Zadnji komentari

Sukobi širom Pojasa Gaze, Svjetski sud naredio Izraelu da zaustavi širenje gladi

Pin It

Izrael je u petak nastavio sa zračnim i kopnenim napadima na Pojas Gaze, ubivši desetke Palestinaca, dok su borbe nastavljene oko glavne bolnice u gradu Gazi, priopćili su palestinski dužnosnici i izraelska vojska, prenose agencije.

Palestinski zdravstveni dužnosnici priopćili su da je u dva izraelska napada na predgrađe Al-Shejaia u istočnom dijelu Gaze ubijeno 17 ljudi, dok je izraelski zračni napad na stambeni objekt u izbjegličkom kampu Al-Maghazi u središnjem pojasu Gaze usmrtio osam ljudi. Vladin medijski ured kojim upravlja Hamas objavio je da je najmanje 10 policajaca, zaduženih za osiguranje pomoći raseljenima u sjevernoj Gazi, među ubijenima u Al-Shejaiji.

Izraelska vojska priopćila je da su njezine snage nastavile operacije oko bolničkog kompleksa Al Shifa u gradu Gazi “uz istovremeno ublažavanje štete civilima, pacijentima, medicinskim timovima i medicinskoj opremi”, dodajući da su tijekom proteklog dana ubile niz naoružanih napadača i locirale oružje i vojnu infrastrukturu.

Borbe širom Pojasa Gaze

Izraelsko priopćenje navodi da su vojne snage također izvele napade na središnja i južna područja, uključujući Khan Younis i Al-Kararu, gdje su vojnici razmijenili vatru s palestinskim naoružanim napadačima prije nego što su ih eliminirali i locirali oružje i rakete. Oružano krilo Hamasa objavilo je da su njihovi borci gađali izraelske snage u blizini bolnice Nasser u Khan Younisu, jednoj od dvije gradske bolnice koje su posljednjih dana blokirali izraelski vojnici.

Na krajnjem jugu Pojasa, Izrael je nastavio s bombardiranjem u Rafi, posljednjem palestinskom utočištu gdje se sklonilo više od polovice od 2,3 milijuna stanovnika Gaze. U zračnom napadu na kuću ubijeno je 12 Palestinaca kasno u četvrtak, javlja Reuters.

Svjetski sud naredio Izraelu da zaustavi glad

Operacije su nastavljene unatoč tome što je Međunarodni sud pravde (ICJ) u četvrtak jednoglasno naredio da Izrael, kojeg je Južnoafrička Republika optužila za genocid u Gazi, mora poduzeti sve potrebne i učinkovite mjere da osigura osnovne zalihe hrane palestinskoj populaciji i tako zaustavi širenje gladi.

Suci ICJ-a, poznatog i kao Svjetski sud, rekli su da se Palestinci u Gazi suočavaju sa sve gorim uvjetima i da se glad širi. “Sud je utvrdio da se Palestinci u Gazi više ne suočavaju s rizikom od gladi, nego da je glad već tu”, navode suci u svojoj naredbi. Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova nije se oglasilo po pitanju naredbe. Izrael tvrdi da humanitarnim skupinama nastoji olakšati pristup razorenim područjima opkoljene enklave

UNRWA, UN-ova agencija za zaštitu palestinskih izbjeglica, priopćila je ranije ovog tjedna da joj je Izrael poručio da više neće odobravati konvoje hrane za sjever Gaze. Četiri takva zahtjeva odbijena su od 21. ožujka, dodaje se.

“Obnovljeni obvezujući nalog ICJ-a jasan je podsjetnik da je katastrofalnu humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze stvorio čovjek i da se pogoršava. Međutim, još uvijek se može poništiti”, objavio je Philippe Lazzarini, čelnik UNRWA-e, na društvenoj mreži X. Lazzarini je ustvrdio da sudska naredba znači da Izrael mora poništiti svoju odluku, otvoriti dodatne kopnene prijelaze i dopustiti UNRWA-i da stigne do sjeverne Gaze s konvojima hrane na dnevnoj bazi.

geopolitika.news