Zadnji komentari

Netanyahu naredio vojnu operaciju u Rafahu. Egipat prijeti raskidom mirovnog sporazuma s Izraelom

Pin It

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u srijedu je izjavio kako je naredio izraelskoj vojsci da se “pripremi za operaciju” u Rafahu, najjužnijem gradu u Pojasu Gaze, na samoj granici s Egiptom. Netanyahu je pritom obećao “potpunu pobjedu” Izraela nad Hamasom za samo nekoliko mjeseci.

Ova je izjava izraelskog premijera uslijedila nakon sastanka s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom o predloženom dogovoru Hamasa o pauziranju borbi u četveromjesečnom ratu, koji je (Hamasov prijedlog) izraelski čelnik nazvao “bizarnim”. Štoviše, Netanyahu je rekao da će se utjecaj izraelske pobjede nad palestinskom militantnom skupinom osjetiti na cijelom Bliskom istoku i donijeti širi mir.

Ali glavno je pitanje, zapravo, što će se dogoditi u Rafahu, gdje se nalazi i jedini granični prijelaz prema Egiptu. Egipat sigurno neće pristati da milijun Palestinaca pred izraelskim cijevima bude primorano ući na njegov teritorij, te je već ranije upozorio Izrael da bi u tom slučaju u pitanje mogao doći i egipatsko-izraelski mirovni sporazum iz Camp Davida, potpisan još davne 1979. godine pri administraciji američkog predsjednika Jimmyja Cartera. Drugim riječima, ako stanje eskalira, moglo bi doći do novog rata između dviju susjednih država.

U Rafah izbjeglo više od milijun stanovnika Gaze

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres ranije je izjavio kako je “uznemiren” izvješćima da će izraelska vojska prodrijeti u Rafah, gdje su stotine tisuća civila pobjegle bježeći od svakodnevnih bombardiranja, a stanovništvo grada sada je naraslo na više od milijun – što je gotovo polovica stanovništva palestinskog teritorija u Pojsu Gaze.

“Takva bi akcija eksponencijalno povećala ono što je već humanitarna noćna mora s nesagledivim regionalnim posljedicama”, kazao je Guterres, dok su izraelske snage posljednjih dana bile fokusirane na Khan Yunis, grad osumnjičenog organizatora prošlogodišnjih napada na Izrael – vođe Hamasa u Gazi Yahye Sinwara.

“Dali smo upute (izraelskoj vojsci) da se pripremi za djelovanje u Rafi i dva središnja (izbjeglička) kampa, posljednja preostala uporišta Hamasa, također”, rekao je Netanyahu i dodao na medijskoj medijskoj konferenciji slijedeće: “Na kraju, eliminacija Hamasa proširit će se na cijeli Bliski istok i omogućit će nam da proširimo krug mira s našim susjedima.”

Katastrofa za Izrael?

Održavanje vojnog pritiska bio je “ključni uvjet za oslobađanje talaca”, nastavio je Benjamin Netanyahu – odbacujući Hamasove prijedloge za prekid vatre i dogovor o taocima. Kazao je slijedeće: “Predaja bizarnim zahtjevima Hamasa… ne samo što neće dovesti do oslobađanja talaca, već će samo pozvati još jedan masakr. To će izazvati ozbiljnu katastrofu u državi Izrael koju nitko od naših građana nije spreman prihvatiti.”

Logično, nije trebalo dugo čekati na reakciju Hamasa, jer je postalo jasno kako od pregovora i primirja neće biti ništa. Tako je dužnosnik Hamasa u Libanonu kazao kako izraelski nastavak rata u Gazi pokazuje da je cilj ‘genocid’.

Netanyahuovo “inzistiranje na nastavku agresije u potpunosti potvrđuje da je cilj agresije na Gazu genocid nad palestinskim narodom”, rekao je Osama Hamdan na konferenciji za novinare u Bejrutu i dodao kako će Hamas uložiti “sve napore da zaštitimo naše ljude, bilo kroz otpor na terenu ili… političke napore da zaustavimo agresiju”. O tome je izvijestio AFP.

Male šanse za primirje

Čini se da su komentari izraelskog čelnika umanjili nade američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena u dogovor o prekidu vatre i oslobađanju talaca iako je naglasio kako su potrebni dodatni pregovori, dok je egipatski dužnosnik rekao za AFP da će “novi krug pregovora” započeti u četvrtak u Kairu s ciljem postizanja “primirja u Pojasu Gaze”.

Hamdan je kazao da će delegacija Hamasa koju predvodi visoki dužnosnik Khalil al-Hayya otputovati u Kairo u četvrtak “kako bi nastavila” pregovore u okviru egipatsko-katarskih napora, a pritom je pozvao “sve frakcije otpora… da nastave borbu”.

Podsjećamo da izraelski rat u Pojasu Gaze traje od listopada prošle godine. Dakle, već je ušao u svoj peti mjesec trajanja, a kraj mu se, očito, još uvijek ne nazire. Čini se kako je fokus Sjedinjenih Država ipak primarno usmjeren na to, da izraelski rat u Pojasu Gaze ne eskalira diljem Bliskog istoka.

Anabela Jelenčić/geopolitika.news