Zadnji komentari

30. obljetnica strašnog ratnog zločina

Pin It

Može biti slika sljedećeg: na otvorenom

Plenković i Milanović jučer su trebali biti u Briševu! Ali nisu…

Plenković se nije poklonio hrvatskim mučenicima zato što mu tako nije naloženo iz Bruxellesa, a Milanović se boji reakcije Milorada Dodika?!

Jučer je kod Prijedora, u župi Stara Rijeka, obilježena 30. obljetnica jednog od najstrašnijih velikosrpskih ratnih zločina tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Brutalnim etničkim čišćenjem 24. i 25. srpnja 1992. godine zbrisano je hrvatsko selo Briševo, a  67 Hrvatica i Hrvata smaknuto je na najgrozniji mogući način.

U krvavom i kukavičkom naletu na civile, Srbi su pobili trinaestero Matanića, desetero Buzuka, devetero Ivandića, sedmero Marijana, petero Mlinara i petero Komljena… Silovali su, sakatili, mučili i ubijali pred djecom!

A kako je Hrvatska obilježila 30. obljetnicu monstruoznog zločina nad našim sunarodnjacima na okupiranom teritoriju BiH? Premijer Andrej Plenković baš je danas otišao u Mostar, Čitluk, Čapljinu, Stolac i Ravno… Na putu prema Pelješkom mostu, kojeg će svečano otvoriti sutra, mogao je svratiti i do Briševa – barem na svetu misu. Mogao, ali nije! Da su mu naredili u Bruxellesu, sigurno bi otišao. Ali nisu – i tko šljivi desetkovane obitelji Hrvata iz okolice Prijedora…

Milanović?

Predsjednik je izjavio da je Plenkovićev posjet BiH dio osobne propagande HDZ-ovog premijera. I u pravu je. Međutim – ni Zoran Milanović nije otišao u Briševo! Najvjerojatnije ga je strah da se ne zamjeri novopečenom “prijatelju” Miloradu Dodiku, šefu genocidne tvorevine tzv. RS – nastale i na kostima pobijenih Hrvata iz Briševa. Umjesto da govori o nacionalnim mučenicima, predsjednik je najavio da će Vučića “za ruku odvesti u Jasenovac”… Bolje bi mu bilo da ga je priupitao kada će izručiti Branka Basaru i Nedeljka Aničića, zločince koji se skrivaju u Srbiji, a koje je pravosuđe BiH označilo odgovornima za pokolj u Briševu?!

Malo je reći - sramotno. Mnogo je precizniji izraz – gadljivo!

A što se tiče 67 nacionalnih mučenika iz Briševa, s obzirom na to da njihove obitelji (točnije – ono malo rođaka što je čudom uspjelo preživjeti) ni tri desetljeća nakon teškog ratnog zločina nisu dočekali pravdu, ne preostaje ništa drugo već se jasno i glasno zavjetovati: NEMA ZABORAVA, NEMA OPROSTA!

Velimir Bujanec