Zadnji komentari

Očito kako migranti uopće nisu ugroženi

Pin It

Četiri od pet ‘izbjeglica’ u Švedskoj – dobrovoljno provele odmor u državi iz koje su bježale

Gotovo četiri od pet izbjeglica koje sada borave u Švedskoj provele su odmor u svojoj domovini otkako su pobjegle u Europu, pokazuje najnovija anketa.

Istraživanje koje je provela tvrtka za ispitivanje javnog mnijenja Novus u ime švedskih novina Bulletin otkrilo je da se 79 posto izbjeglica koje tvrde da bježe od rata ili progona dobrovoljno vratilo u svoju domovinu otkako su otputovali u Švedsku, prenosi Remix.

Prema anketi, ne žele se, međutim, trajno vratiti kući. Na pitanje planiraju li se u budućnosti trajno vratiti u svoju zemlju rođenja, samo 2 posto kaže da hoće, 16 posto kaže možda, a 81 posto onih koji su u Švedsku stigli iz neeuropskih zemalja kaže ne, prije svega zato što vjeruju da je Švedska bolja zemlja za odgoj njihove djece.

Tema tražitelja azila koji se vraćaju u svoju domovinu kako bi vidjeli prijatelje i obitelj postala je političko pitanje u nekim europskim zemljama posljednjih godina, a mnogi kritičari vjeruju da je takav postupak nespojiv s njihovom tvrdnjom da traže utočište jer su u opasnosti u svojoj zemlji.

Švicarska ima najstrože propise

Dok Švedska trenutačno nema ograničenja za one koji se žele privremeno vratiti kući, druge zemlje, uključujući Njemačku i Švicarsku, oštrije su se pozabavile tim pitanjem. U Švicarskoj tražitelj azila koji se vrati kući bez posebne dozvole vlade riskira gubitak boravišne dozvole u zemlji.

Slično i u Njemačkoj, izjava tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera 2019. upozorila je izbjeglice da će se suočiti s istragom i da bi im moglo biti oduzeto pravo na boravak ako se vrate u svoju domovinu.

“Ako netko, sirijski izbjeglica, redovito odlazi na odmor u Siriju, ne može iskreno tvrditi da je progonjen u Siriji”, rekao je tada.

U Švedskoj su tijekom vikenda održani izbori, a desna koalicija Umjerenjaka, Liberala, Demokršćana i Švedskih demokrata će najvjerojatnije sastaviti vlast.

Stranke koje promiču strože propise o imigraciji mogle bi imati značajan utjecaj u sljedećoj administraciji. Konkretno, Švedski demokrati, iako je malo vjerojatno da će imati bilo kakve ministarske pozicije, dali bi svoju potporu vladi u trgovini za strožu politiku prema kriminalu i migracijama.

Izvor: narod.hr