Zadnji komentari

Hrvatska na drugom mjestu po rastu inflacije

Pin It

Slovačka je i u listopadu bilježila daleko najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini, za 7,8 posto. Slijedi Hrvatska sa stopom inflacije u listopadu, mjerenom HICP-om, od 6,7 posto. U rujnu iznosila je 7,4 posto.

Inflacija u eurozoni znatno je usporila u listopadu, kliznuvši na 2,9 posto, a Hrvatska se ponovno svrstala u skupinu zemalja s najsnažnijim rastom cijena, više nego dvostruko snažnijim od prosjeka, pokazuju izračuni Eurostata.

U listopadu je godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), kliznula na 2,9 posto, s 4,3 posto u rujnu, pokazale su prve procjene.

To znači da su potrošačke cijene u mjesecu na izmaku porasle najblaže od srpnja 2021. godine. Na mjesečnoj razini cijene su u listopadu u 20-članom gospodarstvu u prosjeku porasle za 0,1 posto. U rujnu bile su veće za 0,3 posto. 

Iz središta Europe objavljene najgore vijesti u posljednje tri godine: Hrvatsku su zaobišli

Cijene energije u listopadu su oštro pale, za 11,1 posto u odnosu na isti mjesec lani, nakon 4,6-postotnog pada u rujnu. Svježa hrana poskupjela je pak za 4,5 posto, ali znatno blaže nego u rujnu kada je stajala 6,6 posto više nego prije godinu dana.

Kad se isključe cijene hrane i energije, inflacija je u eurozoni u listopadu iznosila pet posto i bila je pola postotna boda niža nego u rujnu. Niža stopa temeljne inflacije odražava blaže poskupljenje industrijskih proizvoda, čija je cijena u listopadu bila viša za 3,5 posto nego u istom mjesecu prošle godine. U rujnu su bile više za 4,1 posto.

Usluge su poskupjele 4,6 posto, gotovo kao i u rujnu.

Hrvatska uz Sloveniju

Slovačka je i u listopadu bilježila daleko najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini, za 7,8 posto. Slijedi Hrvatska sa stopom inflacije u listopadu, mjerenom HICP-om, od 6,7 posto. U rujnu iznosila je 7,4 posto.

Na mjesečnoj razini cijene mjerene HICP-om porasle su u listopadu za 0,2 posto, nakon što su se u rujnu smanjile prvi puta od kraja prošle godine, i to za 0,7 posto. 

Indeks potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku pokazuje pak da su cijene u listopadu porasle za 5,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 6,7-postotnog rasta u rujnu. Na mjesečnoj razini uvećane su po DZS-u za 0,4 posto.

Najbliža je Hrvatskoj po rastu cijena na godišnjoj razini, mjerenom HICP-om, ponovno bila Slovenija sa stopom inflacije u listopadu od 6,6 posto, pokazuju Eurostatove tablice.

Daleko najblaži rast potrošačkih cijena u odnosu na prošlogodišnji listopad imali su Italija i Luksemburg, od 1,9 odnosno 2,1 posto. Slijede Latvija i Finska sa stopom inflacije od 2,4 posto.

Cijene su na godišnjoj razini ponovno pale u Nizozemskoj, za jedan posto. Smanjene su još samo u Belgiji, za 1,7 posto u odnosu na listopad lani, pokazuju procjene Eurostata.

direktno.hr