Zadnji komentari

Putin službeno otvara vrata novim nuklearnim testovima

Pin It

Putin govori o nuklearnom ratu – Vijesti – Logično

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim se zapravo poništava ruska ratifikacija ključnog nuklearnog sporazuma, otvarajući mogućnost da Kremlj izvede nova testiranja atomskog oružja.

Putin je prethodno rekao da je opoziv ruske ratifikacije iz 2000. Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CNTBT) koji je iz 1996. bio potez koji je samo “preslikao” politiku Sjedinjenih Država, koje su ugovor potpisale, ali ga nikad nisu zapravo ratificirale.

Opoziv su prošlog mjeseca jednoglasno odobrili donji i gornji dom ruskog parlamenta, prije nego što je poslan Putinu na konačno odobrenje. On ga je potpisao u četvrtak, izvijestila je ruska agencija RIA. Ruski dužnosnici rekli su da izlazak iz sporazuma ne znači da će Kremlj nastaviti nuklearna testiranja, ali da će to razmotriti samo ako SAD odluče učiniti isto. Ipak, no odluka Moskve izazvala je zabrinutost među zapadnim političarima, piše Politico.

Putin je također u listopadu rekao da “nije spreman” razgovarati o tome hoće li Rusija provoditi takve testove ili ne. Dakle, predmet ovog ugovora nije testiranje letova raketa i projektila koji mogu potencijalno ponijeti nuklearnu bojevu glavu (što države rutinski izvode), već ugovor zabranjuje testove s pravim nuklearnim detonacijama.

U listopadu je Margarita Simonyan, glavna urednica državne televizije Russia Today, izazvala burne reakcije kada je sugerirala da bi Moskva trebala detonirati nuklearnu bombu iznad Sibira kao upozorenje Zapadu. Kremlj je odbacio njezinu izjavu, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je da Rusija nije odustala od moratorija na nuklearna testiranja.

U listopadu, dok se Državna duma pripremala glasati o povlačenju iz ovog sporazuma, Rusija je izvela simulirani nuklearni napad u vježbi koju je nadzirao osobno Putin. CNTBT, koji zabranjuje “sve nuklearne eksplozije, bilo u vojne ili miroljubive svrhe”, potpisalo je 187 zemalja, a ratificiralo 178. Rusija je prvotno ratificirala ugovor 2000. godine. SAD jedna je od nekoliko zemalja koje nikada nisu ratificirale zabranu, a to nisu učinile ni neke druge nuklearne sile poput Kine, Indije i Pakistana.

geopolitika.news