Zadnji komentari

Ginekolog pod napadom jer je odbio pregledati biološkog muškarca – “otvorena rana nije vagina”

Pin It

Video za obuku zaposlenika Kaiser Permanente tvrdi da trogodišnjaci mogu  odlučiti postati transrodni – Vijesti – Logično

Pro-LGBTQ+ organizacija pozvala je na istragu protiv francuskog liječnika koji je dospio na naslovnice jer je navodno odbio primiti biološki muške pacijente koji vjeruju da su žene, izjavivši: “Ja liječim samo prave žene.”

Prema izvješću Euronewsa, francuski ginekolog Victor Acharian armenskoga kršćanskoga podrijetla (na slici) odbio je liječiti 26-godišnju “transrodnu” pacijenticu koja je došla na pregled “u pratnji svog dečka”. Nakon što je čekao neko vrijeme, Acharianov tajnik je rekao pacijentu da ga liječnik neće primiti.

“Rekao sam da nisam kompetentan, ali  ih mogu uputiti nekome. Mogu vas uputiti na službe koje se mogu bolje pobrinuti za vas. Ali nakon što sam to rekao, stvari su krenule naopako”, rekao je Acharian za Euronews. “Mislio sam da sam bio iskren kad sam rekao da to nije moja specijalnost. Ne znam kako se ponašati prema njima [transrodnim osobama] i ne smeta mi što me nazivaju neznalicom.”

Navodno je pacijent vikao: “Ti si transfobičan!” kada je napustio sobu za savjetovanje i izgrdio Acharianovu tajnicu.

Kad je pacijentičin dečko ostavio recenziju na Googleu o iskustvu, Acharian je navodno odgovorio na poruku tvrdeći da je liječio “prave žene” i rekao da nema “nikakve vještine za liječenje muškaraca, čak i ako su obrijali bradu i došli mi reći da su postali žene.”

“Moj stol za ginekološke preglede nije prikladan za pregled muškaraca”, istaknuo je u svom odgovoru.

Acharian je za Euronews rekao da je muškarac bio prvi transrodni pacijent kojeg je uopće vidio u svojoj ordinaciji, a čak i ako je osoba bila podvrgnuta takozvanoj “operaciji promjene spola”, da “samo zato što se radi o šupljini ne znači da je to vagina.”

Nakon incidenta, organizacija za prava LGBTQ+ osoba u Francuskoj pod nazivom “SOS Homophobie” pozvala je ministra jednakosti da istraži liječnika.

tribun.hr/hrvatski-fokus.hr