Zadnji komentari

Vučemilović o stranim radnicima: ‘Variraju podaci institucija, gdje su svi ti ljudi?’

Pin It

VIDEO: Širi se uznemirujući video: Strani radnici "privode" jednog  tinejdžera. Policija istražuje što se dogodilo - Teleskop

Hrvatska je od početka godine izdala najmanje 143 tisuće radnih dozvola strancima. Tko provjerava njihove kompetencije i što donosi novi Zakon o strancima bila je tema jučerašnjeg Otvorenog. Donosimo što su o tome rekli Vesna Vučemilović (nezavisna), te gosti iz HDZ-a i Domovinskog pokreta.

Ne radi se o zamjeni stanovništva, već se radi o ‘uvozu’ radnika za ona radna mjesta za koja se ne može naći radna snaga, kazao je Ivan Vidiš iz HDZ-a, komentirajući činjenicu da je Hrvatska od početka godine izdala najmanje 143 tisuće radnih dozvola strancima. Dodao je kako je to i posljedica gospodarskog rasta, a koji i ovisi o tome do koliko kvalificirane radne snage možemo doći. Sada se svake godine više od 10 tisuća Hrvata vraća u Hrvatsku, a sve je to posljedica rasta plaća, naglasio je.

Vučemilović: Hrvatskoj nedostaju imigracijska i integracijska strategija

Vesna Vučemilović rekla je kako situacija nije ružičasta, ali “nije ni tako crna”. Kazala je kako Hrvatska zadnjih godina bilježi dobre stope rasta, ali je zabrinjava činjenica da unatoč liberalizaciji uvoza radne snage – Hrvatskoj nedostaju imigracijska i integracijska strategija.

– U društvu imamo konfuznu situaciju, a brojke su čudne. U četiri godine izdalo se otprilike 400 tisuća dozvola, a prema podacima HZMO-a stranih je osiguranika do kraja prošle godine bilo 80 604. Variraju podaci MUP-a, ministarstva. Gdje su ti ljudi? Odlaze li oni dalje?, upitala je.

Naglasila je kako postoje agencije dobro zarađuju na stranim radnicima te da svaki radnik plaća agenciji 4 000 eura samo da bi došao ovdje. Zabrinjava je i obrazovna struktura radnika koji dolaze – njih 25 posto je nepismenih, jedan posto ima visoku stručnu spremnu, a njih 50 posto ima završenu samo osnovnu školu.

Vučemilović: Integracijska politika pada u vodu kad broj stranih radnika dosegne 10%

– Svaki radnik mora biti osposobljen za siguran rad. Ja bih da taksist poznaje propise i da ima vozačku dozvolu, Moramo svakom radniku osigurati sigurne radne uvijete. On mora proći to osposobljavanje na službenom jeziku. (..) Mi nemamo evidenciju koliko je tih ljudi doživjelo nesreću na radu. A o uvjetima kako i gdje žive to neću ni govoriti. U suprotnom umjesto integracije imat ćemo getoizaciju, zaključila je.

Vesna Vučemilović je upozorila je kako se iz zakona briše članak 246 koji propisuje da se treba početi raditi na imigracijskoj politici. Smatra kako se radi o prevažnom pitanju da bi se ono rješavalo nekakvim pravilnikom ili podzakonskom aktom. To bi trebala, smatra – raditi Ministarstvo rada i Ministarstvo demografije. Upozorila je i da integracijska politika pada u vodu kad broj stranih radnika dosegne 10 posto.

Ivica Kukavica (DP): Nećemo dopustiti zamjenu stanovništva

– Mi stalno pričamo o posljedicama. Nedostatak radne snage na tržištu je posljedica loše politike. Stravičan broj mladih Hrvata izišao je iz Hrvatske, a mi apsolutno kao država nismo dobro reagirali, kazao je Ivica Kukavica iz Domovinskog pokreta. Veseli ga, kaže – što su neke odredbe u novom zakonu strože.

– Drago mi je i da je naš ministar Šipić uveo u ovaj zakon – da se Hrvati bez državljanstva i njihovi potomci neće smatrati strancima, nego će ravnopravno moći ulaziti na tržište rada, kazao je.

Dodao je kako će Domovinski pokret kao partner u Vladi – napraviti sve kako pod krinkom potrebe za stranim radnicima ne dođe do zamjene stanovništva.

narod.hr