Zadnji komentari

Što kada počnu pristajati na našoj obali?

Pin It

Krši zabranu ulaska: Brod s migrantima bez dopuštenja pristao u Lampedusi

Spasilački brod s migrantima pokupljenim na Sredozemnom moru pristao je u subotu popodne u talijansku luku Lampedusu kršeći zabranu ulaska u talijanske teritorijalne vode, čime je došao u sukob s talijanskim vlastima u drugom sličnom incidentu u tjedan dana.

brodu Alex, koji djeluje u sklopu talijanske nevladine organizacije Mediterranea, trenutno je više od 50 migranata. Brod je odbio ponudu Malte da krene prema toj zemlji navodeći da bi tako dugo putovanje dovelo u opasnost ljude koji su na brodu.

Talijanski premijer Matteo Salvini inzistira na tome da im se ne dopusti ulazak u Italiju.

Brod je pristao na istom doku na kojemu je prije tjedan dana pristao brod njemačke nevladine organizacije Sea-Watch, koji je udario u brod talijanske obalne straže i pristao u luku nakon što je prethodno proveo dva tjedna u međunarodnim vodama.

Tv kanal SkyTG24 objavio je snimke pristanka broda i migranata koji stoje na palubi noseći na sebi crvene prsluke za spašavanje.

Istodobno je u subotu njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer pozvao svog talijanskog kolegu Mattea Salvinija da otvori talijanske luke migrantima i okonča krizu na Mediteranu.

“Ne možemo biti odgovorni za brodove koji sa spašenim ljudima na palubama tjednima plutaju na Mediteranu jer ne mogu pronaći luku”, kazao je Seehofer.

“Zato Vas pozivam da preispitate svoju poziciju odbijanja otvaranja pristupa talijanskim lukama”, kazao je njemački ministara unutarnjih poslova.

Zbog zajedničke europske odgovornosti “i naših zajedničkih kršćanskih vrijednosti” ne smije biti nikakve razlike u tome koja je humanitarna organizacija spasila migrante, od kuda dolazi posada i pod čijom zastavom brod plovi, kazao je Merkeličin ministar.

Lažne humanitarne organizacije povezane s talijanskom mafijom

Podsjetimo, lažne humanitarne organizacije povezane s talijanskom mafijom ‘Ndranghetom uzele su milijune eura od javnih fondova nakon što su dobile tendere za prihvat migranata, objavila je početkom tjedna talijanska financijska policija.

The Guardia di Finanza objavila je u izjavi da je uhićeno 11 ljudi. Jedna osoba je ostala u pritvoru, pet je u kućnom pritvoru, a pet ne smije napustiti grad u kojem živi.

Između 2014. i 2018. pet humanitarnih organizacija dobilo je ugovore za prihvat migranata u sjevernim pokrajinama Lodiju, Parmi i Paviji vrijedne oko 7, 5 milijuna eura, objavila je policija.

Od te su svote osumnjičeni, koji su optuženi za prijevaru i pranje novca, uzeli oko 4,5 milijuna eura za “osobne svrhe”, navela je Guardia di Finanza.

Mafijaši ‘Ndrangheta također su iskoristili humanitarne organizacije da izvade neke svoje članove iz zatvora, kako bi ih registrirali kao zaposlenike u tim organizacijama.

U Italiji nije rijetkost da nekim osuđenicima bude dopušteno služiti kaznu izvan zatvora ako rade za zajednicu ili njihov rad bude na neki drugi način društveno koristan.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, dugo vremena je optuživao humanitarne organizacije da uzimaju novac sustava za prihvat migranata, pozdravio je policijsku akciju.

Izvor: narod.hr/hina