Zadnji komentari

Slovačka prijeti Ukrajini ‘odmazdom’ uz tvrdnju da su im među prvima pružili pomoć

Pin It

Slovački predsjednik Peter Pellegrini i članovi vlade populističkog premijera Roberta Fica prijete Ukrajini “mjerama odmazde” zbog obustavljenog uvoza ruske nafte naftovodom Družba (Prijateljstvo).

Ukrajinske pooštrene sankcije protiv ruskog naftnog diva Lukoila dovele su do smanjenog dotoka ruske nafte u Mađarsku i Slovačku, a mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto rekao je ranije ovog tjedna da je “naftna sigurnost Mađarske i Slovačke ugrožena”. To što Budimpešta kritizira poteze Kijeva i Bruxellesa, nije ništa novo. No, zanimljivo je da je i Slovačka sve glasnija u kritikama.

‘Pribjeći mjerama odmazde’

Mađarska, Slovačka i Češka izuzete su iz sankcija EU-a na rusku naftu zbog svoje velike ovisnosti o njoj. “Čvrsto vjerujem da će se s ukrajinske [strane] to što prije dovesti u red, jer će Slovačka kao suverena država na kraju morati pribjeći nekim mjerama odmazde, a to ne bi bilo u korist Ukrajine ni njezine građana, niti bilo koga od nas u ovoj regiji”, izjavio je Pellegrini na tiskovnoj konferenciji s ministrom obrane Robertom Kalinakom u Bratislavi jučer.

Pellegrinijeva izjava dolazi dan nakon što je Szijjarto rekao da će Mađarska blokirati isplatu iz Europskog mirovnog fonda (EPF) za Ukrajinu sve dok Kijev ne dopusti tranzit nafte iz ruskog Lukoila preko naftovoda Družba. Pellegrini je također naveo da je “u ključnim situacijama” Slovačka “djelovala kao odgovoran susjed i dobar partner u odnosu s Ukrajinom”, podsjetivši na obrnuti protok plina koji je pomogao “opskrbi Ukrajine u vremenima kada nije imala dovoljno plina”.

Podsjetio je na humanitarnu pomoć koju Slovačka pruža Ukrajini i obrambene sustave koje je ta zemlja pružala pod prethodnim vladama kako bi pomogla Ukrajini da se obrani od ruske invazije punog opsega. Slovačka je bila jedna od najvjernijih podupiratelja Kijeva prije nego što je Ficova vlada ukinula državnu vojnu pomoć Ukrajini. Unatoč njegovoj agresivnoj unutarnjopolitičkoj retorici, članovi Ficovog kabineta zadržali su mnogo blaži stav na međunarodnoj sceni.

Fico se otvoreno udružio s mađarskim desničarom Viktorom Orbanom, unatoč tome što, nominalno, dolazi sa suprotnih strana lijevo-desne podjele na političkom spektru. Naime, Fico izjašnjava kao socijalist. Fico je političku karijeru započeo u Komunističkoj partiji Slovačke 80-ih, 90-ih je bio član lijevih stranaka, a 2000-tih je bio zastupnik Slovačke na Europskom sudu za ljudska prava. Danas ga članovi dominantnih struja u briselskim institucijama opisuju kao “populista” i “konzervativca”.

Pellegrini je usvojio Ficov agresivni stil kako bi si osigurao pobjedu u drugom krugu predsjedničke utrke u travnju, ali je obećao nepristranost i odstupio s mjesta predsjednika stranke lijevog centra Hlas, ključnog koalicijskog saveznika Ficovog ljevičarskog Smera, prije nego što je inauguriran za predsjednika u lipnju.

Uslijedile su oštre izjave protiv Ukrajine od drugih članova Ficovog kabineta, uključujući i onu ministra unutarnjih poslova i novog predsjednika Hlasa, Matuša Šutaja Estoka, koji je rekao da je “Ukrajina odabrala način ucjenjivanja Slovačke i Mađarske”, dodajući da je “napravila ovaj korak iako smo bili jedni od prvih koji su joj [Ukrajini] pružili značajnu humanitarnu pomoć nakon što je izbio vojni sukob na njezinu teritoriju”.

geopolitika.news