Zadnji komentari

U vrlo kratkom vremenu ovo će biti i kod nas

Pin It

Napad u Njemačkoj

Horor u Njemačkoj: Muškarac nožem ubadao ljude na trgu, sve prenošeno uživo na YouTubeu

Napad se dogodio na skupu njemačkih desničara i antiislamista iz grupe Građanski pokret Pax Europa (BPE). Navodno je u napadu ozlijeđen i njemački desničarski aktivist i antiislamski kritičar Michael Stürzenberger.

U petak je jedan muškarac nožem napao i ranio nekoliko ljudi na trgu u gradu Mannheimu na jugozapadu Njemačke, objavila je policija. Policajci su pucali na napadača, koji je također ozlijeđen.

Policija je priopćila da se incident dogodio nešto poslije 11:30. Kažu da ne mogu odmah dati informacije o težini ozljeda. Euronews saznaje da je u napadu ozlijeđen njemački desničarski aktivist i antiislamski kritičar Michael Stürzenberger.

Upravo on je snimio napad i uživo ga prenosio na YouTubeu. Napad se, inače, dogodio na skupu njemačkih desničara i antiislamista iz grupe Građanski pokret Pax Europa (BPE). Na snimci se vidi i kako je napadač ubo policajca. Također, na videu se vide prolaznici kako pokušavaju uhvatiti napadača dok ga policija nije upucala.

"Ovo nije bio napad, već teroristički čin. Napad se dogodio prije nego što je događaj uopće počeo, što je moralo biti planirano dosta unaprijed. Kritika religije mora biti dopuštena, ona je temeljni element europskog prosvjetiteljstva", kazala je za Bild Stefanie Kizina, blagajnica BPE-a.

Naučite kako trgovati cijenom dionica na svjetskoj burzi. Preuzmite besplatni vodičNaučite kako trgovati cijenom dionica na svjetskoj burzi. Preuzmite besplatni vodič

Glasnogovornica policije naknadno je kazala da su ukupno tri osobe ozlijeđene, uključujući i napadnutog policajca. Sve ozlijeđene osobe su prebačene u bolnice. Kolegica Michaela Stürzenbergera izvijestila je o njegovu stanju. "Uboden je u nogu i lice i na hitnoj je operaciji. Naizgled nema opasnosti po život. To je drugi ozbiljan napad na njega", kazala je, podsjetivši da je napadnut i 2022. u Bonu.

Inače, Michael Stürzenberger je islamofobični politički aktivist. Bio je glasnogovornik za münchenski CSU i predsjednik sada raspuštene male stranke "Die Freiheit". Autor je islamofobnog bloga i član građanskog pokreta Pax Europa. Napad se dogodio na skupu ove antiislamske organizacije. 

Stürzenberger je postao poznat u cijeloj Njemačkoj kroz građansku inicijativu protiv izgradnje džamije u Münchenu. Dva puta je pravomoćno osuđen: jednom zbog vrijeđanja policajca, jednom zbog poticanja i omalovažavanja vjerskih učenja. Od 2013. do 2022. bavarski državni ured za zaštitu ustava naveo je Stürzenbergera u poglavlju "Islamofobija relevantna za zaštitu ustava".

Incident je izbio u završnom dijelu kampanje za Europski parlament u kojoj krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) vodi kampanju na temelju, kako je stranka naziva, opasnosti koju predstavlja migracija iz muslimanskih zemalja.

VL