Zadnji komentari

Na HRT-u previše LGBT propagande: Ravnatelj Robert Šveb bio je HDZ-ov kandidat

Pin It

Hrvatska radiotelevizija često je predmet različitih političkih i društvenih rasprava. One se gotovo uvijek svode da to koliko je ona ili nije “produžena ruka vlasti” te kakav ideološki sadržaj isporučuje svojim gledateljima. Okidač za posljednji krug takvih rasprava bila je emisija Nedjeljom u 2 novinara Aleksandra Stankovića u sklopu koje je emitiran prilog o homoseksualnom paru i njihovoj vezi.

Velikom broju građana, ali i političara s desnice ovakva neskrivena LGBT propaganda u prime timeu nacionalne televizije nije “sjela” te su podigli svoj glas. Kritike su, osim prema novinaru, bile usmjerene i prema glavnom ravnatelju HRT-a Robertu Švebu. Tko je on? Koje su mu ovlasti i tko ga je izabrao?

Koje su njegove ovlasti?

Hrvatskom radiotelevizijom upravlja glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije u skladu sa Zakonom o Hrvatskoj radioteleviziji i Statutom Hrvatske radiotelevizije. Glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije na temelju Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji imenuje Hrvatski sabor na mandat od pet godina. Aktualni glavni ravnatelj je Robert Šveb. Mandat mu je započeo 2021. godine izglasavanjem u Saboru.

Glavni ravnatelj zastupa i predstavlja Hrvatsku radioteleviziju i odgovoran je za zakonitost njezina poslovanja, za uspješno ostvarivanje njezine djelatnosti, za financijsko poslovanje i ostvarivanje programskih načela utvrđenih Zakonom o Hrvatskoj radioteleviziji.

Glavni ravnatelj odgovoran je za to da se rad i poslovanje ostvaruju sukladno Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji, Statutu Hrvatske radiotelevizije, drugim propisima i Ugovorom s Vladom Republike Hrvatske.

Tko je Robert Šveb?

Robert Šveb diplomirani je inženjer elektrotehnike. Kad je dolazio na čelno mjesto HRT-a govorilo se da se radi o čovjeku koji dobro poznaje sustav javne televizije, a ima i iskustvo privatnog poduzetništva. Još za vrijeme studija Šveb je radio na HRT-u kao informatički tehničar. A nakon diplome ostao je raditi na HRT-u na poziciji sistemskog inženjera.

Švebova poduzetnička karijera obuhvaća tvrtku Robago, a potom i međunarodnu tvrtku ON-AIR Systems sa sjedištem u Londonu. Šveb se tada preko svojih tvrtki bavio sustavima automatizacije televizijskih procesa u produkciji i emitiranju programa.

Na HRT se vratio krajem 2005. na poziv tadašnjeg glavnog ravnatelja Mirka Galića kojemu je postao savjetnik za tehnologiju i razvoj. Nekoliko godina kasnije njegovo imenovanje pratile su sumnje je li prodao svoje udjele u tvrtkama ili ih je prenio na suprugu. On je tvrdio da sumnje nisu opravdane. I da je još Galiću predao dokaze o tome.

Vrijedna imovina

Prema podacima imovinske kartice, Robert Šveb prima mjesečnu neto plaću u iznosu od 3508 eura neto (5242 bruto).

Posjeduje kuću s okućnicom u mjestu Orešje površine 490 kvadratnih metara u vrijednosti 700 tisuća eura.

Šveb posjeduje stan u Zagrebu (305 tisuća eura), apartman u Jezerima (200 tisuća eura) i građevinsko zemljište u Orešju (milijun i šest stotina tisuća eura). Osim toga posjeduje brod i dva osobna automobila.

Kandidat HDZ-a i partnera

Robert Šveb izabran je na mjesto glavnog ravnatelja HRT-a 20. listopada 2021. godine. Za njegov izbor glasovalo je 77 zastupnika tadašnje vladajuće većine (HDZ, SDSS, HNS, HSLS…).

Protiv njegovog izbora bilo je 55 zastupnika. Zastupnici Mosta prije glasovanja demonstrativno su napustili sabornicu. Prije glasovanja u Saboru Šveba je kao kandidata predložio Odbor za informiranje, informatizaciju i medije. I ondje su ga podržali samo zastupnici vladajuće većine.

Tadašnji odabir Šveba za novog šefa javne radiotelevizije potaknuo je veliko ujedinjenje oporbe koja se pobunila tijekom saborske rasprave, zauzela govornicu i prekinula sjednicu.

Tvrdili su da HDZ na silu želi progurati Šveba, za kojeg smatraju da je u sukobu interesa, i tražili su poništenje natječaja za ravnatelja kojeg smatraju protuzakonitim.

Kakvu ideologiju ‘gura’ Šveb?

Dosadašnji mandat Roberta Šveba obilježilo je nekoliko afera. Radi se redom o programu koji je prikazivao, po sudu mnogih gledatelja i platiša HRT-ove pristojbe, neprimjeren sadržaj. Posljednja od njih bila je emisija Nedjeljom u 2 koja je emitirana 6. listopada. U njoj je u sklopu emisije na temu ljubavi, emitiran prilog o homoseksualnom paru i njihovoj vezi. Mnogi su u tome vidjeli nastavak prodora LGBT ideologije koja sve češće nalazi put i na nacionalnu televiziju.

U ožujku 2023. HRT je također potresao veliki skandal zbog neprimjerenog emitiranog sadržaja. Riječ je o serijalu “Drske djevojke” koji u jednoj epizodi govori o muškarcu koji je bio “pionir promjene spola” na svijetu. Da stvar bude gora, ta je epizoda emitirana pet puta, a jednom čak i u terminu odmah nakon dječjeg programa na HRT3.

“Kako je negdje lijepo živjeti na državnom proračunu i laprdati gluposti po cijele dane (tj. emitirati takve filmove) u inat običnom radnom narodu koji radi i podiže djecu”, piše u jednom komentaru na tekst objavljen na našem portalu o spornoj epizodi serijala “Drske djevojke”, bio je tada samo jedan od komentara nezadovoljnih gledatelja.

Krajem 2023. na HRT se dogodilo i bizarno gostovanje folk pjevačice Lepe Brene.

Lepa Brena je gostovanje tada iskoristila, osim za očekivanu hvalu snahe Aleksandre Prijović, ni više ni manje ne bi li izreklamirala brend vlastitih čarapa iz kolekcije Lady Bee. Dok je Brena reklamirala svoju “revolucionarnu tehnologiju i priču” uz pomoć koje je (navodno) uspjela skinuti celulit, voditeljica Šulentić nije ju prekidala. Zbog ovog slučaja Vijeće za elektroničke medije (VEM) izreklo je HRT-u prekršajni nalog od 13.270 eura (100.000) kuna te 1320 eura odgovornoj osobi zbog prikrivenog oglašavanja u emisiji “Kod nas doma”.

narod.hr