Zadnji komentari

Bajker Jure ubijen je i zakopan u plitku grobnicu: Danas su se brojni oprostili od njega

Pin It

Dana 24. travnja 2024. iz masovne grobnice u Bogdanovcima, ekshumirani su posmrtni ostaci četiri osobe, a identifikacija je pokazala da je jedan od njih vinkovački roker i bajker Jure Lukač, što je potvrđeno identifikacijom.

Lukač je pronađen na mjestu na kojem je ubijen zajedno sa suborcem Zlatkom Jakobom i to u plitkoj grobnici dubokoj svega 80 cm, na oranici koja se već godinama obrađuje,

Jakob i Lukač su bili pripadnici 109. vukovarske brigade HV iz Vinkovaca. Njihovi ratni položaji bili su na području Bogdanovaca i Marinaca. U vrijeme pada ta dva sela u neprijateljske ruke oni su se automobilom, sa još dvije osobe, uputili u proboj i upali u neprijateljsku ‘sačekušu’ na cesti kojom su se kretali.

Jure je danas pokopan

Prema analizama i pregledu ostataka utvrđeno je da su ova dva branitelja zadobila višestruke prostrijelne ozlijede iz vatrenog oružja. Neki od njih četvorice u vozilu ubijeni su u automobilu, a neki izvan njega, dok su pokušali pobjeći iz auta zasutog metcima.

Ubrzo nakon otkrića grobnice, pronađeno je i njihovo vozilo koje je raznešeno granatom: “Upravo na tom mjestu su tijekom jakog napada na Bogdanovce, 1. listopada, neprijatelji uništili automobil u kojemu je bilo nekoliko osoba. Svi branitelji u selu to znaju, ali nismo znali tko su bile te osobe. Mislili smo da su civili koji su bili prisiljeni bježati iz sela”, kazao je načelnik općine Bogdanovci Marko Barun.

Uoči današnjeg pokopa, Na posljednji ispraćaj Jure Lukača pozvao je roker, bajker, umjetnik i hrvatski branitelj Nenad Barinić: “Jure Lukač nadimkom Bosanac bio je jedan od starih vinkovačkih rokera rođenih sredinom 50-tih godina, jedan od onih oko kojih je nastao današnji MK Vinkovci. Vozio je Suzukija GT-a (750?) i kao mnogi RV-i, 1991. uzeo je pušku i ostavio motor i otišao u obranu RH na područje Vukovara i – nestao. Dana 24. travnja 2024. iz masovne grobnice u Bogdanovcima ekshumirani su posmrtni ostaci četiri osobe, a među njima i Jure”, objavio je Barinić i pozvao na sprovod koji je danas i održan.

Snježana Vučković/dnevno.hr