Zadnji komentari

Premijer Plenković ne poštuje nepristranost referendumskog procesa i preporuke Venecijanske komisije

Pin It

Image result for narod odlučuje

GI Narod odlučuje uputila je prošli tjedan dopis premijeru i članovima Vlade i zatražila da provjeru vjerodostojnosti i broja potpisa koji su prikupljeni tijekom referendumske inicijative obavi Državno izborno povjerenstvo kao neovisno i nepristrano tijelo, rekla je Natalija Kanački, članica Organizacijsko odbora GI Narod odlučuje. 

“Odbacivanjem našega zahtjeva premijer Plenković pokazao je da ne poštuje nepristranost tog referendumskog procesa i ne poštuje europske standarde na koje se mi pozivamo, poručio je Luka Mlinarić.

Prebrojavanje potpisa od strane DIP-a “u potpunosti je u skladu s europskim modernim demokratskim standardima, posebno sa standardima koje predlaže Venecijanska komisija u svom Kodeksu dobre prakse o referendumima”, izjavio je Luka Mlinarić te citirao Venecijansku komisiju koja kaže da “neovisno tijelo mora biti zaduženo za organiziranje referenduma. Tamo gdje nema dugogodišnje tradicije nepristranosti upravnih vlasti u izbornim pitanjima, neovisne nepristrane izborne komisije moraju biti uspostavljene na svim razinama od nacionalne razine do razine biračkih mjesta”, stoji u preporukama Venecijanske komisije.  

“Tijekom prikupljanja potpisa premijer Plenković, predsjednik Sabora g. Jandroković i  ministar uprave Lovro Kuščević iznosili su lažne tvrdnje kojima se pokušalo prevariti pučanstvo i insinuirati da smo mi na lažan način prikupljali potpise, odnosno da smo prikupljali potpise izvan zakonom utvrđenih pravila i procedura”, komentirala je Natalija Kanački te istaknula da su vladajući u sukobu interesa jer građanska inicijativa dira u sam sukus toga kako se biraju zastupnici koji su u Saboru. 

“Zabrinjavajuće je da Vlada još nije ni odlučila poslati potpise na provjeru vjerodostojnosti i broja. Svi znate koliko su se oni čudili da je nama trebalo dva tjedna da na volonterskoj bazi prebrojimo potpise i predamo ih Saboru”, istaknuo je Mlinarić odgovarajući na pitanje novinara. ”Izražavamo bojazan da oni time zapravo odugovlače te da opstruiraju ovu referendumsku inicijativu i da ne poštuju volju više od 400 000 birača koji žele ovaj referendum. Mi ćemo i dalje inzistirati da potpise prebrojava nepristrano i neovisno tijelo.”

Mlinarić je istaknuo da Državno izborno povjerenstvo svakako ima resurse i kapacitete prebrojati potpise budući da se ono i inače bavi, kada su u pitanju lokalni, parlamentarni i predsjednički izbori, provjerom vjerodostojnosti i broja potpisa koje su kandidati prikupljali.

“Čudi nas izjava DIP-a da oni ne sudjeluju u predreferendumskim postupcima zato što u Zakonu o referendumu nigdje nije napomenuto koje tijelo obavlja sve ove predreferendumske procese. To je jedna od brojnih manjkavosti Zakona o referendumu, ali upravo zato mi smatramo da taj posao treba obavljati, u skladu s preporukama Venecijanske komisije, upravo DIP, a ne Vlada, odnosno Ministarstvo uprave koji su se itekako kompromitirali svojim postupcima, izjavama i ponašanjem glede ove referendumske inicijative”, zaključio je Mlinarić.