Zadnji komentari

Heroj Domovinskog rata Stojan Vujnović Srbin

Pin It

Srbin" koji je bio za dom spreman-Stojan Vujnović Srbin | CRODEX.NET

Bio je čovjek i bojovnik iznimne hrabrosti’: Brutalno ubijen na putu svojoj obitelji

Pukovnik Stojan Vujnović “Srbin” je jedan od heroja Domovinskog rata rodom iz Andrijaševaca Prema riječima pukovnika Ivana Anđelića, Heroja Vukovara, Stojan Vujnović Srbin bio je čovjek i bojovnik iznimne i rijetko viđene hrabrosti.

Oženio se i dobio kćer Andreu. Početkom rata u Hrvatskoj priključuje se postrojbama vinkovačkog HOS-a. Sudjelovao je mnogim borbama u okolici Vinkovaca (Komletinci, Mala Bosna, Nijemci) i ubrzo postao zapovjednik jednog od vodova vinkovačkog HOS-a.

Kako govore njegovi suborci, u vrlo teškim situacijama je ostajao hladnokrvan, i priseban. Bio je pukovnik Hrvatskih obrambenih snaga tijekom Domovinskog rata od 1953. do 11. rujna 1992. godine. Nešto prije pada Vukovara u srpske ruke, 16. studenog 1991. sudjeluje u protunapadu Hrvatske vojske na srpske položaje čime je spriječen pad Komletinaca. Zbog svog imena i prezimena koja podsjećaju na srpska, dobio je nadimak Srbin.

Sudjelovao je u brojnim borbama u okolici Vinkovaca i ubrzo je postao zapovjednik jednog od vodova tamošnjeg HOS-a. Prije pada Vukovara u srpske ruke, 16. studenog 1991. sudjeluje u protunapadu Hrvatske vojske na srpske položaje, čime je spriječen pad Komletinaca.

Nakon potpisivanja Sarajevskog primirja 3. siječnja 1992. godine, sukobi u Hrvatskoj se privremeno smiruju i Vujnović, kao iskusan vojnik, biva postavljen od strane vodstva Hrvatske stranke prava za zapovjednika II. bojne HOS-a “Ante Paradžik”, koja je djelovala u Bosanskoj Posavini, sa sjedištem u Domaljevcu. Pri tome mu je i dodjeljen čin pukovnika. Sama postrojba koja mu je dodjeljena nije bila veličine bojne, čak je bila i manja od satnije. II. bojna HOS-a “Ante Paradžik” neslužbeno je bila u sastavu 104. brigade HVO-a ali je na bojištu djelovala samostalno.

Preminuo kao heroj

Dana 11. rujna 1992. godine, Vujnović je u krenuo kombijem u posjet svojoj kući. Kod mjesta Grebnice dvije osobe u maskirnim odorama su vozilo u kojem se vozio pogodili s nekoliko tromblonskih mina, dok je prema drugim izvorima na vozilo otvorena paljba automatskim puškama iz tri smjera. Vujnović je ubijen na licu mjesta, a njegova suputnica Lenka Perić bila je ranjena. Uspjela je doći do obližnjih položaja HOS-a kod Lijeskovca i ispričati borcima što se dogodilo. HOS-ovci su došli do kombija ali ubojice su napustili mjesto događaja.

Lenka je u pratnji HOS-ovaca prevezena u Đakovo u bolnicu te je kasnije nestala. HOS-ovci su iznijeli teoriju da je Vujnović ubijen od strane HVO-a, no to nije potvrđeno. HVO je iznio mogućnost djelovanja srpskih diverzanata koji su ubili Vujnovića. Postoji i priča da je Vujnović ubijen jer je trebao preuzeti zapovjedništvo nad 104. HVO brigadom.

Po želji pripadnika postrojbe, II. bojna “Ante Paradžik” promijenila je ime u II. bojna “Stojan Vujnović Srbin” – jedinica specijalne namjene. U prosincu 1992. postrojba je dobila i zasebnu oznaku na kojoj se nalazi Vujnovićev lik. II. bojna “Stojan Vujnović Srbin” ukinuta je u veljači 1993. a ljudstvo je prešlo u sastav 104. HVO brigade.

dnevno.hr