Zadnji komentari

Prosvjedi poljoprivrednika i u Belgiji: Blokirali luku i središte Bruxellesa

Pin It

Prosvjedi poljoprivrednika po Europi eskaliraju – u Belgiji prosvjednici blokiraju drugu luku po veličini u zemlji.

Belgijski poljoprivrednici bijesni zbog rasta troškova, EU zelenih politika i jeftinih uvoznih prehrambenih proizvoda zaprijetili su blokadom cesta prema luci Zeebruge, prenosi Reuters.

Blokada luke Zeebruge

Organizatori prosvjeda izjavili su kako planiraju spriječiti pristup ovoj sjevernomorskoj luci, drugoj po veličini u zemlji, na najmanje 36 sati. Odabrali su Zeebruge, jer smatraju kako luka dobiva ekonomsku potporu na štetu poljoprivrednika.

Glasnogovornik lučke uprave rekao je da su prosvjednici u utorak popodne blokirali 5 cesta, ali da propuštaju automobile. Dodao je kako još nije jasno kakve će to posljedice imati po funkcioniranje luke te da je uprava u kontaktu s organizatorima prosvjeda.

Najveći belgijski sindikat poljoprivrednika Algemeen Boerensyndicaat pozvao je svoje članove da se pridruže prosvjedima.

“Ljudi su očajni, stvarno očajni. Godinama upozoravamo vladu da će se ovo dogoditi”, izjavio je jedan od čelnika sindikata, Mark Wulfrancke.

Problem cijena

Apelirao je pritom na političare da se pobrinu da cijene hrane počnu odražavati dodatne troškove koje poljoprivrednici imaju dok pokušavaju prilagoditi se rastućim europskim ekološkim standardima.

“Od naše europske vlade želimo poštovanje. Jedini način da ona to poštovanje i pokaže jest izrada politike u korist poljoprivrednika i proizvodnje hrane. Trebamo prave cijene.”, zaključio je Wulfrancke.

Prosvjedi su se u Belgiju donekle prelili iz Francuske, gdje su prosvjednici blokirali Pariz i stavili vladu pod izniman pritisak.

Prosvjedovat će dok vlada ne poduzme potrebne mjere

Premijer je u utorak popodne razgovarao s predstavnicima udruga poljoprivrednika, ali još nije poznato što je postignuto na razgovorima.

Prosvjedi u Bruxellesu pred samit u četvrtak

Skupina poljoprivrednika koja svojim traktorima blokira trg u središtu Bruxellesa poručuje da se neće maknuti najmanje do četvrtka, kad će se održati sastanak Vijeća EU.

“Tražimo da preispitaju svoje zakone”, rekao je Nicolas Fryers, jedan od prosvjednika i dodao “oni govore o ‘pozelenjenju’, ali onda će biti toliko neobrađene zemlje, a stvari su već sad po tom pitanju dovoljno loše”.

Iz Europske komisije daju signale da će promijeniti neke zakone kao odgovor na prosvjede. Naime u četvrtak će biti predloženo da se naprav iznimka od pravila prema kojima poljoprivrednici koji apliciraju za EU subvencije moraju ostaviti dio svoje zemlje neobrađenim.

narod.hr