Zadnji komentari

Orban će se sastati sa Zelenskim tek kad se ‘vrate prava Mađara u Ukrajini

Pin It

Mađarski premijer Viktor Orban sastat će se s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim nakon što se vrate prava mađarskoj manjini u ukrajinskoj regiji Zakarpatju, rekao je državni tajnik mađarskog ministarstva vanjskih poslova Tamas Menczer. “Mađarski premijer i ukrajinski predsjednik sastat će se kada odnosi uđu u novu fazu”, rekao je diplomat.

Prema njegovim riječima, datum takvog sastanka još nije određen. “Ako bi se odredio datum, to bi značilo da su prava mađarske zajednice u Zakarpatju vraćena”, objasnio je Menczer gostujući na TV kanalu M1. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je 29. siječnja da to pitanje još nije riješeno. 

Nakon susreta s najvišim ukrajinskim diplomatom Dmitrijem Kulebom i šefom ureda ukrajinskog predsjednika Andrejem Jermakom u Užgorodu (grad u ukrajinskoj Zakarpatskoj oblasti) istaknuo je da je pred dvjema zemljama dug put do obnove međusobnog povjerenja. Glavne pritužbe Mađarske prema Ukrajini tiču ​​se prava mađarske manjine u Zakarpatju.

Pritisak na mađarsku manjinu u Ukrajini

Budimpešta zamjera vladi u Kijevu navodan pritisak na mađarski jezik te očekivanje da se koristi ukrajinski jezik u obrazovanju učenika mađarske manjine od ukrajinskog zakona o obrazovanju iz 2017. Odnosi zemalja od tada nazaduje. U Ukrajini živi oko 150 tisuća Mađara. Orban još glasnije ističe ovaj problem nakon šireg ruskog napada na Ukrajinu. Kritičari tvrde da je Orbanovo isticanje problema s mađarskom manjinom način Budimpešte da se još jače indirektno postavi kao pomoćnik Rusije o kojoj je energetski ovisna.

U razgovorima u Užgorodu bilo je riječi i o mogućem susretu čelnika dviju zemalja. Ukrajinski dužnosnici rekli su da je Kijev zainteresiran za takav sastanak, ali Szijjarto se nije dotakao tog pitanja na svojoj posljednjoj konferenciji za novinare. Orban u posljednje dvije godine nije održao punopravni sastanak sa Zelenskim, a za razliku od čelnika drugih zemalja Europske unije.

Budimpešta traži vraćanje prava mađarskoj manjini u Zakarpatju, upozoravajući da u protivnom neće podržati nastojanja Ukrajine za ulazak u Europsku uniju. Dana 8. prosinca, Verkhovna Rada (ukrajinski parlament) donijela je zakon o pravima etničkih manjina, koji uzima u obzir preporuke Venecijanske komisije, savjetodavnog tijela Vijeća Europe. Dokument uklanja brojna jezična ograničenja za etničke manjine koje govore službenim jezicima država članica EU. Na sastanku u Užgorodu odlučeno je uspostaviti bilateralnu komisiju koja će razmotriti zahtjeve Mađarske i pripremiti izvješće za ministre vanjskih poslova.

geopolitika.news