Zadnji komentari

U školskim povijesnim udžbenicima postoji žal za gubljenjem ustavne genocidnosti

Pin It

Udžbenici – EŠMM – Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka

Sjetio sam se Sotonskih Stihova Orhana Pamuka i paljenja prostorija DA (Dalmatinska Akcija) u Splitu. U svezi čega? Pa u svezi toga što ja u svom prošlom članku neke udžbenike povijesti zovem sotonskim udžbenicima, te iznosim sumnju u “napad četvorice na jednog SDP-ovca u Zadru”.

A negdje sam pročitao da su oni sami (pok. Zoran Erceg) zapalili svoju prostoriju, pa optužili “fašiste”. Isto, kao što sami tajno crtaju kukaste križeve na javnoj površini, pa traže kažnjavanje “fašizma”, odnosno “ustaštva”. 

Dobro, u borbi za vlast, svašta se radi, svakakvi trikovi. Međutim, kada se uzme u obzir da je pok. Zoran Erceg, kažu, bio vojnik Ratka Mladića, te da su svi oni protiv komemoracije na Bleiburgu, Vukovaru i Škabrnji, tu prestaje ona “samo borba za vlast”. Pa se može reći, kako je u pitanju nešto drugo. Što se može iščitati iz one “Na Bleiburgu se ubijalo, pa što, trebalo je ubijati, ali bez spominjanja tog ubijanja”. 

Nebuloze Ive Drobilice

U kontekstu toga “povjesničar” Ivo Drobilica, svašta drobi. Pa kaže: Nije istina da se na Bleiburgu ubijalo samo Hrvate, ubijalo se i Srbe”. Što je čista laž i glupost. Zar bi komemoracija na Bleiburgu bila zabranjena da se na Bleiburgu ubijalo Srbe? Zar Milorad Pupovac i kompanija ne bi išli na Bleiburg? Još veća je laž kad jedan povjesničar kaže da su Srbi podigli balvan revoluciju zbog gubljenja konstitutivnosti u hrvatskom Ustavu. Jer su Srbi, u trenutaka gubljenja konstitutivnosti u hrvatskom Ustavu, imali moć i ustroj okupatora i genocidnog osvajanja, koje se dogodilo, prije gubljenja konstitutivnosti, zahvaljujući toj konstitutivnosti. Pa treba reći da je gubitak konstitutivnosti, ustvari, gubitak ustavne genocidnosti. Uistinu, je li kronologija događaja 90-ih u Hrvatskoj i u BiH refleks udžbenika povijesti? Postoji li kontinuitet principijelnosti i “objektivnosti” udžbenika za Drugi svjetski rat i udžbenika “Krajina 1991.- 1995” te udžbenika “ZAŠTO JE POVIJEST VAŽNA 4”? Postoji li u ovim zadnjim udžbenicima žal za gubljenjem ustavne genocidnosti? I koristi li se u tim udžbenicima statistika? Statistika iz popisa stanovništva? Iz posljednjeg popisa stanovništava Jugoslavije prije, i prvog popisa stanovništva Jugoslavije poslije Drugog svjetskog rata? Gdje statistika govori da je Hrvata, u prvom popisu stanovništva Jugoslavije bilo 850.000 manje nego u zadnjem popisu prije Drugog svjetskog rata, a Srba 600.000 više. Pa u udžneniku “Krajina 1991.- 1995.? Koristi li autor tog udžbenika popis stanovništva u “Krajini” prije balvan revolucije i statistiku u “Krajini” 1. kolovoza 1995.?

‘Stručnost’ kao kod Vlade Žerjavića

Znamo da će oni, kojima je “stručnost Vlade Žerjavića” ispred statistike reći kako je tih laži bilo, i na jednoj i na drugoj strani.

Međutim, u udžbenicima povijesti, nije bilo… Vinka Nikolića i Bogdana Radice. Povijest, bez Vinka Nikolića i Bogdana Radice nije povijest. Komu? Je li Smrt fašizmu smrt Hrvatu? Izgleda da jest. Vidimo da je u pitanju sotonska politika. Što dokazuje i plagijat spomenik od kufera u Zagrebu. Umjesto spomenika Zida Boli, koji je uklonjen, u Zagrebu spomenik plagijat od kofera. Prema Zidu Boli, kao prema Bleiburgu – klati i ubijati da, onda tišina. Pa ja kažem da spomenik od kufera, u Zagrebu nije postavljen zbog Židova, nego zbog Hrvata. Nije postavljen zbog solidariziranja sa Židovima, nego zbog isticanja “hrvatske genocidnosti”.

Stoga napravimo summa summarum političkih pojava i detalja koji odlučuju o sudbini Hrvata zadnjih 7-8 desetljeća. Svakako da je na prvom mjestu službena povijest Drugog svjetskog rata (NDH-Jasenovac) i ona Smrt fašizmu. Pa onda ona prema Bleiburgu, miniranje židovskog groblja 1991. u Zagrebu, zločin nad obitelji Zec 1991. u Zagrebu; zločini u Ahmićima, Varivodama, Gruborima te tajno crtanje kukastih križeva, paljenje prostorije DA u Splitu i na koncu, uklanjanje spomenika Zid Boli i stavljanja spomenika plagijata od kufera. Svakako da je tu glavna poruka svega toga, uklanjanje spomenika Zida Boli i stavljanje spomenika plagijata od kufera, bez vikanja Smrt fašizmu.

Uistinu, velik posao za teologe i znanstvenike… isti odnos prema Bleiburgu i Zidu Boli – ubijanje pa nametanje tišine o tom ubijanju.

Baš velika tajna. Kako se može toliko lagati u obrani zla? I kako se toliko mnogo njih trudi da bude toliko zla? Na velikim lažima. Ja ovdje stavljam u kontekst paljenje prostorija DA koju su sami zapalili, s uklanjanjem spomenika Zida Boli u Zagrebu. Sasvim sigurno, i oni iz DA su za to uklanjanje. A dobro im dođe, i prvo bijelo polje na hrvatskom grbu i kukasti križ za spomenik plagijat od kufera.

Jure Vukić, Tribanj/hrvatski-fokus.hr