Jurič je zbog navodnog poticanja mržnje spram SPC osuđen, a Matija Babić zbog mržnje prema katolicima – nije

Pin It

Matija Babić: “Mislite da sam pretjerao kada sam na hrvatsku zastavu stavio  kukasti križ?” – Kamenjar

Novinar Marko Jurič osuđen je prošlog tjedna na 10 mjeseci zatvora zbog prozivanja Porfirija i vrha Srpske pravoslavne crkve, odnosno zbog navodnog poticanja mržnje. Sutkinja je obrazložila da je “Jurič poticao mržnju prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i svećenstvu Srpske pravoslavne crkve”.

Sutkinja Općinskog kaznenog suda u Novom Zagrebu osudila je voditelja Marka Juriča jer je prije sedam godina u emisiji Markov trg, na Z1 televiziji, prozvao Porfirija i vrh SPC-a “zbog veličanja četništva”. “Prvookrivljeni Marko Jurič… s nakanom da kod većeg broja ljudi potakne osjećaj mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti u Hrvatskoj i svećenstvu Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, zbog njihove pravoslavne vjeroispovijesti i pripadnosti srpskom narodu”, ustvrdila je sutkinja.

I dok se u Hrvatskoj donose presude zbog verbalnog delikta, i to protiv novinara zbog njihovog izvještavanja, vrijedi podsjetiti da pravosuđe nije isto mjerom reagiralo kada je Matija Babić, vlasnik portala Index, poticao na mržnju protiv katolika.

Podsjetimo, Babićev portal Index.hr te njegovi novinari Vojislav Mazzocco i Hrvoje Marjanović tuženi su pred Županijskim sudom u Zagrebu zbog vulgarnih i uvredljivih tekstova o dolasku tijela Leopolda Mandića u Zagreb, čime su diskriminirali osobe katoličke vjeroispovijedi.

Godine 2017. Sud je objavio nepravomoćnu presudu prema kojoj su optuženi proglašeni nevinima, a jedan od tužitelja (U ime obitelji je podnijela zajedno s još 4 udruge), udruga U ime obitelji poručila je da će se žaliti Vrhovnom sudu na nepravednu prvostupanjsku presudu jer nije utemeljena na činjenicama koje je dostavila zagrebačkom Županijskom sudu. Međutim, i Vrhovni sud je također oslobodio Babića i njegov portal krivnje.

Babićevo konstantno vrijeđanje katolika

Isto tako, vrijedi podsjetiti da je 2021. policija uhitila mladića iz Zadra u Glini i najavila da će podnijeti nadležnom državnom odvjetništvu u Sisku kaznenu prijavu zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. On je tada osumnjičen da je javno poticao na nasilje i mržnju prema predsjedniku parlamentarne stranke koja zastupa interese nacionalne manjine i drugim članovima delegacije.

No desetak dana prije incidenta u Glini dogodio se još jedan ispad govora mržnje. Babić je tada na Facebooku objavio:

„Svaki nerazbijeni prozor na zgradama vlasti i crkve, svaka njihova građevina koja ni nakon ovog nije u plamenu, svaka glava koja im nakon svega ostane na ramenima dok vi svoju slobodno možete na konopac, dokaz je da od Hrvata možeš raditi kretene koliko god želiš.“

Premda je policija izvijestila da je pokrenula istragu o tom slučaju i premda se ispad Matije Babića dogodio čak 10 dana prije od ispada mladića iz Zadra prema Miloradu Pupovcu, javnost nije dobila do danas nikakvu informaciju je li Babić uhićen ili bar bio na obavijesnom razgovoru.

narod.hr