Zadnji komentari

Hrvatsku je napustilo 3.000 medicinskih sestara, a fali ih 4.000

Pin It

Medicinske sestre u Sloveniji zarađuju dva i pol puta više nego u Hrvatskoj

Međunarodni je dan sestrinstva. Tim se povodom na središnjem zagrebačkom trgu održava javnozdravstvena akcija. Građanima se mjeri tlak, šećer te indeks tjelesne mase, educira ih se o prevenciji brojnih bolesti i preventivnim programima. Hrvatsku je od ulaska u Europsku uniju napustilo oko 3 tisuće medicinskih sestara.

U sustavu ih je 36 tisuća, a nedostaje oko 4 tisuće. Povećanjem upisnih kvota u srednje škole – situacija bi se znatno promijenila.

– Imamo hematološke sestre, onkološke, dermatološke, gastroenterološke, zdravstvenu njegu u kući tako da svaka iz svog područja rada daje određene savjete našim građanima i ujedno im pokušavamo pomoći i doprinijeti njihovom zdravlju na današnji dan, rekao je Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

– Ono što je motivirajuće je činjenica da uistinu radim posao koji volim bez obzira na sve probleme koje imamo. Ono što je možda malo frustrirajuće je činjenica da bi financijske naknade i povećanje kvote sestara koje fale u bolničkim i ostalim sustavima bilo dobro da nas je više, izjavila je Gordana Novaković, medicinska sestra u KBC-u Sestre milosrdnice.

priznajem.hr