Zadnji komentari

Kijev kaže da Rusi ostvaruju značajne napretke na bojišnici: ‘Neprijatelj je neumoran’

Pin It

Ruske snage ostvarile su značajan napredak oko Selidova, što je potvrdio Institut za proučavanje rata (ISW), prikazavši najnovije stanje na prvoj liniji fronta u regiji Donjeck. Prema geolociranim snimkama s utorka i srijede, ruska vojska napredovala je na sjeveroistočnom dijelu grada, gdje je zabilježena prisutnost 114. motorizirane pješačke brigade.

ISW-ova karta prikazuje nedavne uspjehe ruskih snaga, uključujući osvajanje gradova Izmajlivke, Krasnog Jara i Hrodivke. Zabilježeni su daljnji koraci naprijed prema zapadu, a ruski vojni bloger poznat pod pseudonimom “Two Majors” objavio je video koji, kako tvrdi, prikazuje djelovanje 433. motorizirane brigade u gradu. “Odlučnim djelovanjem, naše su trupe probile obranu Oružanih snaga Ukrajine u centru grada. Vojska se sada kreće prema zapadu,” stoji u njegovoj objavi na Telegramu.

Međutim, iako su ruske snage ostvarile napredak oko Selidova, ISW upozorava da je to usporilo njihovu ofenzivu prema strateškom cilju u ovom dijelu fronta – Pokrovsku. Moskva je, prema izvještaju, fokusirana na ovo područje, no postoji zabrinutost da bi zauzimanje Selidova moglo iscrpiti ruske snage, što bi oslabilo njihovu sposobnost nastavka napada na Pokrovsk.

Brojčana nadmoć

Ukrajinski vojni analitičar Konstantin Mašovec potvrdio je tezu o poteškoćama ruske vojske na Telegramu, istaknuvši da su njihove snage “zaglavile u napadima na Selidove,” unatoč velikom broju trupa raspoređenih na pokrovskom frontu.

S druge strane, ukrajinska vojska tvrdi da su u posljednja 24 sata odbili 38 ruskih napada na pokrovskom frontu te da je zabilježeno 148 borbenih sukoba. U objavi Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine na Facebooku navedeno je da je situacija na terenu i dalje vrlo izazovna: “Neprijatelj, koristeći svoju brojčanu nadmoć i opremu, neumorno napada naše položaje.”

Unatoč pritisku, ukrajinska vojska naglašava da se njihovi branitelji i dalje čvrsto odupiru, nanoseći teške gubitke ruskim snagama. “Ukrajinski branitelji čvrsto se odupiru pritisku okupatora i nanose značajne gubitke neprijatelju”, dodaje se u službenoj objavi ukrajinskih snaga.

geopolitika.news