Zadnji komentari

Tuga i nevjerica u Splitu: U 20 dana preminulo pet pripadnika legendarne brigade

Pin It

Premda je Domovinski rat davno završio, njegove posljedice osjećaju se i danas. I to ne samo demografske i one koje vode računa o radno sposobnoj populaciji. Prema primjeru iz Splita, jasno je vidljivo kako su veterani u iznimno lošem psiho-fizičkom stanju.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, Damir Božić, inače veteran četvrte gardijske brigade, otkrio je kako je svijet 2023. godine napustio čak 51 pripadnik brigade, a u samo 17 dana 2024. godine umrla su još četiri pripadnika. 

Nije se zazustavio na ovoj poraznoj statistici.  Napominje da njegovi suborci "odlaze pomalo, tiho i bešćutno" u godinama kada su trebali uživati u životu, svojoj djeci i veseliti se unucima.

"Svi oni koji kritiziraju ratne veterane da se malo bore i da uživaju u blagodatima njihovih povlastica, neka odu na Firule i Križine i pogledaju tko to leži po odjelima. Bolnice su pune ratnih veterana" zaključio je Božić.

Snimili i videouradak

On je inače slikovito prikazao strahote rata i njegov epilog pustivši u opticaj videouradak koji je složio zajedno s Tomom Gruicom. U njemu se nižu osmrtnice svih preminulih pripadnika brigade u 2023. godini.

Nažalost, u nedjelju ujutro ovoj statistici dodan je još jedan pripadnik brigade, što dovodi do konačnog zaključka kako gotovo u pravilu svakoga tjedna svijet napusti jedan veteran Domovinskog rata.

direktno.hr