Zadnji komentari

Pronađeni posmrtni ostatci ubijenih Hrvata – Kočevski Rog mjesto je jednog od najvećih zločina u Europi u 20. stoljeću

Pin It

Prema otkrivenim predmetima žrtve su vjerojatno zarobljeni vojnici koji su bile u sastavu oružanih postrojbi hrvatske vojske, a među njima i jedna žena. Njih su bez milosti ubili Titovi partizani.

Predsjednik povjerenstva Vlade Slovenije za skrivena grobišta dr. Dežman smatra da ako se s pravom osuđuju masakri zarobljenika u Srebrenici 1995., onda se isti kriterij mora primijeniti i na Kočevski Rog.

Prea otkrivenim predmetima žrtve su vjerojatno zarobljeni vojnici koji su bile u sastavu oružanih postrojbi Nezavisne države Hrvatske, a među njima i jedna žena. Njih su bez milosti ubili Titovi partizani. Predsjednik povjerenstva Vlade Slovenije za skrivena grobišta dr. Dežman smatra da ako se s pravom osuđuju masakri zarobljenika u Srebrenici 1995., onda se isti kriterij mora primijeniti i na Kočevski Rog, piše 24ur.com:

Tijekom topografskog snimanja kraških ponora u Kočevskovm Rogu u jednoj od podzemnih spilja pronađeni su ljudski ostatci. Arheolog dr. Uroš Košir i antropolog dr. Petra Leben Seljak započeli su istraživanje, da bi u ponoru otkrili kosti i predmete ubijenih ljudi. Antropološka analiza otkrila je  posmrtne ostatke najmanje 35 ljudi, većinom muškaraca, te vjerojatno jednom ubijenom ženom.

„Prema situaciji u spilji, možemo zaključiti da će u budućnosti biti ekshumirano najmanje još nekoliko desetaka ljudi“, rekao je dr. Jože Dežman, predsjednik povjerenstva Vlade Republike Slovenije za rješavanje pitanja skrivenih grobišta. Kočevski Rog mjesto je jednog od najvećih zločina u Europi uopće. Radi se o tisućama ubijenih ljudi, vjerojatno i do 30.000, a DORH je 2009. godine podignuo optužnicu protiv majora partizanske vojske Jugoslavije Sime Dubajića s optužnicom da je kriv za smrt 13.000 hrvatskih državljana, o čemu možete pročitati ovdje.

Partizanski oficir Simo Dubajić nije samo bio krvnik i ubojica, već i jedan od glavnih četničkih ideologa agresije na Hrvatsku 1991. godine u Hrvatskoj. Još od 1990. godine Simo Dubajić je podsticao Srbe u Dalmaciji na oružanu agresiju, rat i zločine nad Hrvatima, isto kao i u II. svjetskom ratu.

U kraškim ponorima u Kočevskom Rogu nalaze se posmrtni ostaci brojnih zarobljenika, vojski i civila, koje su se povlačile pred Titovim partizanima prema Zapadu. Upoznati sa strašnim partizanskim masakrima na putu prema Zagrebu, nastojali su se dokopati Zapada u nadi da će im tamo biti priznata prava zagarantirana međunarodnim konvencijama o zarobljenicima. Na Kočevskom rogu ubijani su i zarobljeni civili.  Osim Hrvata, veliki broj ubijenih pripada zarobljenim pripadnicima slovenskih domobrana iz okruga Novo Mesto koje su okružili i zarobili partizani. Radi se o tisućama ubijenih ljudi slovenske nacionalnosti. „Lovili su ih više mjeseci nakon završetka rata i uglavnom ubijali“, dodao je predsjednik komisije dr. Dežman.

Prema otkrivenim predmetima, vjerojatno se radi o žrtvama koje su bile u sastavu oružanih postrojbi hrvatske vojske.

Dr. Dežman je podsjetio da se ovih dana održava ceremonija sjećanja na ubijene zarobljene muslimane u Srebrenici. “Ako osuđujemo zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima u Srebrenici, onda također moramo osuditi i zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima koje otkrivamo u Kočevskom Rogu i drugdje u Sloveniji”, rekao je dr. Dežman.

Izvor: narod.hr/24ur.com