Zadnji komentari

Sedlar najavio novi film

Pin It

Jakov Sedlar šokiran izvješćem SAD-a: Nisam negirao ustaške zločine,  očekujem ispriku – narod.hr

"Krajem svibnja ili početkom lipnja trebalo bi krenuti snimanje filma '260 days' u režiji Jakova Sedlara i prema scenariju oskarovca Barrya Morrowa uz ugledna glumačka imena s kojima se još dogovara angažman", najavljeno je u nedjelju u Osijeku na konferenciji za novinare.

Film će se snimati prema autobiografskom romanu "260 dana" u kojem se autor Marijan Gubina bavi ratom u Hrvatskoj 1991. godine i govori o 260 dana provedenih u zatočeništvu. "Preko sudbine obitelji Gubina može se vidjeti kako je sve počelo jer je to univerzalna priča i metafora o onome što se 1990-tih događalo na teritoriju Hrvatske", rekao je Sedlar.

"Bitan dio cijelog filma bit će na glumcima i zato smo se odlučili na jednu sjajnu ekipu britanskih i američkih glumaca uz nekolicinu i hrvatskih glumaca", kazao je Sedlar, dodajući da će film snimati na engleskom jeziku na lokacijama Slavonije i Baranje, Osijeka i Vukovara. Smatra da je to bolje i za film jer je autorima bitno da se on prikazuje i izvan Hrvatske.

Napominje također da je to prvi tako veliki film koji se financira privatnim novcem. "Dosad je prikupljeno 2,35 milijuna eura, što je dovoljno za dobru produkciju s izvrsnim britanskim glumcima", poručio je Sedlar. Postprodukcija će se nakon snimanja u Hrvatskoj, raditi tri do šest mjeseci u Hollywoodu. Predstavljanje filma trebalo bi se dogoditi na festivalima do kraja godine.

'Da Hollywood i svijet dovedu kod nas'

Prikazivanje filma u kinima očekuje se u siječnju ili veljači sljedeće godine. Marijan Gubina, po čijem će se autobiografskom romanu raditi ovaj filma, izrazio je zadovoljstvo što su uspjeli uvjetovati da se snima u Slavoniji i Baranji te da Hollywood i svijet dovedu kod nas. Naglašava da se filmom želi cijelom svijetu prikazati istinite činjenice o Domovinskom ratu.

"Posebna mi je želja da film pokaže mlađim generacijama točne činjenice o ratu u Hrvatskoj i da se pokaže kako Hrvati nisu nasilan narod, da ne teže osveti i nasilju nego miru, što je glavna poruka filma", istaknuo je Gubina. Dakle, glumit će strani i domaći glumci, a od hrvatskih glumaca u filmu će igrati Lujo Kunčević, Pere Eranović i Konstantin Haag.

direktno.hr