Zadnji komentari

Uređuje se Spomen područje na Bleiburgu, pokrenuta su tri sudska spora

Pin It

Danas, 12. travnja, članovi Počasnog bleiburškog voda (PBV)  iz Klagenfurta, predvođeni predsjednikom Jakovom Vrdoljakom, pripremali su zemljište na Bleiburškom polju za održavanje dijela komemoracije 17. svibnja o.g. u povodu 79. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda, objavili su iz PBV-a

Kao što je poznato, niz okolnosti na koje Počasni bleiburški vod nije mogao utjecati (zabrane okupljanja zbog korone, odluke mjesnih biskupa u Klagenfurtu, Rezolucija austrijskog saveznog Parlamenta itd.), razlog su što se središnja komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda od 2020. godine nije održavala na Bleiburškom polju.

A glavni razlog za neodržavanje komemoracije bilo je oduzimanje vlasništva PBV-u nad zemljištem na Bleiburškom polju. Iz tog razloga se PBV nije mogao niti dostojanstveno brinuti o spomen središtu, odnosno spomeniku i kapeli na Bleiburškom polju.

Počasni bleiburški vod je pokrenuo tri upravno sudska spora u Austriji:

– za povratak vlasništva nad zemljištem,

– za ukidanje odluke/presude za zabranom hrvatskog grba s prvim bijelim poljem na spomeniku Bleiburškim žrtvama

– i za poništavanjem Rezolucije kojom se omogućava zabrana komemoracije na Bleiburškom polju.

Sudski postupak u prvom slučaju je okončan: austrijski sud je zemljište na Bleiburškom polju vratio u vlasništvo PBV-a. Čekamo pravomoćnost te odluke i upis PBV-a kao vlasnika zemljišta u gruntovnici. Tada ćemo započeti sa sanacijom oštećenja nastalih proteklih godina na spomeniku i kapeli na Bleiburškom polju.

Drugi postupak, za ukidanje odluke/presude za zabranom hrvatskog grba s prvim bijelim poljem na spomeniku Bleiburškim žrtvama, je u tijeku.

A treći, pred Ustavnim sudom Republike Austrije, za poništavanjem Rezolucije kojom se omogućava zabrana komemoracije na Bleiburškom polju, je u pripremi.

Sve u svemu, nadajući se pravdi austrijskog pravosuđa, razumijevanju austrijske i hrvatske državne politike te katoličke Crkve u Austriji i Hrvatskoj, vjerujemo da ćemo slijedeću središnju komemoraciju u povodu 80. godišnjice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda obilježiti na Bleiburškom polju

maxportal