriću kako bi ga ona mogla okrenuti i vratiti u garažu na popravak jer joj na ekranu tramvaja piše kako je očitan kvar. 

Apsurd u Zagrebu: Pored ZET-ovih autobusa djecu u školu voze putnički busevi

Građani su napustili na tramvaj na spomenutoj stanici, a jedna Zagrepčana nam je rekla kako je to treći tramvaj u kojem se vozila samo od jutra pa do 13 sati popodne koji se pokvario. Naglasila je kako je ujutro kasnila na sastanak, a kako zbog kvara broja 11 kasni i na liječnički pregled koji ima zakazan na Svetom Duhu. Sljedeći tramvaj prema Črnomercu koji je trebao doći za jednu minutu nije se pojavio, a broj šest koji inače vozi na Črnomerec imao je upisan drugi smjer. 

Vozač tramvaja koji želi ostati anoniman kako ne bi imao problema na poslu za naš portal rekao je kako je više od 30 posto tramvaja te svaki treći autobus ZET-a trenutno u nekom kvaru, a i oni koji sada prometuju, po njegovom mišljenju, nisu najsigurniji za putnike. 

Nema odgovora ZET-a 

Prije samo četiri mjeseca gradonačelnik je naglašavao kako je u njegovom mandatu do sada kupljeno 65 novih autobusa i podsjetio na to da uskoro stižu i novi tramvaji. Tada je govorio kako se u zagrebački javni prijevoz nije ulagalo 20 godina te da će on popraviti zatečeno stanje. 

Tomašević je i 2,7 milijuna eura iz gradskog proračuna potrošio na nabavku 11 rabljenih njemačkih tramvaja, od čega je samo jedan isporučen početkom kolovoza ove godine, a ostali se čekaju dok prometni kolaps u Zagrebu iz dana u dan postaje sve gori. 

Uputili smo upit ZET-u kao i upravi Grada Zagreba o tome što se trenutno događa na zagrebačkim cestama i kada se može očekivati popravak vozila u kvaru, ali do zaključenja pisanja ovoga teksta nismo primili odgovore od njih. 

direktno.hr