Zadnji komentari

CROTITANIK ubrzano tone

Pin It

Ursula von der Leyen u Davosu: »Najveća briga za sljedeće dvije godine nije sukob ili klima, već su to dezinformacije i netočne informacije«!

I na ovogodišnjem sotonskom skupu u švicarskom Davosu provodila se radikalna agenda Svjetskoga ekonomskog foruma. I svatko normalan trebao bi biti duboko uznemiren ekstremnim prijedlozima toga genocidnoga Svjetskog ekonomskog foruma. I ove godine u Davosu prijetilo se slobodi govora, agresivnim promicanjem Pandemijskog ugovora sve u cilju rušenja i oduzimanja svjetskim državama nacionalnoga suvereniteta, i sve u cilju jačanja globalne ljevice. A da je upravo tako, potvrđuje izjava masonke Ursule von der Leyen, predsjednice Europske komisije, koja je rekla u Davosu: »Najveća briga za sljedeće dvije godine nije sukob ili klima, već su to dezinformacije i netočne informacije«. To je upravo ono što ovih dana uvodi putem poslušnika i izdajica u Hrvatskom saboru Andrej Plenković napadom na poštene ljude, sudstvo, medije i medijske istraživače. Ova Ursulina izjava je preopasna. Njoj su važniji „dezinformacije i netočne informacije“, a ne rat! Njoj su najveći svjetski problemi gušenje medijske slobode i ukidanje prava na izgovorenu riječ od rata i ubijanja! Prestrašno! I kada to javno izjavi jedan od najutjecajnijih globalnih svjetskih čelnika, a ova sitna ženica to doista jest, onda znamo da je vrag odnio šalu. Globalisti imaju najveći strah od slobode govora, a ne od rata! I zato se mi u Hrvatskoj moramo boriti, svim sredstvima, da na nam ne ograničavaju našu slobodu izražavanja raznim Lex AP-ovima!

Sprega Bidena i Xija

SAD je podržao prijedlog Kine da spriječi javnost da vidi kakve su pozicije vlade zauzimale u pregovorima oko novog sporazuma WHO-a o prevenciji i pripravnosti na pandemiju u Ženevi u ožujku 2023. Postoji cijeli videozapis na internetskoj stranici WHO-a, koji prikazuje SAD kako ležerno podupire kineski prijedlog dok zbunjeni delegat EU-a gleda: https://c-fam.org/turtle_bay/us-and-china-agree-to-keep-pandemic-treaty-negotiations-secret/.

SZO želi ovladati svijetom

U svijetu postoji velika zabrinutost zbog Sporazuma Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o pripravnosti za pandemije 2025. godine. Cijela ta priča uklapa se u plan Agende 2030., godine za koju smatraju ovi masonski i ljevičarski globalisti da će nas pokoriti i ovladati svijetom. Iako se ponegdje u javnosti, kao i u Davosu ove godine, nešto i objavi odnosno poruči od onoga od čega bi svatko normalan morao dobiti strah, ipak svjetski moćnici većinu tih zlokobnih planova rade u tajnosti. Postoje tajnovitosti oko raznih pregovora. U tijeku su pregovori o uspostavi Sporazuma o sprječavanju, pripravnosti i odgovoru na pandemiju, drugim riječima obvezujućeg multilateralnog sporazuma za koordinaciju pripravnosti i odgovora na pandemiju. Sporazum bi trebao biti dovršen u svibnju 2024. Međutim, postoji nekoliko zabrinjavajućih aspekata procesa, uključujući nedostatak transparentnosti, stvaranje novih birokratskih mehanizama s malo odgovornosti, prijenos vlasti na SZO i vjerojatno uključivanje jezika koji bi otvorio vrata sporazumu koji se koristi za promicanje kontroverznih društvenih pitanja, uključujući pobačaj. Ustav SZO-a (članak 19.) omogućuje donošenje konvencija ili sporazuma u vezi s relevantnim pitanjima ako dobiju dvotrećinsko glasovanje u Svjetskoj zdravstvenoj skupštini (WHA), upravnom tijelu SZO-a. Takve konvencije tada bi postale obvezujuće za države članice samo ako bi se ratificirale u skladu s nacionalnim ustavnim postupcima. Člankom 21. ustava SZO-a omogućuje se stvaranje propisa o neobvezujućem pravu, među ostalim u pogledu sprječavanja širenja bolesti, za koje nije potrebna ratifikacija u državama članicama, ali stupaju na snagu nakon donošenja od strane WHA. Države članice mogu odbiti ili rezervirati te propise, ali samo u ograničenom vremenskom razdoblju.

Padne li SAD, pada cijeli svijet

Budući da je pregovaranje o obvezujućim sporazumima u skladu s međunarodnim pravom teže, SZO je povijesno koristio članak 21., kao u slučaju Međunarodnih zdravstvenih propisa, a ne članka 19. Međunarodno pregovaračko tijelo (INB) koje je SZO sazvao za izradu sporazuma što je izrazilo naklonost sporazumu iz članka 19., ali to pitanje ostaje neriješeno. Ako se sporazum o pandemiji usvoji kao novi obvezujući ugovor u skladu s člankom 21., zahtijevat će ratifikaciju od strane Senata SAD-a i predsjednika i ako se usvoji u Americi, tada kreće lavina pritisaka na države diljem svijeta. Ovim sporazumom o pripravnosti i odgovoru na pandemiju nastoji se nadići postojeće zdravstvene propise koje je utvrdio SZO, a koji se odnose na uže, tehničkije aspekte odgovora na izbijanje zaraznih bolesti. Umjesto toga, SZO bi koristio proglašenje pandemije kao platforme za promicanje kontroverznih društvenih pitanja, uključujući pobačaj, unatoč činjenici da pobačaj nije međunarodno priznato ljudsko pravo. I zato tolika stigmatizacija Donalda Trumpa, jer on javno u svojoj predizbornoj kampanji poručuje da taj sotonski plan on ne će podržati.

Ekstremni stav o pobačaju

SZO je zauzeo sve ekstremniji stav o pobačaju, nedavno je objavio smjernice u kojima poziva na ukidanje svih zakonskih ograničenja pobačaja i nastoji ograničiti pravo pružatelja zdravstvenih usluga da odustanu od pružanja ili pomoći u pobačaju po savjesti. Od početka pandemije COVID-19, SZO je inzistirao na tomu da je pobačaj bitna usluga, na kraju pozivajući zemlje da ublaže propise o pobačaju i razmotre proširenje telemedicinskih mehanizama za isporuku lijekova za pobačaj. SZO se naknadno nadovezao na ovu preporuku u svojoj smjernici o pobačaju za 2022., proširujući je prvi put na kontekste koji nisu hitni i izričito se pozivajući na to kako je telemedicina “pomogla u podršci pristupu uslugama pobačaja i planiranja obitelji tijekom pandemije COVID-19”. S obzirom na to da je SZO tumačio navodno pravo na pobačaj u tekst gotovo svakog obvezujućeg ugovora UN-a o ljudskim pravima unatoč činjenici da nijedan od mukotrpno dogovorenih tekstova uopće ne spominje to pitanje, može se očekivati da će organizacija koristiti pandemijski sporazum kako bi nametnula pobačaj zemljama koje ga se moraju pridržavati. Pregovori o novom ugovoru o pandemiji sudjeluju zajedno s pregovorima o ažuriranju Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR), koji su usvojeni na temelju prethodno spomenutog članka 21. Ti su procesi odvojeni, ali povezani i namijenjeni komplementarnosti.

“Nulti nacrt” glavnoga direktora SZO-a

Ključno je da se ugovorom o pandemiji, posebno ako se na temelju članka 19. donese kao obvezujuća međunarodna konvencija, uvelike proširuje područje primjene onoga što je obuhvaćeno onim što je sadržano u IHR-u iz 2005. (International Health Regulations – Međunarodni zdravstveni propisi), koji sadrži postojeće odredbe o pripravnosti za pandemije kao što su stvaranje zaliha lijekova, dostupnost testiranja i slična pitanja. Nasuprot tomu, “nulti nacrt” sporazuma koji je cirkulirao u veljači 2023. uključuje mnogo šire koncepte, uključujući odredbu da će države članice “poduzeti korake za rješavanje socijalnih, okolišnih i gospodarskih odrednica zdravlja”. Ovaj izraz može biti – i vjerojatno bi bio – protumačen kao panorama recepata socijalne politike koji se protežu daleko izvan pripravnosti za pandemiju. “Nulti nacrt” propisuje da “glavni direktor SZO-a, u skladu s ovdje navedenim uvjetima, proglašava pandemije”. Iako se o posebnim modalitetima takve izjave raspravlja, ostaje činjenica da bi proglašenje pandemije neizbježno osnažilo SZO da diktira različite elemente odgovora, uključujući određivanje koje se usluge trebaju smatrati “ključnima”.

Lukavo pomiješana javnozdravstvena s klimatskim pitanjima

Od država članica zahtijevalo bi se da “ojačaju sinergije s drugim postojećim relevantnim instrumentima koji se bave pokretačima pandemija, kao što su klimatske promjene”. Takva “sinergija” dodatno bi ubrzala prijenos vlasti sa suverenih nacija na međunarodne birokracije, koristeći prijetnju izvanrednih situacija, bilo da su povezane s javnozdravstvenim ili klimatskim pitanjima. Države članice koje ratificiraju ugovor kako je trenutačno predviđeno također će imati zadaću dodijeliti određeni postotak svojeg bruto domaćeg proizvoda za “međunarodnu suradnju i pomoć u prevenciji pandemije, pripravnosti, odgovoru i oporavku zdravstvenih sustava, posebno za zemlje u razvoju, uključujući putem međunarodnih organizacija i postojećih i novih mehanizama”. Postojećim međunarodnim organizacijama notorno nedostaje transparentnosti i odgovornosti u pogledu načina na koji se troši njihov novac, a UN-ove agencije i birokracije sve se više ponašaju na načine koji su nepoznati i netransparentni i od dogovorenih ishoda Opće skupštine i drugih tijela koja djeluju na temelju konsenzusa. Ratifikacija takvog sporazuma obvezala bi zemlje na financiranje i potporu daljnjim birokracijama koje bi potom djelovale relativno nekažnjeno i iz kojih bi bilo komplicirano izvući se. Birokratski mehanizmi koje sporazum uspostavlja dali bi SZO-u veću ulogu u odlukama unutarnje politike o bilo kojoj temi koja se odnosi na ljudska prava i zdravlje, kao i socijalne, ekološke i ekonomske odrednice zdravlja. Njima bi se nacionalni zdravstveni sustavi povezali s procesima i mehanizmima koje zahtijeva sporazum u slučaju izvanrednog stanja zbog pandemije.

Od američkoga Associated Pressa do hrvatskoga AP-a

Glavni dio njih bit će ovlasti, povjerene glavnom tajniku SZO-a, da proglasi izvanredno stanje zbog pandemije i time pokrene obvezujuće birokratske procese u ugovoru. Osim tih obveza, ugovorom se također nameće obveza zemljama da “razmotre i nastoje provesti” sve preporuke koje su pripremili međunarodni birokratski procesi i procesi praćenja uspostavljeni ugovorom. Budući da će se provedba ugovora odvijati na razini upravnog prava, cijeli taj proces donošenja politikâ odvijat će se uklonjena iz političke rasprave i nadzora narodâ i njihovih izabranih predstavnika. Opsežna provjera činjenica koju je proveo Associated Press (AP) zanijekala je da će se sporazum koristiti za cenzuru slobode govora, nametanje ograničenja kretanja, ograničavanje individualne autonomije u odlukama o zdravstvenoj zaštiti ili čak ograničavanje građanskih sloboda. Pozivajući se na dužnosnika SZO-a, u tekstu AP-a navodi se kako je “teorija urote” da bi sporazum mogao biti korišten za zadiranje u prostor nacionalne politike. Sve te zlouporabe dogodile su se tijekom pandemije bolesti COVID-19 bez sporazuma od strane istih nacionalnih i međunarodnih dužnosnika koji sada tajno pregovaraju o ugovoru o pandemiji. Ti isti birokrati, koji su željeli povećati moć i novac tijekom izvanrednog stanja uzrokovanog bolešću COVID-19, žele da slijepo prihvatimo da se te zlouporabe više nikada ne će ponoviti nakon što dobiju veću moć prema međunarodnom ugovoru. Doista, opasnost od novog ugovora nije toliko da bi SZO imao potpunu kontrolu nad nacionalnom politikom, koliko da bi nacionalne birokracije bile povezane s globalnim birokratskim zahtjevima koji će zemljama otežati ne samo odlučivanje o najboljem načinu djelovanja tijekom budućih pandemija, već i upravljanje vlastitim zdravstvenim sustavima, i tijekom pandemijskih vremena i tijekom nepandemijskih vremena. Opravdana je zabrinutost u pogledu nacionalnog suvereniteta, potrebama za većom odgovornošću i transparentnošću u pogledu multilateralnih institucija, rizika od proširenja i osnaživanja globalnih zdravstvenih birokracija te potencijalnih šteta od pandemijskog sporazuma za pitanja pro-life na domaćem i međunarodnom planu.

Podmetnuta Plenkovićeva “Odluka o osnivanju Nacionalnog vijeća za održivi razvoj…”

A da je naš AP, Andrej Plenković, a ne Associated Press, već duboko i dugo u provedbi zlokobnoga plana svjetskih masona, globalista i SZO-a potvrđuje »Odluka o izmjenama i dopuni Odluke o osnivanju Nacionalnog vijeća za održivi razvoj VLADA REPUBLIKE HRVATSKE 838 Na temelju članka 24. stavaka 1. i 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 150/11., 119/14., 93/16. i 116/18.), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 22. travnja 2021. Donijela ODLUKU O IZMJENAMA I DOPUNI ODLUKE O OSNIVANJU NACIONALNOG VIJEĆA ZA ODRŽIVI RAZVOJ…« od 22. travnja 2021. prema kojoj je došlo do nekih jako opasnih izmjena: »U točki IV. stavak 1. mijenja se i glasi:

»Vijeće obavlja sljedeće zadaće:

– razmatra mjere i aktivnosti, te prati, analizira i koordinira provedbu Programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030. godine (u daljnjem tekstu: Agenda 2030) i njegovih sedamnaest ciljeva održivog razvoja (Prilog 1) definiranih rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda broj 70/1 pod naslovom »Promijenimo naš svijet: Agenda 2030 za održivi razvoj«, usvojenom u New Yorku, 21. listopada 2015.

– organizira i koordinira aktivnosti na izradi Dobrovoljnog nacionalnog pregleda o provedbi ciljeva održivog razvoja u Republici Hrvatskoj u svrhu njegovog predstavljanja na Političkom forumu o održivom razvoju na visokoj razini, glavnom tijelu Ujedinjenih naroda za evaluaciju i reviziju provedbe Agende 2030 na globalnoj razini, te predlaže Vladi Republike Hrvatske njegovo usvajanje

– prema potrebi usvaja i druga izvješća o rezultatima i aktivnostima provedbe Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja u Republici Hrvatskoj za potrebe međunarodne suradnje, te koordinira usuglašavanje stajališta za potrebe sudjelovanja Republike Hrvatske u radu Ujedinjenih naroda, Europske unije, te drugih međunarodnih organizacija

– potiče jačanje suradnje i javne svijesti o važnosti i provedbi Agende 2030 u svim slojevima hrvatskog društva i sa svim dionicima održivog razvoja u Republici Hrvatskoj (periodična organizacija javnih konferencija i drugih zbivanja, javna promocija provedbe Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja i sl.)

– surađuje s drugim koordinacijama i radnim tijelima Vlade Republike Hrvatske, a posebice s onima koje se odnose na koordinaciju aktivnosti unutar okvira za gospodarsko upravljanje Europske unije – Europski semestar, izradu i provedbu nacionalnih akata planiranja, međunarodnu razvojnu suradnju i humanitarnu pomoć inozemstvu, te provedbu, odnosno koordinaciju provedbe drugih UN-ovih programa i dokumenata usko povezanih s provedbom Agende 2030.

III.

U Prilogu 1 iza svakog rednog broja pojedinog cilja stavlja se točka, a iza riječi: »razinama« briše se točka i dodaje novi redak koji glasi: »Cilj 17. Ojačati načine provedbe te učvrstiti globalno partnerstvo za održivi razvoj.«.

IV.

Zadužuju se čelnici tijela i državni dužnosnici iz točke I. ove Odluke da u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke imenuju zamjenike članova Vijeća iz točke I. ove Odluke i o tome obavijeste Ured predsjednika Vlade Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

V.

Zadužuje se Ministarstvo vanjskih i europskih poslova da o donošenju ove Odluke obavijesti sva tijela iz točke I. ove Odluke.

VI.

Ova Odluka stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

I na kraju lijepo i službeno piše:

» Klasa: 022-03/21-04/120

Urbroj: 50301-21/21-21-2

Zagreb, 22. travnja 2021.

Predsjednik

mr. sc. Andrej Plenković, v. r.«.

I sve je lijepo i krasno objavljeno u Narodnim novinama (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2021_04_43_838.html). Pa sada neka i dalje ljudi okolo govore da to nije istina, da to baš i nije tako i da je to najobičnija – “teorija urote”. Vidimo da nije i vidimo kako naš AP ide i ispred marksiste i teroriste Etiopljanina Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa na čelu SZO-a. Poput Josipa Broza koji je nakon raskida sa Staljinom 1948. na silu uveo zemljoradničke zadruge, kolhoze, koji su propali u Sovjetskom Savezu više od desetljeća prije, samo da bi se dodvorio Hazjajinu. I naš se AP tako dodvorava svjetskim globalizacijskim fašistima. Za svoj interes, a na štetu hrvatskoga naroda i hrvatske države.

Australski senator raskrinkao globalizacijske fašiste

“Plan Ujedinjenih naroda za nultu neto stopu uključuje ubijanje okoliša kako bi se spasio”, razotkrio je krajnje suludu i nepotrebnu prirodu Net Zero u australskom parlamentu australski senator Malcolm Roberts. “CO2 čini samo 0,04 posto Zemljine atmosfere. Ljudska bića su odgovorna za samo 3 posto godišnje proizvodnje CO2… Ipak, zagovornici Net Zero kažu nam da ako uzmemo djelić našeg CO2 i platimo tvrtki za bušenje nafte da ga baci u ocean ubrizgavanjem ispod morskog dna, možemo spasiti svijet. Očito, to je prokleta laž. Australija se mora riješiti sna Ujedinjenih naroda/Svjetskog ekonomskog foruma po imenu Net Zero cijevi i svih svojih suludih zahtjeva”, zaključio je Roberts. (https://cz.linkedin.com/in/sorin-vaclas-2183a8240?trk=public_post_feed-actor-name)

Novi list slavi pionire!

U vrijeme srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku mučno se odvijalo prestrojavanje u riječkomu Novom listu. Cijela uprava bila je jugoslavenska. Godine 1997. obilježavala se tzv. 50. obljetnica lista jer je 1. ožujka 1947. obnovljen Novi list iz 1900., kojega je osnovao Frano Supilo, i do 1954. zvao se Riječki list. Od 1954. Novi list nosi isto ime sve do danas. Vratimo se na 1997. godinu. Te godine svakoga dana objavljivana su po tri autorska uratka po troje urednika kroz jugoslavensku povijest i svakoga dana pisala su dva urednika Srbina i po jedan jedini urednik Hrvat. U međuvremenu stanje se izmijenilo na bolje što se tiče nacionalne pripadnosti urednika. Nadam se da su danas u Novom listu dva urednika Hrvata, a jedan Srbin. A i taj takav suvremeni Novi list i dalje – i s urednicima Hrvatima i s urednicima Srbima – i dalje piše i diše jugonostalgičarski. Dana 28. siječnja 2024. Novi list objavio članak Siniše Pavića s nadnaslovom »DALI ČASNU RIJEČ«, naslovom »Pioniri maleni: Posjetili smo sjajnu izložbu Hrvatskog školskog muzeja i prisjetili se Smiba, Karbofixa, Dvojnog C…« i podnaslovom »Sve na izložbi vuče čovjeka da se sjeća. Priznaju to i posjetitelji u knjizi dojmova« (https://www.novilist.hr/ostalo/kultura/izlozbe/pioniri-maleni-posjetili-smo-sjajnu-izlozbu-hrvatskog-skolskog-muzeja-i-prisjetili-se-smiba-karbofixa-dvojnog-c/). Ovaj opširan i bogat slikama članak teško je opisivati, treba ga pogledati, ali ne i čitati jer će se svakom normalnom čovjeku smučiti. Članak ima četrnaest (14) slika, od čega su dvije s puno slika, kolaž. Prava raskoš primitivizma i jugonostalgije.

Novi list veliča sovjetsku snajperisticu!

Istoga 28. siječnja 2024. objavio je Novi list još jedan ne samo jugonostalgičarski, nego nostalgični boljševički članak u kojem se veliča sovjetsko-boljševička snajperistica, Ukarjinka Ljudmila Pavličenko. Autor članka je Marinko Krmpotić, potomak Krmpota. Članak ne umanjuje ženu-ubojicu Ljudmilu i glasi: »Lady Smrt: Kako je krhka studentica postala najubojitija snajperica« (https://www.novilist.hr/ostalo/kultura/knjizevnost/lady-smrt-kako-je-krhka-studentica-postala-najubojitija-snajperica/). Ovaj članak ima samo jednu sliku glavne junakinje kako cilja svoju žrtvu, ali zato ima druge nebuloze. Prva je u naslovu da je snajperistica, koju su nazivali „dijamantno oko“, „krhka studentica“, te da je ovo „priča o o borbi žena za ravnopravnost, nasilju nad ženama, nezavidnom položaju žena u vojsci, ratnim razaranjima i tragedijama, ljubavi i smrti…“. Ne znam baš da je ubijanje Nijemaca i drugih neprijatelja tijekom Drugoga svjetskog rata priča o borbi za ravnopravnost žena. U onome članku o pionirima veliča se jugoslavenski totalitarizam, a u ovom o snajperistici s Krima veliča se još gori i genocidniji boljševizam.

Romansirano lezbijstvo u službi jugo podjele krivnje

Ali ni s tim člankom od 28. siječnja 2024. godine nije Novi list iscrpio svoju porciju jugonostalgije i boljševizma. Treći članak na istu temu je također od Marinka Krmpotića i nosi naslov »Kada se zaljube fizički nepoželjna i društveno nemila: Čitali smo “Divno nam je s nama” Borivoja Radakovića« (https://www.novilist.hr/ostalo/kultura/knjizevnost/kada-se-zaljube-fizicki-nepozeljna-i-drustveno-nemila-citali-smo-divno-nam-je-s-nama-borivoja-radakovica/). O, ne! Iako je ovo osvrt na knjigu, on ima nedvosmislenu poruku, a to je – tko nas, bre, zavadi!? Naime, radnja ovoga romana govori o lezbijskoj ljubavi između Srpkinje Vanje Kosanović (42) i Hrvatice Mirne Horvat (32). Tko je u toj vezi muško, a tko žensko ne piše, ali može se pretpostaviti. Radnja romana ovoga hrvatskog Srbina je na tragu brojnih filmova koji su snimljeni od godine 2000. s novcima iz hrvatskoga proračuna sve u cilju jugo podjele krivnje, izjednačavanja srpskoga agresora i hrvatske žrtve, pa i u postelji dviju homoseksualnih žena. Sve je to na tragu filma o partizanima pederima koji se snima na otoku Krku, a Novi list je prvi popratio taj „veliki kulturni događaj“ (https://www.novilist.hr/mozaik/krk-film-gay-partizani-ivona-juka-herojska-prica-s-puno-akcije/). Bilo bi dobro znati što Veliki Vođa AP misli o ovim člancima u riječkomu Novom listu.

Tenisač Ševčenko je ruski Ukrajinac!

Hrvatski mediji ne znaju puno. Nemaju osnovno znanje. Ni vlasnici i urednici, a još manje novinari. Uglavnom sve prepisuju i čekaju da im netko šapne ili naredi kako se ne bi zamjerili Velikom Bratu. To možemo vidjeti i na športskom planu. Vito Tomas, novinar Sportskih novosti, koje su u vlasništvu Jutarnjega lista, pisao je o ruskom tenisaču Aleksandru Ševčenku i članak je objavljen pod naslovom »Tenisač mijenja državljanstvo zbog rata u Ukrajini, Rusi poludjeli od bijesa: ‘On je nacionalni izdajica‘« i podnaslovom »‘Prošle godine primili smo više od stotinu zahtjeva za kazahstansko državljanstvo‘« (https://sportske.jutarnji.hr/sn/tenis/tenis-mix/tenisac-mijenja-drzavljanstvo-zbog-rata-u-ukrajini-rusi-poludjeli-od-bijesa-on-je-nacionalni-izdajica-15421216). U poduljem tekstu nijedne riječi da je 23-godišnji tenisač ruski Ukrajinac i da je i prije trebao prijeći na proturusku stranu. To Vito Tomas ne zna. Još je trebalo dodati kako je Ševčenko trebao biti hrabriji i prihvatiti ukrajinsko državljanstvo, državljanstvo svojih predaka.

CROTITANIK ubrzano tone

Na društvenim mrežama u okviru internetskoga povezivanja kojeg su pokrenuli Mile Boban iz Austina u Teksasu i Tomislav Dragun iz Zagreba povremeno se oglasi i don Anđelko Kaćunko s pokušajem usmjeravanja diskusije koja često zna otići u krivom smjeru. Ovaj puta tu diskusiju o izumiranju Hrvatske i Hrvata Kaćunko je obogatio s pjesmom:

     CROTITANIK ubrzano tone,

     A crkveni alarmi ne zvone!

     Kuća gori – estrada se češlja,

     Politika obmanama petlja!

     Domoljubi s glavom u prošlosti,

     ZA DOM novi kupe suhe kosti!

     Sport je ponos, lopta naša nada,

     Navija se i kad sve propada!

     Tek narodu koji DJECU RAĐA

     BUDUĆNOST je sigurna i mlađa!

     Samo geslo MOLI-RADI-RODI

     Jamči puku život u slobodi!

     U suprotnom, ostaju tek KOSTI,

     Cijeli narod već je u PROŠLOSTI!

Marijan Majstorović/hrvatski-fokus.hr