Zadnji komentari

Putin je potpisao uredbu o proljetnom novačenju 150 000 ljudi

Pin It

Zašto je 9. maj važan datum za Vladimira Putina?

Godišnji proljetnu uredbu o pozivanju oko 150 000 ročnika u rusku vojsku koji je potpisao predsjednik Vladimir Putin objavljen je jutros u Moskvi u skladu s dugogodišnjom praksom. Ročnici se pozivaju svake godine 1. travnja na služenje vojnog roka od 12 mjeseci.

Prema uredbi, do 15. srpnja treba biti pozvano 150 000 vojnih obveznika u dobi od 18 do 30 godina. Ministarstvo obrane istodobno je objavilo dokument kojim se otpuštaju iz službe oni koji su završili temeljnu obuku.

Svi muškarci u Rusiji moraju odslužiti jednogodišnju vojnu službu ili ekvivalentnu obuku tijekom visokog obrazovanja s 18 godina. U srpnju je donji dom ruskog parlamenta izglasao podizanje maksimalne dobi u kojoj muškarci mogu biti mobilizirani s 27 na 30 godina.

Obvezni vojni rok

Obvezno služenje vojnog roka već je dugo osjetljivo pitanje u Rusiji, gdje se mnogi muškarci jako trude izbjeći da im se uruče vojni rokovi tijekom razdoblja poziva dva puta godišnje (proljeće i jesen). Vojni obveznici ne mogu zakonski biti raspoređeni da se bore izvan Rusije i bili su izuzeti iz ograničene mobilizacije 2022. koja je okupila najmanje 300 000 muškaraca s prethodnom vojnom obukom za borbu u Ukrajini – iako su neki vojni obveznici greškom poslani na frontu.

U rujnu je Putin potpisao naredbu o pozivanju 130 000 ljudi za jesensku kampanju, a prošlog proljeća Rusija je planirala regrutirati 147 000 ljudi.

Ministarstvo obrane ranije je izdalo jamstvo da oni neće prisilno biti poslani na front u Ukrajinu. No, ove obučene trupe mogu dobrovoljno služiti na ukrajinskoj fronti.

geopolitika.news