Zadnji komentari

Putin o tome tko bi trebao upravljati Rusijom u budućnosti

Pin It

Vladimir Putin says liberalism has 'become obsolete'

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da buduću rusku vladajuću klasu trebaju činiti vojni veterani, a ne “čudaci” koji “pokazuju stražnjicu”. Činilo se da su njegovi komentari bili prikriveni napad na raskalašene i razgolićene zabave slavnih u Moskvi prošlog mjeseca, što je izazvalo žestoku reakciju javnosti i bijes mnogih ruskih političara.

Na sastanku vlade koji je prenosila televizija, Putin je rekao da se ranije tog dana sastao sa “studentima koji su prekinuli studij” kako bi se borili na ratištu u Ukrajini. “To su ljudi koji bi trebali činiti elitu zemlje u budućnosti, a ne oni koji otkrivaju svoje genitalije ili pokazuju stražnjicu”, rekao je Putin”.

Razgolićene zabave

“Doduše, i njih trebamo- čudake. I njima je dopušten ulazak. Ali prava elita zemlje bi se trebala formirati od ovih ljudi” rekao je Putin misleći na dobrovoljce i veterane. Kremlj je pojačao konzervativnu retoriku otkako je pokrenuo svoj vojni napad na Ukrajinu, tumačeći sukob kao bitku protiv Zapada i njegovih vrijednosti. Brojne poznate ruske zvijezde i poznata imena prisustvovala su takozvanoj “Gotovo goloj” zabavi u moskovskom noćnom klubu Mutabor prošlog mjeseca. Događaj je bio u suprotnosti sa slikom usmjerenom na obitelj, vjeru i tradiciju koju Kremlj pokušava osnažiti. Također je pozvao na istragu takvih zabava.

Ovakve zabave, na kojima se se pojavile mnoge ruske zvijezde, na meti su Kremlja od kraja prošle godine i označene su kao simbol dekadencije u društvu. Klub Mutabor bio je prisiljen zatvoriti svoja vrata na 90 dana zbog “kršenja sanitarnih standarda”, izvijestila je državna novinska agencija TASS. Mnogi od sudionika zabave su poslali javnu poruku isprike, a uplakana organizatorica Anastazija Ivljeva je “molila za drugu šansu”. Većina je spominjala da takve zabave pogotovo nisu prikladne u ovakva “teška” i “herojska” vremena.

geopolitika.news