Zadnji komentari

Europu bi mogla pogoditi ozbiljna kriza opskrbe hranom? Zabrinutost sve veća: 'Očekujte kaos'

Pin It

Prazne police, radnika nema... Je li u Njemačkoj gore nego u DDR-u? - N1

Očekujte kaos. Možda to nećete ni razumjeti – poručeno je na tom sastanku, navodi medij, nakon čega su uslijedile i fotografije koje prikazuju ruske i ukrajinske farmere kako odlaze u rat, embarga na izvoz određenih namirnica ili neuspjelih žetvi poljoprivrednika. 

Europa je inače u dobroj poziciji kada je riječ o proizvodnji hrane, no postoje i određene prepreke, kao što je ovisnost o uvozu soje kao glavne hrane koja se koristi za prehranu životinja

Vlade se više ne pitaju kada bi mogla stići kriza s opskrbom hrane, već s kolikim poteškoćama će se moći nositi, objavio je tekst američki Bloomberg u kojem je analizirano koji bi glavni poremećaji mogli uslijediti u sljedećem razdoblju za Europu. Povod za zabrinutost bilo je okupljanje europskih dužnosnika i predstavnika iz industrije prošlog mjeseca u Bruxellesu u kojem se raspravljalo o tome što učiniti u scenariju koji se prije nije ni spominjao – pravoj krizi u opskrbi hranom.

– Očekujte kaos. Možda to nećete ni razumjeti – poručeno je na tom sastanku, navodi medij, nakon čega su uslijedile i fotografije koje prikazuju ruske i ukrajinske farmere kako odlaze u rat, embarga na izvoz određenih namirnica ili neuspjelih žetvi poljoprivrednika. 

U analizi se navodi i kako se ''stres test'' često upotrebljava u bankarskom sektoru, no u području hrane apsolutna je nepoznanica. Europa je inače jedno od najbolje opskrbljenih područja u cijelom svijetu, tako da nije bilo potrebe za zabrinutost. Ipak, s obzirom na okolnosti u posljednje četiri godine, od pandemije pa do rata u Ukrajini, jednog od glavnih izvoznika žitarica, scenariji s ozbiljnim poremećajima sve su izgledniji. 

VL