Zadnji komentari

Brzorastući republikanac indijskog porijekla: Jedini spas za SAD je dati istočnu Ukrajinu Putinu

Pin It

U Sjedinjenim Državama u tijeku je utrka između republikanskih kandidata za predizbore, preciznije – nominaciju te stranke za predsjedničke izbore koji se održavaju u jesen 2024. godine.

U oči sve više upada brzi rast popularnosti američkog milijardera indijskog porijekla Viveka Ramaswamy, koji u potpunosti sam financira svoju predizbornu kampanju – i to vrlo uspješno, s obzirom da se već probio na treće mjesto – iza Donalda Trumpa i drugoplasiranog Rona DeSantisa.

Zbog svega toga, sve je zanimljiviji i američkim medijima, dok demokratima postaje problem s obzirom kako zastupa tvrdu protu-ukrajinsku politiku i iznosi vlastite – „nekonvencionalne“ ideje.

Vivek Ramaswamy potpuno je, kao i najveći dio republikanaca, fokusiran na borbu s Kinom i toj borbi podređuje sve – ne samo Ukrajinu, već i američko-ruske odnose koje namjerava, ukoliko pobjedi, reanimirati pod uvjetom da Rusija pristane uz SAD po pitanju suprotstavljanja Kini.

Sigurno ne slučajno, Vivek je jučer dao veliki intervju za televiziju Fox News – republikanskoj medijskoj utvrdi.

U kontekstu navedenog, kazao je kako se Sjedinjene Države sada suočavaju sa stvarnom prijetnjom – ruskim hiperzvučnim projektilima i kineskom mornaricom, plus ekonomskoj ovisnosti o potonjoj zemlji. Stoga Sjedinjene Države moraju “što prije dati istočnu Ukrajinu Putinu i prekinuti čvrsto savezništvo Rusije, Kine i Sjeverne Koreje – DNRK”.

Na upit televizijskog voditelja, ako Putinu date istočnu Ukrajinu – bez obzira pod kojim uvjetima to učinili – gdje je jamstvo da jednog lijepog dana neće reći: “Znate što, dobio sam istočnu Ukrajinu, vratit ću se po ostatak?”, Vivek je odgovorio:

“Postoji i rezervna opcija koja zadovoljava interese Sjedinjenih Država. Ako Putin odbije ovaj dogovor, možemo mu postaviti teške zahtjeve. To bi mogao biti trenutačni prijam Ukrajine u NATO, moglo bi biti svakakvih posljedica za Rusiju i kampanja maksimalnog pritiska u ekonomskom smislu. Ali zapravo, pod uvjetima koje ja predlažem, Putin neće imati razloga za to.“

… U poziciji u kojoj se sada (Putin) nalazi, prisiljen je ekonomski se oslanjati na Kinu upravo zato što smo ga mi postavili u tu poziciju. Dakle, ako ponovno pokrenemo gospodarske odnose s Rusijom…

„… Rusko-kineski savez je najveća prijetnja s kojom se trenutno suočavamo. Uzmite sposobnost Rusije za hipersonične projektile, spojite je s kineskom mornaricom i našom ekonomskom ovisnošću o toj zemlji – to je prava prijetnja s kojom se suočavaju Sjedinjene Države. I vidim priliku iskoristiti sukob u Ukrajini kao način za postizanje važnijeg cilja za Sjedinjene Države – “otrgnuti” Rusiju od Kine.”

Zaključak

U sadašnjem sluđenom svijetu, navedeni stavovi brzorastućeg republikanskog kandidata prema stupnju popularnosti predstavljaju ne samo znanstvenu fantastiku u smislu njihove operacionalizacije tj. oživotvorenja, već i pravo “svetogrđe” u kontekstu američke vanjske politike pod vodstvom Bidenove administracije.

Međutim, upravo navedena sluđenost svijeta, i unutar njega i samih Sjedinjenih Država (i ostalih ključnih globalnih igrača) priječi nas u a priori zauzimanju stavova o tome što je više moguće, a što ne u sferi globalne geopolitike.

Ovdje također treba pridodati kako sve ovo, što je rečeno, samo dodatno pojačava nervozu unutar Demokratske stranke. Ona ionako raste zbog sve lošijeg rejtinga aktualnog predsjednika i demokratskog kandidata za izbore iduće godine Joe Bidena. Kritike protiv Bidena rastu i unutar demokratskog biračkog tijela i uglavnom se odnose na njegovu poodmaklu životnu dob i strah od nemogućnosti racionalnog upravljanja zemljom u iduće četiri godine nakon slijedećih izbora krajem 2024.

S druge strane, sve intenzivnije na površinu izlaze i krajnje ozbiljne optužbe protiv Joe Bidena i njegovog sina Huntera zbog čega je prije dva dana predsjednik Kongresa, republikanac Kevin McCarthy, dao naredbu odgovarajućem odboru najvišeg američkog zakonodavnog tijela da pokrene postupak Bidenovog opoziva tj. impeachment.

Zapravo, unutar demokrata počinje prava panika, kako, upravo tim riječima nastalo neugodno stanje oko predsjednika Bidena prije nekoliko dana opisuje utjecajni i prodemokratski medij The Wall Street Journal (vidi poveznicu ispod teksta). A kada on to piše, jasno je da je „voda došla do grla“.

Zoran Meter/geopolitika.news