Zadnji komentari

Francuski farmeri planiraju ‘opsadu’ Pariza usprkos ustupcima vlade. Šire se prosvjedi diljem EU

Pin It

Francuska vlada požurila je umiriti poljoprivrednike u nedjelju u posljednjem pokušaju da spriječi veliku blokadu francuske prijestolnice ovoga tjedna. No čelnici poljoprivrednih sindikata nisu pokazali nikakve znakove odustajanja od svojih tekućih prosvjeda zbog niza pritužbi povezanih s porezima, propisima i cijenama. O tome izvješćuje POLITICO.

Novopečeni francuski premijer Gabriel Attal proveo je nedjelju u posjetu stočnoj farmi u Indre-et-Loireu, dok je ministar poljoprivrede Marc Fesneau obećao da će nove mjere biti predstavljene već u utorak kako bi se riješile zabrinutosti farmera i na razini EU-a i na nacionalnoj razini.

Ministri pokušavaju spriječiti obećanu “opsadu” Pariza od strane poljoprivrednika, kao i glavnih cesta diljem Francuske koje su već suočene s blokadama.

Ne vjeruju obećanjima

Attal je u nedjelju priznao da su dugotrajna pravila podmetala “palice u kotače” i gomilala nove terete poljoprivrednicima tijekom posljednjih desetljeća, te se žalio kako se čini da politika sukobljava poljoprivrednike s okolišem. Iako je u petak najavio neke ustupke, Attal je rekao kako je dobro svjestan da se vlada još nije pozabavila problemima koji su u korijenu pritužbi poljoprivrednika.

Čini se da ključni čelnici poljoprivrednih sindikata nisu bili impresionirani vladinim obećanjima. Planovi za sveobuhvatnu akciju nisu se promijenili, rekao je Arnaud Rousseau, čelnik sindikata poljoprivrednika FNSEA. Govoreći za BFMTV s barikade u blizini Beauvaisa, sjeverno od Pariza, Rousseau je rekao farmerima da se odmore prije tjedna “punog opasnosti”.

Nezadovoljstvo poljoprivrednika diljem Europe

Nezadovoljstvo među poljoprivrednicima pretočilo se u velike prosvjede diljem Europe, potaknute pritužbama na ekološke propise i povećanja poreza na dizelsko gorivo. Unatoč značajnim subvencijama iz Zajedničke poljoprivredne politike EU-a, političke skupine krajnje desnice sve više pokušavaju iskoristiti bijes poljoprivrednika povezujući svoju zabrinutost s tehnokratima EU-a i stranim migrantima.

Marine Le Pen, čelnica krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje, također se sastala s poljoprivrednicima u nedjelju, postavljajući pitanje želi li vlada “iskorijeniti” francusku poljoprivredu radi daljnje globalizacije?

Anabela Jelenčić/geopolitika.news