Zadnji komentari

Javor Novak: Odljev mozgova

Pin It

Što je slijedeće? Je li ovo uvod u hrvatsko plaćanje ratne odštete Srbiji? Sada je sve moguće, pogotovo ako Hrvateki ne budu izašli na slijedeće izbore pa Izbavitelj na tacni dobije i treći mandat. O Europo uzmi ga već jednom!   

Opće je poznato da se Slavonija ispraznila kao nikad u svojoj povijesti. Bijeg je to od hrvatske divne stvarnosti.  Normalno je, i to se ne može osuđivati, da ljudi svih struka svoju bolju budućnost traže u razvijenijim zemljama, pa tako i u EU. Ali je tragično što su oni uopće prisiljeni tražiti bolji život, znači da im je ovaj hrvatski došao do grla.

Ne odlazi se živjeti u stranu zemlju s tuđim vrijednostima i pravilima te tamo graditi društvo zato što je to užitak. To je muka i to velika. Bilo i bit će: trbuhom za kruhom ali samo ondje gdje život nije dostojan za čovjeka i njegovu obitelj. U mnogim je to zemljama već bilo tako: odmah  nakon što neka zemlja postane članica, iz nje kreće val iseljavanja mladih prema EU. No, da li sve zemlje bilježe ovakvu mnoštvenu i pogubnu depopulaciju kao Hrvatska? Naravno da ne. I nije to u hrvatskom slučaju samo do EU.  

Slabe plaće, politička klima opće korupcije i neprocesuiranje iste, političke garniture koje u društvu parazitiraju godinama, koje beskrupulozno žive na visokoj nozi, a koja se u Hrvatskoj zove beskrupulozno živjeti na leđima naroda, uz garniture koje obmanjuju i godinama ne reformiraju pošast birokracije… Sve su to dobro nam znani društveni karcinomi u RH te vrlo jaki razlozi mladih za nezadovoljstvo i za njihov logičan odgovor - iseljenje. Temeljem svega poznato je i znanstveno i očito istinito stajalište demografa kako je u Hrvatskoj na sceni zamjena stanovništva. Što Vlada RH pri ovako metastaziranom stanju čini? Gotovo ništa pozitivno. Ceterum censeo Hrvatsku treba razoriti.  

studiranje za Irsku 

No, ima tu još nešto o čemu se nikada ne govori, a tiče se visokoškolskog obrazovanja. Stravičan je podatak koji je iznio predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. med. spec. internist, gastroenterolog Krešimir Luetić da je Hrvatsku od ulaska u EU napustilo 967 liječnika!! Podatak je tim strašniji kada znamo da je on još iz travnja 2022.!! Prema tome danas je sigurno i veći. A gdje su tek diplomirani FER-ovci, PMF-ovci itd. To su činjenice nad kojima se trebamo zamisliti jer brojka je zaista ogromna. I nitko ne postavlja pitanje cijene visokoškolskog obrazovanja. 

Notorna je stvar da prirodoslovni, tehnički i medicinski studiji prednjače po troškovima studija. Tko to plaća? Svi mi iz državnog proračuna. Kako to da se Izbaviteljeva Vlada poput tolikih prije njega baš nikada nije pozabavila cijenom studija? A ona uopće nije mala. Kako to da je na Zapadu odavno prirodno da studenti pa kasnije zaposlenici još desetljećima po diplomi otplaćuju kredite za svoje školovanje? A ono je u nas još uvijek potpuno besplatno! Kao da smo pijani milijarderi. To nije humano društvo već budalasto i nepravedno. Zašto?  

Zato što je školovanje u nas besplatno, a onda imamo slobodni odljev mozgova naših vrlo dobro obrazovanih kadrova koji odlaze kao čisti poklon Republike Hrvatske Zapadnim zemljama! A mi ćemo onda zamjenom stanovništva uvoziti niskokvalificiranu radnu snagu koja ne zna jezik, koja se tek treba uklopiti, koja donosi svoju kulturu i pitanje je hoće li se ikada socijalizirati. Uvozimo čak i radnu snagu koja ne trpi kršćane. Uvozimo potpunu nepoznanicu, potencijalnu vjersku i društvenu kriminogenu bombu! I dok ljevičari u ovakvim stajalištima vide rasnu netrpeljivost i nehuman postupak prema „jadnim ljudima“ jedino što je već sada očito, to je da će upravo sve nas ova zamjena stanovništva, vrlo skupo koštati. I to svake godine sve to više. A imamo već i kamikaze na cestama koji u jednom osobnom autu prevoze čak jedanaest putnika uključujući i prtljažnik (!) i ubijaju naše obitelji. Europa je već zatvorila svoje granice, ali RH ostaje hot spot. I to se prešućuje. 

Odmah ću reći: ne zagovaram da se u RH može studirati samo pod kreditima. Niti da studij u nas bude privilegija bogatih. Ali možemo li pronaći neku pravedniju sredinu? Ako netko želi raditi izvan Hrvatske u kojoj se besplatno školovao, zar ne bi bilo prirodno ne da ga se prisiljava da odradi cijenu svog studija u RH po nekakvoj staljinističkoj metodi, već da u ratama otplati barem polovicu cijene svoga studija? Zar bi to poremetilo studiranje? Zar je to Kolumbovo jaje? Zar je to tako neizvedivo i neprihvatljivo??   

Ništa od toga. RH banke otvorile bi nove kreditne linije i oni studenti ili zaposlenici poslije navedenih studija, a koji bi inače štedjeli za stan i u tu bi svrhu podizali kredite, ako planiraju i žele otići raditi van, podigli bi kredit za otplatu polovice cijene svog studija. I otplaćivali bi taj kredit. Nikakvo čudo. Kao i kod svakog drugog stambenog kredita i ovdje bi jamčili svojim nekretninama u RH. S time da bi studentski krediti (samo za pola studija) vrlo vjerojatno bili i povoljniji od onih stambenih. Gdje je tu dakle problem? Što je tu nepravedno? I prema kome je nepravedno?   

Upravo je sadašnje stanje potpuno nepravedno za veliku većinu građana čija djeca ne pohađaju jedan od tih navedenih najskupljih studija. Ili uopće ne pohađaju studij, a takvih je velika većina. Upravo ta većina ukupnog stanovništva savršeno nepravedno nekome plaća da se u Hrvatskoj besplatno školuje, a zatim taj besplatno usavršen kadar odlazi van i doprinosi nekom drugom društvu! Izvan Hrvatske. To je po onoj: vama meso, a nama kosti…  

Bujančeva hajka 

Nemam visoko mišljenje o „Mostu“ naročito o predsjedniku Boži Petrovu koji je prilično isprazan i iritantan. Nikola Grmoja pak, vrlo ozbiljno shvaća svoj posao u Antikorupcijskom vijeću Sabora. Po tome koliko ga trenutno pokušavaju oprati kupljeni mediji (po sluganskoj zadaći od vlasnika) i opet je pogodio u sridu. To naravno uključuje i mnogo hrabrosti koja toliko nedostaje u hrvatskoj političkoj i korumpiranoj kaljuži. Time Grmoja zavređuje poštovanje, ispunja funkciju narodnog tribuna za razliku od potpunog razočaranja u Saboru koje se zove bračni par doktora znanosti, dvostrukih supružnika Raspudić. 

Što se Bujanca i njegove Bujice tiče mnogi Hrvati okreću glavu od tih emisija upravo zbog njegovih nategnutih priloga, a još više zbog njegovih nepreglednih solilokvija. No Bujicu se povremeno odgleda zbog gostiju, a ne zbog voditelja, a ovog puta gost mu je bio Nikola Grmoja.  

Kada se neku osobu iz političkoga života proziva, kad ju se izaziva da dođe (ako se usudi!) gostovati u Bujici i kada joj se (na jeziku) nudi svo vrijeme ovog svijeta („hoćeš sat preko tjedna ili krajem tjedna sat i pol“), onda barem nešto od tih izazova treba opravdati, formulirati optužbe, a zatim pustiti gosta da parira. Možda je Bujanec očekivao kako Grmoja uopće ne će imati hrabrosti doći i sjesti u vrući stolac, ali se velegrdno prevario. Bilo je očito već na samom početku te Bujice kako Bujanec kipti i pati od logoreje. Nikako da okonča pitanje, a onda što je posebno iritantno, ne daje gostu priliku niti da odgovori. Govoriti u emisiji te govoriti kroz svoje pripremljene nabrijane priloge, a da sve to bude daleko, daleko duže nego vrijeme u kojem je nešto mogao kazati gost, sasvim je promašeno. To nema veze s novinarstvom. To je zgoljna hajka.  

Iako se danas često događa da novinari postavljaju kilometarska pitanja pa čak u njih zalijepe i svoj komentar ako ne i sugeriran odgovor, Bujanec se u ovoj Bujici pokazao kao rekorder te „discipline“. U ono malo slučajeva u kojima je Grmoja uspio dovršiti odgovor sasvim je rastavio Bujanca koji jednostavno nije u stanju čuti i drugačije mišljenje. Sav se uskopistio, prekidao je Grmoju, postavljao dva pitanja jedno za drugim (!), skretao s teme, što sve ne, samo da bi njegovo drsko mišljenje bilo prvo i zadnje. Ali to su jeftini udarci ispod pasa. 

Gledajući ovu emisiju najlošije sam se osjećao kad sam shvatio da Bujančevo ušutkivanje i prekidanje gosta predstavlja isljedničko novinarstvo. Isto ono koje je prvi u Hrvatskoj uveo Aleksandar Stanković kao negaciju i pristojnosti i ljudskosti i novinarstva. Ali on je s godinama ipak nešto naučio, a Bujanec? 

Grmoja je Bujanca zapravo mirom i superiornošću, stalno izbacivao iz takta. I još se morao tući s Bujančevim egom, vapeći: „Mogu li ja uopće odgovoriti na pitanje? Mogu li i ja nešto reći? Dopustite da odgovorim!“ A kad vam gost tako nešto kaže u emisiji ili interviewu uživo to je savršena i urednička i novinarska sramota za onog tko sve to vodi. On se mora odmah resetirati i pustiti gostu riječ. No ne i Velimir Bujanac. I naravno s punim pravom, Grmoja se smijao toj Bujančevoj fibri. Sve viđeno kod Bujanca u srijedu bila je neuljudnost, dernjava, nadglasavanje, ulična svađa inicirana od voditelja te njegova ogromna želja da se gosta netolerantno ušutka. Pa zašto si ga onda zvao u studio?  

Grmoja je odbio biti Bujančeva žrtva, a Bujanca je to bacalo iz cipela. Stvarno, nije to u redu od Grmoje.  

narod.hr još ne zna   

Nakon što su Grmoja i Troskot imali prijelomnu tiskovnu konferenciju u Saboru i razobličili novu ogromnu korupciju te nakon što je Grmoja rastavio Bujanca u Bujici, portal narod.hr zauzima hermafroditsko stajalište tipa: ne bi se štel mešati. Ali znao je kako ne može cijelu situaciju i odšutjeti, pa se tako narodu.hr čini najvažnije o cijelom slučaju marginalizirati: je li Grmoja trebao doći na termin snimanja Bujice u trinaest sati ili nije? Zataškavanje je to i da, mizerno je to stajalište. 

srbijanska Vlada 

Mnogo se pisalo o Izbaviteljevoj koalicijskoj sramoti od Vlade, međutim kad god pomislite da je isti dotakao dno - ima dublje. Ovo više nije hrvatsko-srbska ili srbsko-hrvatska koalicija, ovo je srbijanska Vlada! Tihomir Dujmović u svojem vrlo gledanom Press klubu u kojem su 11. siječnja gostovali prof. dr. sc. Andrija Hebrang i glavni urednik Hrvatskog tjednika Ivica Marijačić, iznio je podatke koji su po svemu bomba u hrvatskom medijskom prostoru (ako on uopće postoji).  

Dujmović je naime objavio kako je hrvatska Vlada oprostila sudske troškove parničnih postupaka koje se odnose na tužbe i presude vezane uz Domovinski rat. I dodao: interesantno, prvi koji je pozdravio tu Plenkovićevu odluku bio je Savo Štrbac! Ali kako Izbavitelj dirigira medijima, to je ne-tema. O tome se ne piše. 

Odvjetnik Željko Olujić telefonom je u emisiji kazao: „Krajem prosinca prošle godine (slučajno vrijeme? - op. JN) koalicijska Vlada donosi prijedlog odluke o otpisu tražbine Srbima koji su izgubili spor s državom.“  Zanimljivo, možemo li saznati o kojem je ukupnom iznosu riječ?

Koja balkanska logika: mi mrzimo hrvatsku državu, vi ste za nas svi ustaše, nismo mi nego ste vi u Domovinskom ratu počinili genocid nad nama Srbima, ali je došlo vrijeme da vas tužimo i ponizimo na vašim sudovima i dobijemo presudu u našu korist… Svi naravno ulaskom u tužbu riskiraju gubitak parnice i plaćanje sudskih troškova. Ali ne i pobunjeni Srbi. A kad su izgubili, vidi vraga, tad su kukavički zavapili: avaj hrvatska državo, spašavajte nas! Mi ne možemo plaćati te sudske troškove! Kao da su oni tuđi, kao da ih nisu sami izazvali. I mi i sve to plaćamo! 

Tako postaje Hrvatekima jasnije zašto se nekakva Maja tri puta tjedno objavljuje, zašto se svakoliko drugo smeće svakodnevno objavljuje: zato da ovakvi, stvarni problemi hrvatske nacije, ne bi nikad dosegnuli površinu općeg interesa. Jer, treba zagušiti hrvatski medijski prostor. Pogotovo onaj obiteljski i nacionalni, kao medijima trajno neželjen.  

Što je slijedeće? Je li ovo uvod u hrvatsko plaćanje ratne odštete Srbiji? Sada je sve moguće, pogotovo ako Hrvateki ne budu izašli na slijedeće izbore pa Izbavitelj na tacni dobije i treći mandat. O Europo uzmi ga već jednom!   

Javor Novak