Zadnji komentari

Berlinska policija više ne smije bilježiti migrantsko podrijetlo mladih kriminalaca

Pin It

Berlinskoj policiji više se ne dopušta bilježenje migrantskog porijekla mladih kriminalaca, mada su stranci odgovorni za veliki broj teških zločina u Njemačkoj, uključujući ubojstva, silovanja i napade.

Od 2011. berlinska policija bila je dužna bilježiti ima li osumnjičenik za kazneno djelo do 21 godine migrantsko podrijetlo, čak i ako ima njemačku putovnicu. Međutim, ova važna podatkovna točka potajno je ukinuta od 3. kolovoza, a to tek sada izlazi na vidjelo.

Postoji dobar razlog zašto berlinska ljevičarska vlada možda ne želi da ove informacije budu dostupne javnosti. Posljednjih godina otprilike tri četvrtine svih osumnjičenika mlađih od 21 godine koji su uhićeni za teška kaznena djela kao što su ubojstvo, ubojstvo iz nehata, silovanje, seksualno zlostavljanje i napad imaju migrantsku pozadinu. Samo četvrtina osumnjičenih u ovoj dobnoj skupini zapravo ima roditelje koji imaju njemačko državljanstvo, piše Remix.

Jedna od najljevijih vlada

Već krajem srpnja, Odjel za unutarnje poslove berlinskog crveno-crveno-zelenog Senata, koji se smatra jednom od najljevijih državnih vlada u Njemačkoj, tajno je zatražio “da se registracija migranata treba zaustaviti čim prije je moguće.” Policijski čelnici su o tome obavijestili sve službenike, piše njemački list Berliner Zeitung. Policija je prije mogla naznačiti migrantsko podrijetlo uhićenih jednostavnim klikom miša, ali ovaj je potvrdni okvir onemogućen 3. kolovoza.

Berlinska policija tvrdi da je bilježenje podrijetla kriminalnih počinitelja bilo važno za razumijevanje kako su ti mladi ljudi postali upleteni u kriminal. Osim toga, Berlin je proteklih godina bio pogođen klanskim kriminalom, uključujući brojna istaknuta ubojstva. Zapravo, gradski tužitelj 2020. rekao je da su migrantski klanovi ključni čimbenik iza visoke stope kriminala u gradu. Policija je mogla bolje pratiti te skupine i razumjeti njihove strukture uz točne podatke o migrantskom podrijetlu osumnjičenika.

Polovicu svih silovanja u Berlinu čine stranci kojih je 19 posto

Međutim, berlinska ljevičarska vlada tvrdila je u pismu šefu policije da se ukidanje ovih podataka odnosi na “prepoznavanje nepoželjnih društvenih pojava kao što su siromaštvo, nejednake obrazovne mogućnosti i diskriminacija i poduzimanje preventivnih mjera za suzbijanje toga”.

Kao što je Remix News ranije izvijestio, stranci su odgovorni za masivno nerazmjeran broj teških zločina u Njemačkoj, uključujući ubojstva, silovanja i napade. Samo u Berlinu stranci čine gotovo polovicu svih silovanja iako čine samo 19 posto stanovništva. Ova vrsta podataka uglavnom je poduprla argumente konzervativnijih stranaka, poput Alternative za Njemačku (AfD), koja se često oslanja na podatke o kriminalu kada tvrdi da bi Njemačka trebala ozbiljno ograničiti razine imigracije.

Policijski sindikat se protivi

Berlinski policijski sindikat (GdP) i dalje se odlučno protivi ukidanju ove podatkovne točke, a glasnogovornik Benjamin Jendro zapravo tvrdi da će uklanjanje ovih podataka samo ojačati “desničarske ekstremiste”.

“Takva krivo shvaćena tolerancija vjetar je u leđa desničarskih ekstremista i teoretičara zavjere”, ustvrdio je. Tvrdi da se podaci koriste u posebne svrhe borbe protiv kriminala, rekavši: “Govorimo o ljudima čije obitelji ponekad imaju veze sa zemljama u kojima prevladavaju patrijarhalne strukture i u kojima postoji slika žena koja je u suprotnosti sa slikom žene u demokratskoj ustavnoj državi.”

Izvor: narod.hr/Remix