Zadnji komentari

Ilegalni ulasci migranata u EU rekordno porasli od 2016. godine!

Pin It

Alarmantni podaci stižu nam po pitanju ilegalne migracije!

U 2023. godini došlo je do značajnog porasta broja ilegalnih prelazaka granice, čak za 17% u prvih 11 mjeseci, i dosegao je preko 355 300. Taj je broj već sada veći od ukupnog broja za 2022., i bilježi najvišu vrijednost od 2016. godine

– izvješćuje Agencija Europske unije za kontrolu granica – Frontex.

Zapadnoafrička ruta doživjela je najveći porast u broju ilegalnih prelazaka, koji se do sada udvostručio ove godine na više od 32 400. Ovaj porast bez presedana najveći je otkako je Frontex počeo prikupljati podatke 2009. Broj dolazaka u studenom skočio je preko 500 % u odnosu na isti mjesec prošle godine na gotovo 4 700. 

Frontexova predanost zaštiti granica EU-a ostaje čvrsta, s gotovo 2 600 službenika i osoblja angažiranih u različitim operacijama. Nedavno je agencija osigurala dodatnih 50 službenika za podršku Finskoj u rješavanju neuobičajeno velikog broja dolazaka migranata na njenu istočnu granicu s Rusijom.

Ključni istaknuti podaci o migraciji uključuju:

Ilegalni prelasci granice u studenom smanjeni su za 25 posto u odnosu na prošlu godinu, ukupno preko 20 000.

Sve glavne migracijske rute zabilježile su manji broj u studenom nego u listopadu.

Rekordni brojevi na zapadnoafričkoj ruti

Središnjesredozemna ruta (iz Sjeverne Afrike preko Italije, op.GN.), iako je još uvijek bila najfrekventnija 2023., nedavno je pokazala silazni trend u usporedbi s početkom godine.

Tri najbrojnije nacionalnosti na svim rutama ove godine: Sirija, Gvineja i Afganistan

Središnji Mediteran ostao je najprometnija migracijska ruta u 2023., s više od 152 200 detekcija koje su prijavile nacionalne vlasti u prvih 11 mjeseci. Ovo je najveći ukupni broj na ovoj ruti za ovo razdoblje od 2016. godine. Međutim, broj mjesečnih detekcija na ovoj ruti pao je 24% u odnosu na prethodni mjesec u studenom na gotovo 7 900.

Istočnomediteranska (preko Grčke, op.GN.) ruta također je ostala aktivna, zabilježivši povećanje od gotovo 50% u odnosu na prošlu godinu u prvih 11 mjeseci, dosegnuvši gotovo 52 600 detekcija.

Prelasci preko mora i dalje su puni opasnosti za ljude koji poduzimaju neregularne migracije. Podaci Međunarodne organizacije za migracije (IOM) pokazuju da je ove godine u Sredozemnom moru prijavljen nestanak 2 511 osoba. Velika većina njih plovila je opasnom srednjomediteranskom rutom.

Tijekom razdoblja siječanj-studeni, zapadnobalkanska ruta zabilježila je najveći godišnji pad među glavnim migracijskim rutama, pri čemu je broj neregularnih prelazaka pao za 28% na 98 600. 

Na ruti Kanala (Le Manche, op.GN.) do sada je 2023. otkriveno otprilike 58 300 neregularnih prelazaka granice s obje strane. To je smanjenje od 14 % u odnosu na isto razdoblje 2022.

Podsjećamo da je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier izjavio za talijanski medij Corriere della Sera da je Njemačka praktički iscrpila svoje kapacitete za prihvat izbjeglica. Kako je kazao, u prvih šest mjeseci u Njemačkoj je podneseno 162 tisuće zahtjeva za azil, “trećina ukupnog broja u EU”.

U kolovozu je medij Bild izvijestio da je broj ilegalnih ulazaka u Njemačku u prvih sedam mjeseci 2023. porastao za 51% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine i dosegao 43,8 tisuća. Prema njihovim informacijama, posebno je teška situacija na granici s Poljskom, gdje je evidentirano 14,3 tisuće ilegalnih prelazaka granice, što je 143,7% više u odnosu na 2022. godinu. Zabilježen je i porast neovlaštenih ulazaka iz Švicarske za 201,8 posto.

geopolitika.news