Zadnji komentari

Prvi američki vojnici ubijeni na Bliskom istoku od početka rata u Gazi

Pin It

Trojica američkih vojnika poginula su, a 25 ih je ozlijeđeno u napadu bespilotne letjelice na bazu u Jordanu danas, rekao je predsjednik Biden, prenosi CBS.

U izjavi, predsjednik je za napad okrivio “radikalne militantne skupine koje podržava Iran i djeluju u Siriji i Iraku”. Biden je rekao da se napad dogodio u bazi na sjeveroistoku Jordana, blizu granice sa Sirijom. Američko Središnje zapovjedništvo, koje nadzire snage na Bliskom istoku, iznijelo je brojku od 25 ranjenih i priopćilo da će identiteti ubijenih biti zadržani 24 sata nakon što njihove obitelji budu obaviještene.

Napad slijedi kao dio širih sukoba u regiji. Izrael je napao Gazu nakon Hamasovog brutalnog napada na Izrael. SAD je, tradicionalno, stao u obranu Izraela. Od tada proiranske vojne frakcije napadaju američke objekte diljem regije, gotovo na dnevnoj bazi. Napadaju američke baze u Iraku i Siriji i, nešto manje, Jordanu. Od listopada, američka vojska broji nešto više od 150 napada na svoje objekte u regiji. No, ovo je prvi napad koji je odnio američke žrtve. Nedavno je američka vojska ponovno otvorila pregovore da povuče preostale vojnike iz Iraka.

U petak su militanti iz Jemena ispalili projektil na američki razarač USS Carney. Razarač je oborio projektil bez štete po brod. Tjedan prije, američka vojska je priopćila da su se dva mornarička specijalca Navy SEAL-s izgubila u moru dok su se pokušavali ukrcati na iransko plovilo koje je isporučivalo “napredno konvencionalno oružje” Huti pobunjenicima. Biden je današnji napad u Jordanu nazvao “vrijednim prezira i potpuno nepravednim”, napomenuvši da će “sve odgovorne pozvati na odgovornost u vrijeme i na način koji sami odaberemo”.

geopolitika.news