Zadnji komentari

U JUSP Jasenovac čak šest promjena podataka u 2022.

Pin It

Na mrežnom popisu Javne ustanove Spomen-područje (JUSP) Jasenovac ponovno su promijenjeni podatci. Ovo je već šesta promjena podataka 2022. godine. Jedino je 2018. godine bilo više promjena podataka na popisu nego 2022.

Kvaliteta promjena je ostala ista, vrlo loša, ali već je godinama primjetan trend smanjivanja broja novih žrtava na popisu, odnosno broja promijenjenih podataka kod žrtava s popisa.

Prije nekoliko godina u prosjeku su se kod svake promjene mijenjali podatci za nekoliko stotina žrtava pa je to palo ne nekoliko desetaka, a ove godine je to u prosjeku manje od pet žrtava po promjeni. Nije isto raditi neometan u sjeni ili kad netko sustavno prati tvoje djelo. Promjene na popisu u vrijeme Božića prikazuju kreatore popisa u vrlo lošem svjetlu. Osim toga takvo zaplotnjačko ponašanje je u današnje vrijeme smiješno jer računala mogu registrirati i promjenu zareza pa čak i u vrijeme Božićnih blagdana, pišu M. Koić i Nikola Banić za Hrvatski tjednik.

Ovog puta promijenjeni su podatci kod osmero navodnih žrtava s mrežnog popisa, a dodano je dvoje novih. Ovim promjenama povećan je broj navodnih jasenovačkih žrtava na 83.816. U dosadašnjih 46 pohranjenih promjena popisa nije bilo niti jedne bez problematičnih i lažnih jasenovačkih žrtava, a tako je i u ovom slučaju. Izvori na kojima se temelje ove promjene su opet izjave čije autorstvo nije objavljeno. Skrivanje iza takvih izvora samo potiče sumnju u pouzdanost takvih podataka.

Jasenovac – Prepisivanje u mraku

Kod petero navodnih jasenovačkih žrtava nema promjena podataka u popisu, već je samo u napomenama dodana izjava kao novi izvor podataka. Troje od tih petero kao jasenovačke žrtve nisu popisali čak ni „skrupulozni“ komunistički popisivači, a popisivali su čak i žive. To dovoljno govori o uvjerljivosti tih podataka.

Od preostalih u digitalnom arhivu Yad Vashema za Emu Weiss jedino komunistički izvori tvrde da je stradala u Jasenovcu, a u ostalim slučajevima je mjesto smrti nepoznato. U petom slučaju navodna jasenovačka žrtva ima isto ime kao još dvojica koju su popisali komunisti 1964. godine. Sva trojica su vršnjaci rođeni unutar dvije godine razlike i u svim trima slučajevima su generički kreirani nadnevci smrti sredinom mjeseca. Ozbiljna ustanova trebala bi se baviti znanstvenom provjerom takvih podataka, a ne prepisivanjem iz za širu javnost prikrivenih izvora.

Razlike nisu važne

Kod troje navodnih žrtava temeljem izjava promijenjeni su podatci u popisu. Kao i u brojnim prethodnim slučajevima radi se o običnom pretakanju iz šupljega u prazno. Primjerice, kod Siniše Antonijevića izjavom se nisu dobili novi podatci, već je samo dio onih koji su bili navedeni u popisu prebačen u napomene i obratno. Ovom zamjenom podataka nisu riješeni osnovni problemi. Naime, u jednoj inačici Antonijević je rođen 1890. godine u Banjoj Luci, a u drugoj 1902. godine u Glamoču. S obzirom na mjesto i godinu rođenja to su dva potpuno različita čovjeka. Na popisu JUSP-a Jasenovac razlike u podatcima očito nisu važne.

Žena s više života

Prema novom zahvatu u jasenovački popis Anka Suknjaić više nije iz Perušića, već iz Klanca u Lici, ali ostale su dvije različite godine rođenja (1906.*/1910.). Osim toga u napomenama se navodi prezime Knežević povezano s Novskom u zapadnoj Slavoniji. U digitalnoj inačici jugokomunističkog popisa žrtava Drugog svjetskog rata (L64) nema Anke Suknjaić iz Perušića, Klanca ili Novske, već Ana Suknaić iz Žabna kod Siska koja je poginula kao pripadnica komunističke gerile u Crnoj Gori tijekom „4 n. ofanz“ 15. lipnja 1943. godine. U komunističkoj Jugoslaviji se njemačka operacija Weiss nazivala bitkom na Neretvi ili 4. neprijateljskom ofanzivom.

Ta operacija je trajala od siječnja do travnja pa generički nadnevak pogibije Ane Suknaić kao ni mjesto smrti ne odgovara tom događaju, već ratnim operacijama na Sutjesci, odnosno prema jugokomunističkoj historiografiji 5. ofanzivi, odnosno njemačkoj operaciji Schwarz. U popisu L64 nalazi se Anka Knežević (Perušić, 1910.) koja je živjela u Novskoj, a stradala je 15.03.1945. godine u Jasenovcu. Taj generički nadnevak smrti u L64 uglavnom znači da se ne zna vrijeme smrti, a s obzirom na prezime i nepoznato ime oca je kod Anke Knežević upitan identitet. Uglavnom, u ovom slučaju je previše toga nepouzdano, nejasno i pogrešno.

Nova istina

Kod Paje Zelenovića je temeljem izjave nepoznatog autorstva ime promijenjeno u Pavle, a osim toga promijenjeni su godina i mjesto rođenja. Prema novoj istini Zelenović više nije rođen u Vinkovcima, već u selu Civljane u Dalmaciji. Kao mjesto smrti navodi se lokacija Uskočke Šume kod Stare Gradiške. Među izvorima u napomenama su navedene Miletićeve knjige o Jasenovcu.

U dokumentu broj 248 iz treće Miletićeve knjige o Jasenovcu je priopćenje Zemaljske komisije Hrvatske za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača od 23. travnja 1946. godine glede 114 identificiranih prilikom iskopavanja kod Stare Gradiške. Na 587. stranici se pod rednim brojem 104. nalazi „Zelenović (muškarac)“. Za razliku od većine ostalih s popisa identificiranih kod „Zelenovića“ nema osobnog imena, godine starosti ni mjesta rođenja pa iz dostupnih podataka nije jasno kako se on uopće nedvojbeno može povezati sa sada izbrisanim Pajom Zelenovićem iz Vinkovaca, odnosno s njegovom alternativom Pavlom Zelenovićem iz Civljana. Prema digitalnoj inačici jugokomunističkog popisa žrtava Drugog svjetskog rata iz 1964. godine (L64) Pajo Zelenović iz Vinkovaca je po zanimanju u kategoriji „pripadnik vojske ili policije“. Ne spominje se kategorija „NOB ili savezničke vojne formacije“ pa stoga znamo čiji pripadnik nije bio.

Supružnici Altarac

Dvije nove žrtve na mrežnom jasenovačkom popisu su Rifka Altarac rođ. Kabiljo (1903.*, Isak) i Santo Altarac (1891., Avram), oboje iz Sarajeva. U digitalnoj inačici jugokomunističkog popisa žrtava rata (L64) je 39 Rifki Altarac, ali niti jedna ne odgovara novoj žrtvi s mrežnog jasenovačkog popisa. U dva slučaja je ime oca Isidor, ali radi se o stradalima u srpskom logoru Sajmište.

U L64 samo je jedna Rivka Altarac rođena 1903., ali prema L64 razlikuju se ime oca i mjesto smrti. U L64 je i 14 Rifki Kabiljo. U dva slučaja je ime oca Isak, ali razlikuju se godine rođenja i u oba slučaja mjesto smrti je Đakovo. U digitalnom arhivu Yad Vashema je svjedočanstvo za Rivku Altarac rođ. Kabiljo iz Sarajeva koja je stradala u Jasenovcu, ali godina rođenja je 1899. Izvor je bratić Santor Altaratz. Prema svjedočanstvu drugog bratića Rivka Altarac je 1941. godine odvedena u logor Đakovo. Prema svjedočanstvu nećaka Rivka Altarac (1890., otac Yitzkhak) iz Sarajeva je umrla u logoru Đakovo. Nema svjedočanstava za imenjakinju rođenu približno 1903. godine.

U L64 su devetorica u ratu stradalih Santa Altaraca, od toga 8 u Jasenovcu. Jednome od njih se otac zove Avram, ali rođen je 1901. godine, odnosno desetljeće je mlađi. U digitalnom arhivu Yad Vashema je svjedočanstvo Silvija Altartza o bratiću Santi Altarcu (1892., Sarajevo, Abraham) kojem se supruga zvala Rivka. On je prema digitalnom obrascu ubijen u Jasenovcu. To je u neskladu sa skeniranim obrascem originalnog svjedočanstva Silvija Altartza iz 1992. godine u kojem piše da je njegov bratić „odveden u logor Jasenovac“ 1941. godine, ali se ne navodi da je tamo stradao.

U želji za povećanjem broja žrtava na jasenovačkom popisu podatci se dubinski ne provjeravaju. Svakako ne sukladno znanstvenim principima. Tako je bilo i ovog puta. Onaj tko to radi je vjerojatno i sam svjestan toga jer inače ne bi išao mijenjati podatke prvi radni dan nakon Božića. Ipak, u JUSP-u Jasenovac ima i naznaka nekih malih pomaka. Dobra je stvar da nakon dva broja ove godine nije objavljen Godišnjak JUSP-a Jasenovac. To smo i predvidjeli u jednome od prethodnih tekstova. Izgleda da bez obzira na razloge neki djelatnici JUSP-a Jasenovac ipak imaju granicu koju ne žele prijeći. Na redu su političari.

Koić i Nikola Banić/ Hrvatski tjednik

Izvor: narod.hr/hrvatski tjednik