Zadnji komentari

Slovački premijer: Ukrajina će morati dati dio Rusiji

Pin It

Ukrajina i Rusija idu u treću rundu pregovora. Ratne operacije ne prestaju,  Zelenskij pozvao Putina na razgovor, oglasio se i ruski predsjednik —  KAportal.hr

Slovački premijer Robert Fico tvrdi da je jedini način da se okonča rat u Ukrajini taj da vlada u Kijevu prepusti dio svog teritorija Rusiji. Usput je ponovio svoje protivljenje ideji da Ukrajina uđe u NATO.

“Mora postojati neka vrsta kompromisa”, rekao je Fico za slovački javni servis RTVS. “Što oni očekuju, da će Rusi napustiti Krim, Donbas i Lugansk? To je nerealno”, zaključuje. Premijer, za kojeg oporba tvrdi da je populist i da je proruski nastrojen, preuzeo je vlast u prosincu nakon što je njegova ljevičarska stranka Smer pobijedila na izborima u rujnu uz obećanja da će prestati slati oružje Ukrajini, blokirati potencijalno članstvo Kijeva u NATO-u i protiviti se sankcijama Rusiji.

Fico je ponovio svoje protivljenje nastojanjima Ukrajine da se pridruži NATO savezu u intervjuu, koji je uslijedio uoči planiranog sastanka između slovačkog čelnika i ukrajinskog premijera Denisa Šmihala u srijedu. “Reći ću mu da sam protiv članstva Ukrajine u NATO-u i da ću staviti veto na taj potez”, rekao je Fico govoreći o nadolazećem sastanku.

Ukrajinu nazvao “najkorumpiranijom” i pod kontrolom SAD-a

“To bi bila samo osnova za Treći svjetski rat, ništa drugo. Ukrajina nije neovisna i suverena država”, nastavio je Fico, već je “pod potpunim utjecajem i kontrolom Sjedinjenih Država”. “Potvrdit ću da neće dobiti nikakvo oružje” od slovačke vlade, rekao je Fico, optužujući Ukrajinu da je “jedna od najkorumpiranijih nacija na svijetu”.

Slovački premijer prošlog je tjedna izrazio potporu mađarskom premijeru Viktoru Orbanu u blokiranju paketa pomoći EU-a Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura. “Nikada se neću složiti da neka zemlja bude kažnjena zbog borbe za svoj suverenitet. Nikad se neću složiti s takvim napadom na Mađarsku”, rekao je Fico u utorak na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Orbánom u Budimpešti. Slovačko ministarstvo kulture također je objavilo da će nastaviti suradnju s Rusijom i Bjelorusijom nakon obustave suradnje u ožujku 2022. 

geopolitika.news